Daca va asteptati sa regasiti gustul de croissant din supermarket, atunci sa cumparati aluat tip foietaj si taiati triunghiuri pe care le rulati si coaceti cca. 20 de minute la cuptor. Aceste cornuri n-au acel gust de croissant pe care il stiti, de aceea le-am numit cornuri. Sunt bine-venite mancate la mic dejun date in doua si unse cu Nutella, ori smantana (mascarpone) si miere, ori unt si dulceata sau gem, merg si simple cu iaurt sau lapte cald, dar mai bune sunt unse cu ceva.
Daca nu ai chef sa intinzi 8 foi din aluat, cat o farfurie de mare, atunci nu este un sport recomandat pentru tine sa pregatesti acest preparat. Foile se suprapun si se ung cu unt topit , eu am folosit untul clarifiat ghee, care nu a necesitat topire fiind la temperatura camerei, l-am intins ca pe o untura. In functie de tipul de drojdie folosita vor creste mai mult sau mai ponderat, este bine sa fie o temperatura placuta in bucatarie ca sa le fie bine acestor cornuri.
Reteta o am de la doamna Ciobotari Alina, postata in grupul Facebook cu nume simpatic (din Republica Moldova): Gustosel.
Cornuri de casa cu unt tip croissant
Ingrediente
- 500 g faina alba superioara
- 20 g drojdie proaspata sau 7 g uscata
- 125 ml lapte
- 125 mg iaurt
- 3 linguri cu zahar
- 1 lingurita sare
- 2 oua
- 70 g unt topit (minim 80% grasime)
Pentru ungerea cornurilor
- 2 galbenusuri de la oua mici
- 1 lingura cu lapte
PREPARARE Cornuri de casa cu unt tip croissant
1. Se incalzeste putin laptele, testezi cu degetul sa fie doar putin cald.
2. Se freaca drojdia proaspata cu zaharul si apoi se amesteca cu laptele intr-o cana sau castronel.
3. Intr-un castron larg faci un cuib in faina in care pui ouale, iaurtul si apoi amestecul cu laptele si drojdia.
4. Framanti pana incorporezi toata faina, dureaza cam 10 minute. Aluatul la framantat se aduce dinspre margini spre centru si se apasa cu podul palmei si tot asa pana formezi o bila nelipicioasa. Topesti intre timp untul si il lasi la racorit.
5. Infainezi blatul de lucru si formezi din aluat o bagheta (sa nu fie subtire la capete) si o tai in 8.
6. Le dai intr-o parte pe faina, si incepi sa intinzi foi subtiri cat o farfurie de mare. Iei bucata de aluat si o aplatizezi in maini ca pe o turtita, apoi o pui pe faina si intinzi pe jumatate, o intorci aranjand dedesubt faina (ca sa nu se lipeasca de blat) si continui intinsul. Presari intr-o tava faina sau pe acelasi blat de lucru daca e foarte mare si asezi prima foaie pe care o pensulezi cu unt topit sau nu mai topesti unt si atunci cand e moale intinzi cu degetele pe foaie cam cat o nuca din untul moale (in aceasta varianta iti trebuie mai mult de 70 g unt, asa cum am procedat eu). Mai intinzi alta foaie si uite-asa toate opt.
7. Nu trebuie sa decupezi forma rotunda cu farfurie, chiar daca foile sunt inegale. Mai departe corect ar fi sa introduci 30 minute la frigider aluatul daca l-ai pus in tava ca sa se intareasca untul si sa tai mai usor triunghiurile pentru format cornurile. Eu le-am taiat imediat si mai fugeau usor straturile, dar tocmai de aceea la final au iesit asa simpatice foietate. Mai trebuie sa incalzesti acum 3 minute cuptorul si sa opresti focul, scopul este sa fie doar foarte putin caldut (!!!) in el, ca sa lasi mai apoi cornurile la crescut pana sa le coci. Doar o abureala 🙂 Mai deschizi usa daca e de-a dreptul e cald in cuptor, sau le lasi pur si simplu la crescut in camera calda, intr-un loc ferit de curent.
8. Mai departe rulezi fiecare triunghi de la baza catre varf, tragand la inceput de capete ca in poza 2
si le asezi cu distanta intre ele in tava protejata cu hartie de copt.
9. Le lasi la crescut timp de 30 de minute si chiar pana la o ora in functie de cat de buna a fost drojdia si cald in bucatarie. Ale mele au crescut asa ca in imaginea de mai jos si le-am uns cu galbenus+lapte sau doar galbenus cu o pensula din silicon.
9. Foarte mult difera coacerea de la un cuptor la altul, incercati una dintre metodele:
– vreo 20-30 de minute la cuptoarele noi si moderne (5 minute la 200 de grade si apoi la 180 de grade pana se rumenesc fara a se arde la baza)
– poate dura pana la 45 de minute la 180 de grade la cuptoarele vechi cu usi care nu inchid etans.
La mine a curs putin de la unsul pe deasupra pentru ca am pus 2 linguri de lapte in 2 galbenusuri batute si a fost prea lichid care evident ca s-a cam ars ajungand jos pe tava. Nu a fost grav.
Se pastreaza dupa racire intr-o punga inchisa cu zip si se mentin moi pana la 3 zile.
Liv(e) it!
SURPRIZA! Cititorii mi-au trimis reusita lor. Arata excelent! Fotografia de mai jos este a doamnei Elena Moise. Multumesc!