Desi tochitura este un preparat foarte popular, l-am gatit rar nu pentru ca nu ne-ar fi placut ci pentru ca in concedii este felul de mancare pe care il comandam cel mai des. Ei bine, perioada de concedii a trecut, a venit timpul sa-l readuc pe masa dar voiam sa-l mai imbogatesc cu “ceva”… Pentru asta am cautat in blogosfera, am gasit zeci de retete de tochitura cu mamaliguta dar toate cam la fel. In blogul Laurei Adamache am gasit “ceva-ul” cautat si anume asocierea cu o garnitura de ciupercute si rosii cherry. Reteta Laurei, AICI.
INGREDIENTE
TOCHITURA
500 g carne de vita sau porc
1 ceapa mare
5-6 catei usturoi
3 linguri ulei de masline
1/2 cana suc de rosii
1-2 cani apa
1 pahar vin alb demisec de buna calitate (sau 2 linguri otet balsamic pentru cei care nu consuma alcool)
3 linguri faina
Patrunjel
sare
piper boabe macinat
GARNITURA
300 g ciuperci champignon
5-6 rosii cherry
2 catei usturoi necuratati
1 ardei iute uscat
2 linguri ulei de masline
1/2 pahar vin alb demisec
2 lingurite sos soia light
piper proaspat macinat
sare (nu mai este nevoie daca sosul de soya este foarte sarat)
PREPARARE TOCHITURA
In aceasta fotografie va arat ingredientele doar pentru tochitura, fara garnitura.
1. Carnea o taiem in bucatele potrivite pe care le tavalim prin faina. Acum, sa va spun cum procedez eu pentru o pudrare uniforma cu faina, din doua miscari. Se pune faina intr-o punga cu zip sau o punga mai grosuta si mai maricica. Introduceti bucatile de carne, strangeti bine punga la gura, dar lasand volum liber suficient pentru ca atunci cand o scuturam, carnea sa aiba loc sa intre in contact cu faina pe toate partile. Foarte important este ca apoi sa indepartam surplusul de faina. Optim pentru mine a fost sa le rastorm in cosul de la steamer care are orificii foarte mari si am facut miscarea ca si cand as cerne faina deasupra chiuvetei si absolut tot surplusul a cazut prin orificiile respective si carnea a ramas pudrata perfect ca in fotografia de mai jos.
2. Mai departe, adaugam uleiul intr-o cratita incapatoare si cand este incins, adaugam bucatile de carne scuturate bine de faina in exces. Le calim pana cand isi schimba culoarea, cca 2-3 minute, apoi le scoatem din cratita, le punem intr-o farfurie adanca pe care o acoperim cu un capac. Punem in cratita ceapa taiata julienne si usturoiul tocat marunt. Le calim 1 minut, apoi adaugam carnea si amestecam bine. Adaugam vinul alb si asteptam un pic pana ce alcoolul s-a evaporat. Ceea ce v-am povestit pana acum am gatit intr-o cratita antiaderenta pentru ca oala mea inox, desi groasa, lipeste orice as praji in ea. Abia la acest pas am mutat totul in cratita inox.
3. Am adaugat sucul de rosii, am amestecat cu 1 cana cu apa, boabele de piper, piperul macinat, patrunjel tocat si putina sare (nu adaugati prea multa sare de la inceput pentru ca sosul scade si mancarea poate deveni prea sarata). Fotografia este de la acest pas, mancarea fiarta o veti vedea direct in farfurie in ultima poza.
4. Acoperim cratita cu capac si lasam tochitura sa fiarba la foc mic pentru cca 2 ore. Va recomand (ma adresez incepatorilor) ca in cazul in care sosul scade prea mult dar carnea nu este complet patrunsa, sa mai adaugati treptat apa calduta. Dupa ce carnea a fiert complet, potrivim tochitura de sare.
PREPARARE GARNITURA
Sa va arat si ingredientele pentru garnitura:
1. Incingem uleiul de masline intr-o tigaie antiaderenta si adaugam usturoiul necuratat si ardeiul iute tocat marunt. Le calim 1 minut.
2. Apoi adaugam ciupercile si rosiile intregi. Amestecam bine, adaugam sosul de soia si le calim cca 2-3 minute.
3. Adaugam vinul alb si piperul. Amestecam ciupercile pe foc mediu pana cand alcoolul este complet evaporat. Ciupercile si rosiile nu trebuie sa fie moi, ci usor crocante. In momentul in care rosiile incep “sa se zbarceasca” dar sosul inca n-a scazut, ar fi bine sa le scoateti intr-o farfurie pt. ca se vor terciui daca vor fi prelucrate termic mai mult.
Asamblam in farfurie tochitura de porc si vita alaturi de mamaliguta calda si garnitura de ciuperci si rosii cherry.
Va mai las link-uri cu alte tocanite delicioase de pe blog:
– Tocana nationala cu mamaliguta – reteta din vechime
– Gulyas / Gulas unguresc cu carne si cartofi
– Tocanita din rasol de vita, cu vin rosu
– Tocana secuiasca cu sos din smantana
Ei……la o portie din tochitura asta, mai ales ca are garnitura mea ideala, zau ca vin !!!
O minunatie ,nu alta !
esti binevenita!
Pingback: Tocanita perfecta / Gordon Ramsay Recipe | FOOD DESIGN
Lia, arata grozav! Saptamana viitoare am si eu in plan! Desigur, m-ai convins cu reteta ta! Bravoo! Plec cu pofta de tochitura!
stii cat ma bucur ca ai revenit la viata?! multumesc pt comm