In categoria DIVERSE din bara principala, veti gasi categoria RETETE ISTORICE care grupeaza retete din cartea de bucate a mamaiei, editata in anul 1938, scrisa de Sevastos & Co (click AICI pentru categorie). Reteta este gata in scurt timp, cu tot cu mamaliguta, mai ales cand prepari ca mine, doar doua portii. Gustul e de proaspat si traditional in acelasi timp.
Ingrediente
- 350 g carne de berbecut, vitel sau porc
- 2 cepe medii
- piper, sare
- 1 lg unt
- 80 g lapte
- 80 g smantana pentru gatit 30%
- 2 galbenus de ou
- cativa stropi de otet
- apa
PREPARARE Tocana secuiasca cu sos din smantana
1. Aduci la temperatura camerei din timp: ouale, smantana si laptele. Acestea nu se gatesc si vor raci mancarea daca nu le scoti din timp.
2. Faci o mamaliguta (pripita se face mai repede >>> click pentru reteta).
TOCANA
1. Intr-o farfurie adanca pui galbenusurile si le freci rotit cu furculita sau cu un mic tel. Adaugi smantana si omogenizezi. Adaugi treptat laptele si omogenizezi.
2. Pui o lingura de unt in tigaia grea care nu arde, adaugi un pahar cu apa rece si carnea. Focul va fi moderat spre iute.
3. Ceapa taiata cubulete o adaugi si scazi amestecul pana se rumeneste putin ceapa. Stropesti cu putin otet si opresti focul. Daca folosesti smantana obisnuita acra, nu mai este nevoie sa stropesti cu otet.
4. Chiar inainte de servire, cand ai oprit focul, adaugi sare, piper si amestecul din smantana peste carne. Nu se fierbe la foc, deoarece se taie. Se va incalzi suficient de la tigaie.
Va mai las link-uri cu alte tocanite delicioase de pe blog:
– Tocana nationala cu mamaliguta – reteta din vechime
– Gulyas / Gulas unguresc cu carne si cartofi
– Tocanita din rasol de vita, cu vin rosu
– Tochitura de vita sau porc cu ciuperci
Liv(e) it!
Va las si reteta de mamaliguta pripita >>> click aici