“Tineti minte! O inghetata facuta in casa, mai ales daca nu aveti masina, NU va iesi niciodata atat de cremoasa ca cele din comert care sunt pline, dar PLINE de stabilizatori. Asa ca nu fiti dezamagiti daca nu iese la fel ca cea din caserolele de plastic. Credeti-ma, nu vrem asta!” [ Ana Consulea – Zexe ]
Orice inghetata de casa se va tine de la 5 la 10 minute la temperatura camerei, inainte de servire.
Putini stiti ca astazi se sarbatoreste ziua inghetatei. In 1984, presedintele Ronald Reagan a proclamat luna Iulie ca luna nationala a inghetatei, iar a 3a duminica din iulie ca ziua nationala a inghetatei. Nu este important decat in masura in care m-a zorit sa postez o reteta de inghetata dublu racoritoare, pentru ca este din limete. Am prins o oferta cu 75% reducere la limete, fruct aflat in stare perfecta si am achizitionat multe. O traista. Drept pentru care va voi bombarda cu tot soiul de retete care prevad acest ingredient. Am mai combinat zeama lor cu a lamailor si am preparat limonada dupa aceasta reteta, dar fara ghimbir. Delicioasa!
Pentru cei care au curiozitatea sa afle, le spun un istoric interesant al inghetatei, pe care tocmai l-am citit:
“Este un preparat care pare a fi fost consumat si in Antichitate. Desigur, nu avea compozitia elaborata a celei actuale, rezumandu-se la a fi alcatuita din bucati de gheata (sau zapada), peste care se turna un sirop. Rezultatul amintea, probabil, de sorbeturile actuale. Se spune ca provine din China, Marco Polo fiind cel care a adus-o pe meleaguri europene. In timp, pe masura ce au aparut spatii frigorifice din ce in ce mai perfectionate, si ingredientele din inghetata s-au diversificat. Inghetata frantuzeasca a inceput sa aiba galbenusuri, pe cand cea in stil „Philadelphia” folosea numai albusuri.
Frisca, laptele gras, fructele confiate, alunele sau nucile, cacaua… inghetata a capatat incet, incet o mie de infatisari, o mie de forme, care mai de care mai atragatoare si mai racoritoare. Inghetata poate fi bogata in nutrienti In principiu, inghetata este un desert foarte sanatos. Daca este pe baza de lapte, reprezinta o sursa de calciu, vitamine si chiar proteine. Daca e preparata cu fructe proaspete, ne aduce vitamina C si antioxidanti. Daca are ciocolata neagra, ne aduce polifenolii foarte sanatosi din cacao. Daca are fructe oleaginoase (nuci, migdale, fistic, alune) iarasi e sanatoasa, pentru ca acestea sunt bogate in fibre, vitamina E si grasimi Omega-3. Da, sigur, cantitatile sunt mici, deci s-ar putea spune ca aportul este minimal. Dar vorbim aici de nutrienti utili in cantitati infime (cu exceptia calciului si a proteinelor), unde fiecare miligram conteaza. Iar problema se pune si altfel: un desert oricum ai sa mananci. De ce sa nu fie unul mai sanatos?
Dar problema caloriilor cum o rezolvi? In cazul inghetatei, foarte simplu. Exista intotdeauna si variante light, facute cu lapte degresat si fara adaos de substante dulci. Daca problema se pune acut, poti opta pentru un sorbet, deci o inghetata asa cum mancau cei din vechime, facuta din suc aromat de fructe si gheata. Sorbeturile au un continut absolut nesemnificativ de calorii si sunt indicate atunci cand tii o dieta cu cat mai putin aport energetic.
Inghetata preparata acasa. Daca esti o inamica declarata a aditivilor alimentari, este bine sa stii ca poti prepara inghetata si acasa. Inghetata de casa iti va permite sa controlezi in detaliu calitatea ingredientelor si sa le eviti pe acelea pe care le regasim in inghetata industriala. Mai mult, poti folosi ingrediente bio (oua, lapte, fructe), indicate mai ales cand doresti sa imparti inghetata cu cel mai mic membru al familiei!
Pentru a face inghetata de casa poti folosi o masina speciala, care are marea calitate de a amesteca omogen interiorul si a evita formarea cristalelor de gheata. Daca nu doresti sa te complici, te poti descurca si fara masina de inghetata. Dar ai grija sa amesteci de 3-4-5 ori in vasul pus la congelator, in prima ora dupa ce l-ai pus acolo, astfel incat sa minimalizezi formarea cristalelor despre care am pomenit. Desigur, acestea nu sunt in niciun fel daunatoare,
dar este bine ca inghetata sa aiba un interior omogen si cremos.
Nu mananci inghetata pentru ca ti-e frica sa nu te doara gatul?! Ei bine, cred ca stii de-acum ca asta este doar o prejudecata fara niciun fel de fundament.
Durerile de gat sunt date de microbi, nu de inghetata. Aceasta poate, cel mult, sa scada temporar temperatura locala, favorizand inmultirea unor microbi,
dar asta numai daca este consumata necorespunzator, in cantitate mare si in viteza.
Morala?! Vara este aici, nu uita sa mananci zilnic inghetata. Alege-o pe cea care ti se potriveste si savureaz-o incet, oriunde te-ai afla!” Am incheiat citatul. 🙂
INGREDIENTE
200ml smantana lichida pentru frisca
300ml lapte condensat indulcit
200ml zeama de limeta
1 lingura coaja rasa de limeta
OPTIONAL: colorant alimentar verde
PREPARARE
1. Am preparat cu o seara inainte lapte condensat dupa reteta de aici, i-am potrivit o consistenta semilichida, nu ca la crema. In principiu ajunge jumatate. Eu am preparat cantitate intreaga si restul am depozitat in borcan cu capac pentru ca se pastreaza mult timp la frigider si imi este de folos la alte preparate.
2. Am ras coaja de la o limeta.
3. Am batut cu mixerul smantana pana s-a intarit, oprind-o la primul semn de intarire cu motz.
4. Am amestecat manual cu telul cu miscari de jos in sus cu laptele condensat si apoi cu coaja rasa, zeama de limeta si la final colorantul. Fara colorant are tenta din culoarea caramelului. Am pus-o in casoleta la congelator.
5. In prima ora am amestecat-o de vreo 3 ori cu furculita si apoi cand mi-am mai adus aminte in cursul zilei. Inca de vreo 3 ori cred. O idee care mi-a venit ulterior ar fi sa o sfaramati cu pasatorul electric vertical pt cartofi (al meu e defect) sau cu cel manual, acela cu gauri.
Este extrem de aromata, dulce acrisoara, binevenita in zilele toride.
Sa va fie de folos!
RETETE DE INGHETATA CARE NU FAC ACE DE GHEATA (CLICK PE IMAGINILE DE MAI JOS):
cred ca-i o bunatate !
foarte racoritoare si parfumata. multumesc pt comentariu
Pingback: Parfait de mure, pe pat de biscuiti cu migdale | FOOD DESIGN