Carne de vita cu sos picant si cartofi prajiti

O data pe luna, avem voie sa mancam cartofi prajiti. Sosul este cu smantana, vita se frige 5 minute, este un fel de mancare rapid de facut si foarte gustos. Este o reteta din cartea de bucate a bunicii, din vremea cand se gatea cu unt, desi aveau la indemana si ulei in anii ’50. Da un gust excelent. Tot in unt sun gatiti cartofii de la alta mancare cu vita: Carne de vaca inabusita cu ceapa si cartofi.
vita cu sos picant

Timp de preparare 20 minutes
Timp de gatire 20 minutes
Timp total 40 minutes
Portii 3 portii

Ingrediente

  • 500 g carne de vita
  • 1 lg unt
  • sare, piper
  • PENTRU SOSUL PICANT:
  • 1 morcov mic
  • 2 cepe medii
  • 1 radacina de patrunjel
  • 6-8 rosii medii proaspete sau 1 lingura pasta de tomate
  • 1.5 lg unt
  • piper, boia iute, 1 foaie dafin,
  • 100-150 g smantana
  • 2 cani de supa de legume ori carne (sau apa)
  • 4-5 cartofi (pai) pentru cartofi prajiti

PREPARARE Carne de vita cu sos picant si cartofi
1. Vei incepe cu prepararea sosului. Incinge apa sa dea in clocot, opresti focul, speli rosiile, le crestezi in varf in cruce si le oparesti timp de 1 minut in apa fierbinte. Foarte usor le vei jupui coaja. Le pui intr-un castron dupa ce ai scos mijlocul tare.
2. Ceapa, morcovul si patrunjelul, spalate decojite si iar spalate le toci cubulete. In 1.5 linguri de unt topit le calesti intr-o tigaie grea impreuna cu boiaua si piperul. Rosiile le faci suc la blender (robot, razatoare) si le adaugi in tigaie impreuna cu 1 foaie de dafin. Daca nu ai rosii proaspete, dezlegi 1 lingura cu varf de pasta de rosii cu 2 cani de apa direct in tigaie.
3. Sosul va fierbe cam o jumatate de ora la foc mediu, mai potrivesti apa daca se evapora si sarezi la final, dupa gust. Sosul se omogenizeaza la blender. Pe vremuri il treceau prin sita ca sa se zdrobeasca legumele dar e prea mult de munca.
4. Inainte de servire, pui smantana, amesteci si mai clocotesti 2-3 minute pana se incalzeste preparatul.

PREGATIREA CARNII:
1. Vei alege carne moale de vita, o speli, o cureti de tendoane, o bati cu ciocanul, o feliezi si apoi tai fasii de 2 cm. Le dai su sare si piper pe toate partile.
2. Intr-o tigaie curata topesti 1 lingura de unt si prajesti carnea 3 minute pe o parte si doua pe cealalta parte, dupa care o adaugi in sosul scazut
Se mananca impreuna cu cartofi prajiti (presarati cu marar sau patrunjel) si o salata de vara sau muraturi.
Liv(e) it!
Alte retete asemanatoare:
Carne de vaca inabusita cu ceapa si cartofi (click aici pentru reteta)
sau
Cotlet de manzat cu sos de legume si cartofi
vita cu sos picant

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Don't Miss! random posts ..