Se gatesc foarte usor si se topesc in gura de bune, este o reteta pe care merita cu prisosinta ca sa o incercati. Eu am preparat pe jumatate din cantitatile afisate si au rezultat 22 de gogosele din care musti de 2-3 ori, nu mi-a luat deloc mult timp. Recomandarea este sa fie fripte in untura, eu am folosit untul clarifiat ghee, dar se pot praji, desigur, si in ulei. Sunt zeci de retete de gogosi, dar aceasta este aparte, ne-au placut foarte mult. Se pot manca cu dulceata pentru ca nu sunt goale la mijloc, ori pudrate cu zahar, sau poti sa le inmoi pe masura ce mananci in sirop de miere cu lamaie si un strop de apa.
Gogosi cu vin fara dospire (cu lingura)
Ingrediente
- cca 150 ml vin alb (1 pahar de pe vremea bunicii)
- 1 lingura cu unt
- 200 g faina
- 1 praf de sare
- 4 oua mici
- 1 lingura de zahar tos
- 1 pachetel zahar vanilat
PREPARARE Gogosi cu vin fara dospire (cu lingura)
1. Ouale ar fi bine sa fie la temperatura camerei, le-am scos din timp din frigider. Precum am spus, eu am preparat jumatate din cantitati, a mers foarte repede. Sa calibrati marimea vaselor la cantitate, eu am folosit o craticioara mica in care am fiert vinul cu untul. Dupa primul clocot opresti focul.
2. Adaugi faina + praful de sare in transe, treptat, amestecand cu un tel ca sa rupi eventualele cocoloase. Vei vedea ca e placut la amestecare, nu da de furca aluatul. Il amesteci pana se raceste, la mine a durat cred mai putin de 5 minute pentru ca era putina compozitie.
3. Am adaugat pe rand galbenusurile dupa racirea aluatului, amestecand dupa fiecare. Apoi am turnat tot zaharul si am omogenizat. Ce culoare galbena, frumoasa, are! Acum am pus la topit untul clarifiat ghee (untura) sau uleiul probabil ca vei folosi tu, intr-o craticioara mititica de 16 cm diametru ca sa nu fac risipa de unt. Focul sa fie mic, sa nu se arda.
4. Am mixat albusurile spuma tare. Le-am rasturnat toate in aluat si am omogenizat cu telul. E gata aluatul. Compozitia este mai groasa decat cea de clatite, dar totusi curge. Nu este nici ca cea de chec, este intre clatite si chec, privind consistenta.
5. Am luat cu lingura din compozitie si am turnat intr-un singur loc in untul incins, cu focul dat la minim fiind cantitate mai mica la mine. Suprafata de ulei sa fie ocupata cu gogosi ca sa nu se arda grasimea si sa fumege. Dupa 1-2 minute le-am si intors cu o furculita, se prajesc repede si se umfla. Se scot pe servete din hartie puse in doua ca sa fie groase si sa absoarba grasimea.
Sunt bune pudrate cu zahar, sau le poti manca cu dulceata, ori inmoi tinand-o gogoasa intr-o furculita intr-un sirop facut din miere cu lamaie si putina apa. Sunt foarte bune.
Liv(e) it!
Alte gogosi care au au mare succes pe blog sunt cele cu apa minerala >>> click pentru reteta
Arata foarte bine!
Multumesc frumos !