Julia Child a scris că Tortul Regina din Saba a fost primul tort francez pe care l-a mâncat vreodată. Reine de Saba a fost soţia biblicului rege Solomon.
Eu am folosit ciocolată cu lapte în loc de neagră deoarece musafirii de azi iubesc mai mult cicolata blândă cu lapte. Desigur, dacă aş fi folosit ciocolată neagră, asa cum vă recomand, ar fi rezultat o cremă mult mai brunetă, precum era fenotipul reginei. Tortul este neâncărcat, cu un gust sofisticat datorită migdalelor, romului si ciocolatei de bună calitate (nu menaj !). Un tort atât de bun îți dă o stare de bine atât ţie, cât si musafirilor tăi.
Reţeta de tort "Regina din Saba" cu ciocolata si migdale
Ingrediente
PENTRU BLAT
- 120 g ciocolată neagră
- 120 g unt gras
- 130 g zahăr cristale (tos)
- 2 linguri rom negru
- 3 ouă mari sau 4 mici
- 1 praf de sare
- 60 g migdale
- 40 g zahăr
- 70 g făină 000
- ½ linguriţa praf de copt
PENTRU GLAZURA DE CIOCOLATĂ
- 120 g ciocolată neagră
- 25 g unt
- 1 lingură rom brun
- 150 ml smântână grasă fermentată (nu cea de frisca)
ÎN PLUS
- 70-80 g fulgi de migdale
PREPARARE BLAT
1. În tigaia tip grătar încinsă moderat, se învârt migdalele fără ulei timp de cca 2 minute şi se opreste focul. Mai lasă ca să se coacă un pic fără foc. Cand sunt reci macina-le aproape fin. Amestecă-le cu făina si praful de copt, într-un castron.
2. Preîncălzeste cuptorul la 175 grd C cu ventilatie sus-jos, treapta cam 3.5-4 la aragazele cu gaz model clasic cu 8 trepte.
3. În cazul în care forma ta de 18-20 cm diametru nu are pereţii detasabili, atunci ar fi mai bine să tapetezi cu hârtie de copt, dar nu pliată pentru că și asa este mică forma (disc pe fund si bandă pe lateral trebuie, fixată laterala cu un strop de unt aplicat in 3-4 buline, pe pereţi). Las-o în asteptare.
4. Topeşte ciocolata împreună cu untul pe o baie de apă fierbinte, dar merge si la foc extrem de mic, sau în cuptorul cu microunde, și las-o să se răcească ușor.
Cu un tel mic sau o lingură din lemn, imediat amestecă în compoziţia cu ciocolata luată de pe foc, gălbenușurile, pe rând, apoi adaugă romul negru.
5. Bate albușurile cu un praf de sare până se întăresc si fac varfuri. Adaugă 2 linguri de zahăr și mixează până devine o bezea lucioasă, vreo 2 minute.
În albușuri toarnă amestecul cu ciocolată si ingredientele uscate. Amestecă manual cu telul pară cu mișcari de jos în sus.
6. Toarnă aluatul în forma de blat de tort pregătită și coace-l la cuptor pentru cca 30 de minute sau mai mult, până cand reuşeşte testul cu scobitoarea care introdusă în centru la test, iese uscată, nu încarcată de aluat umed.
După coacere, se va scoate la răcit pe un grătar (eu il folosesc pe cel din cuptor asezat pe grătarul plitei sau pe o cratiţă ca să circule aerul).
PREPARARE GLAZURĂ DE CIOCOLATĂ
1. Topeşte ciocolata împreună cu untul pe o baie de apă fierbinte, sau în cuptorul cu microunde, și las-o să se răcească ușor.
2. Adaugă smântâna şi romul negru.
ASAMBLARE
1. După răcirea blatului, aşează un “colac” (cerc cu orificiu mare la mijloc) ca un guler pe platou / farfurie ca să nu se mânjească de cremă şi apoi acoperă blatul sus şi pe laterale cu cremă, întinzând crema cu ajutorul unei palete sau cuţit cu lama lată.
2. Barotează (decorează) lateralele cu fulgi de migdale, cu cuţitul cu lama lată.
Este un tort mic, minunat si mă bucur tare că am testat după această reţetă clasică.
Liv(e) it !