SURSA: Savori Urbane
VARIANTE:
doar untura – puneti 270 g
doar unt gras – puneti 385 g
mix: 200 g untura + 100 g unt gras
de post: 270 ml ulei de floarea soarelui (în locul celor 200 g de untura si 100 g de unt)
Timp de preparare 50 minutes
Timp de gatire 20 minutes
dospire 30 minutes
Timp total 1 hour 10 minutes
Ingrediente
Pentru aluat
- 600 g faina alba 000
- 200 g untura
- 100 g unt cu 82% grasime
- 220 ml de bors
- 5 g sare
- 5 g drojdie proaspata sau 2 g uscata
- 5 g zahar tos (pt drojdie) - 1 lingurita
- coaja de la o lamaie - rasa
- 300 g rahat sau gem tare (sau nuca cu gem)
Zahar vanilat pentru pudrat
1. Macina zahar tos cu rasnita de cafea si taie pe un pat de zahar rahatul baghete sau prepara alta umplutura, cum am scris mai sus.
2. Cerne faina intr-un castron incapator.
3. Freaca drojdia cu o lingurita cu varf de zahar tos, pana lichefiaza.
4. Topeste untura + untul si toarna peste el borsul rece, il aduci astfel la temperatura camerei fara a se inchega. Rade coaja de lamaie si adaug-o la bors.
5. Fa o gropita in faina si toarna amestecul lichid si drojdia. Framanta doar cat timp se omogenizeaza, fiind un aluat fraged nu se framanta mult. Acopera cu o folie aluatul, pune un prosop gros peste castron si lasa-l la odihna pentru 30 de minute. Nu va creste cine stie ce.
6. Dupa ce a dospit, dai drumul la cuptor la 180 grade. Intinde pe blatul de lucru hartie de copt si infaineaz-o. Taie aluatul in 4, formeaza o bila dintr-o patrime, turteste-o in maini, pune alt patrat de hartie de copt deasupra si intinde cu sucitorul o foaie de aluat de vreo 5 mm grosime, nu prea subtire ca sa poti manevra cornuletele la rulare. Cu o farfurie de 26-28 cm diametru decupeaza un cerc.
7. Taie prin apasare cu un cutit lung sau cu rola de pizza 12 sectoare si pune in capatul lat rahatul. Vei rula cornuletele de la marginea cercului catre centru:
8. Le asezi in tava pe hartie de copt. Le vei coace timp de 30 de minute daca usa cuptorului tau vechi nu inchide etans si 20 de minute in cuptoare moderne smechere.
9. Fiind foarte fragede, la pudrarea cu zahar vanilat recomand sa le pui pe zahar, si cu o lingura sa torni peste cornulete din zaharul din farfurie. Le mai plimbi prin zahar. Aluatul nu contine zahar, prin urmare este important sa le pudrati cu nadejde.
Sunt cornuletele care ne stau pe masa de Craciun, potrivite sa fie si impartite in pachete pentru sufletul celor din lumea de dincolo pe care ii iubim. Sunt foarte gustoase.