Va doresc sa aveti parte de o primavara vesela, optimista, deschizatoare de drumuri!
Aceasta crema caramel din lapte, dulceață din lapte, cum i se mai spune, este iubita si cautata de multi dintre voi, nu doar pentru gust ci si pentru ca este baza pentru prepararea altor creme pentru prajituri. Daca fierbeti ingredientele un timp mai redus, obtineti sosul caramel, mai fluid, desigur, decat crema, folosit ca topping pentru inghetata, clatite, mere la cuptor, asa cum imi imaginez, pentru ca ocazia este una cu totul speciala. Tort cu dulceață de lapte găsiți accesând: Tortul cu dulce de leche si cocos rumenit
Dulce de leche daca legati mai mult, puteti sa amestecati cu mascarpone, sau unt si obtineti creme delicioase pentru torturi si prajituri. Puteti sa o imbogatiti cu alune de padure, arahide, nuci.
INGREDIENTE
1 l lapte gras
200ml smantana lichida grasa
480g zahar
1/4 lingurita- bicarbonat de sodiu
1 mic varf de cutit cu sare
PREPARARE
1. Incalzesti putin laptele (intr-o oala antiaderenta/teflonata pentru a evita lipirea)
2. Adaugi smantana, zaharul, bicarbonatul si sarea.
3. Aduci la punctul de fierbere, la foc mediu, timp in care il pazesti si amesteci din cand in cand.
4. Cand fierbe, reglezi focul cel mai mic posibil si il lasi 3 ore. Eu am pus dedesubtul oalei si o plita mica din tabla, protectie pentru astfel de ocazii. O folosesc si atunci cand prepar mamaliga ca sa nu o afum. Amesteci cam la 15 minute si il mai verifici. Laptele scade si vei vedea cum se inchide incet la culoare:
dupa 1 ora devine crem, dupa 2 ore e deja ca si caramelul, auriu, dar e inca moale. Dupa 2.5 ore incepe sa se ingroase. Pentru sos caramel tip topping pentru inghetata, este momentul sa opresti. Racesti o mica parte in frigider si observi consistenta. Daca il vrei mai gros, il mai fierbi 15minute sau cat doresti.
Daca vrei si mai gros, il mai lasi pe foc pana ajunge la consistenta dorita dar sa tii cont ca se mai intareste considerabil dupa racire.
Rezulta cam 650 g. Il poti pastra la frigider, timp de 4 saptamani, intr-un borcan din sticla inchis etans.
Liv(e) it!
Am preparat cu aceasta crema multe prajituri:
Prajitura milionarului, care e de milioane! Foarte buna!
sau Napolitane cu dulce de leche, cacao si arahide, o nebunie!
si, desigul Tort cu dulce de leche si cocos rumenit Samoa
Pfoai , ce mistoooo …
O primavara frumoasa sa ai , DIDI !
Si tu, Diana!
Ms frumos !
Preferatul meu, caramelul ! Iti doresc o primavara frumoasa cu multe realizari !
Multumesc mult ca ai trecut pe aici, si tu sa te bucuri de zile de primavara linistite si multa bafta celor care se pregatesc de examene importante 😉
hhhhhmmmm..atat de cremoasa si delicioasa, iti face pofta sa o incerci si sa o degusti exact asa cum e, in stare pura si fara nimic, deliciossss 😀
Aurica, de cate ori deschid frigiderul imi vine sa mananc asa, o lingurita 🙂
Un adevarat deliciu dulceata de lapte, te cred ca te-ai lins pe degete :))))
O primavara senina si calda, Didi!
🙂 Sa fie si pt. tine!
Sa inteleg ca smantana ai pus-o odata cu laptele pe foc??? Ma tot uit dupa ea dar nu o vad. Multumesc de reteta,o trec la caiet!!
Iti foarte multumesc Lubita pentru observatie! La preparare am omis, indrept acum. Scrisesem doar in introducere ca se pun toate la gramada. Iti multumesc!
Pingback: Napolitane cu dulce de leche, cacao si arahide | FOOD DESIGN
Hey, ce bunatate vad eu aici!!!! Eu cand scap la cate un borcan de dulce de leche, nu ma mai poate opri nimeni :)))Buuun tareee!!!! Te pup cu drag si iti urez si eu o primavara dulce ca dulcele de leche 😉
Cred ca acest martisor a fost creat special pentru tine 😉 Iti multumesc, Diana!
Pingback: Tortul “Primavara” cu fructe si flori comestibile | FOOD DESIGN
Pingback: Prajitura Milionarului | FOOD DESIGN
Pingback: Prajitura Milionarului | Atelierele Roua
Pingback: Tort cu mascarpone, caramel, alune de padure, portocale | Livit – Rețete culinare