Gulyas / Gulas unguresc cu carne si cartofi

Gulyasul este o mancare din vechime a pastorilor de vite din zona Ungariei. Cel mai adesea este gatit ca o tocana, dar exista si varianta supa. Gulasul este raspandit in Ardeal, reteta suferind ceva transformari, in variante, de asemenea, gustoase, dar cam grase. La origini, gulasul se facea numai din carne de vita cu mai multe legume. Mai nou, au aparut variante cu carnati, cu carne de porc si afumaturi. Un gulas gustos se obtine la ceaun, pe foc de lemne, dar si gatit la aragaz are un gust delicios.
EDIT: trebuia sa fi mentionat ca varianta cea mai raspandita de gulas se face cu csipetke care sunt niste galuscute din faina. O voi proba si pe aceea dupa ce mi se va sterge din memoria gustativa o experienta nefericita cu niste galusti din faina, ce-i drept mai mari, pe care nimeni din familie nu le-a putut manca si le-am aruncat, gest care extrem de rar se intampla la noi. Era o reteta care venea, ce-i drept, de la o prietena moldoveanca, cu siguranta nu era vorba de aceleasi galusti, dar am preferat aceasta varianta de gulas a lui Jamie Oliver, dupa ce am studiat mai multe retete din blogosfera. Desigur, pentru ca sunt la origini olteanca si nu prea imi plac mancarurile dulcege.
Gulas unguresc cu carne de vitel si cartofi

Timp de preparare 25 minutes
Timp de gatire 1 hour 30 minutes
Timp total 1 hour 55 minutes

Ingrediente

  • 500 g carne de vita / vitel
  • 4 lg ulei
  • 2 cepe medii
  • 1 ardei galben + 1/2 ardei rosu
  • 2 lg otet
  • 2 rosii proaspete
  • 1 lg pasta de rosii
  • 2 catei mari de usturoi
  • 1 lg cu varf de boia dulce + iute
  • 200 g cartofi albi
  • sare, piper macinat proaspat
  • 1/2 lingurita chimen
  • 1+1/2 cana supa de la carne

PREPARARE Gulyas / Gulas unguresc cu carne si cartofi
1. Carnea potrivita este pulpa, piept si chiar din zona gatului. Se spala si taie bucati cat o inghititura, ca pentru tocana. In cratita cea grea care nu lipeste, prajeste in 2 linguri de ulei carnea pe toate partile, doar cat sa se rumeneasca putin. Ii adaugi apa fierbinte cat sa treaca 4 degete peste ea si se fierbe. Carnea de vitel fierbe in 1 ora si 20-30 de minute, cea de vita in 2 ore sau daca este foarte batrana chiar 2 ore si jumatate. Umpli cu apa fierbinte pe masura ce se evapora. La final sa ramai cu 1 + 1/2 cani de supa de la carne.
2. Toci ceapa si ardeiul, curatate si spalate, cubulete. Intr-o tigaie cu 2 linguri de ulei incinse le calesti 3-4 minute pana se inmoaie ceapa. Zdrobesti usturoiul si adaugi. Stingi cu otetul care ideal ar fi sa il prepari pe acesta de casa (clic aici pentru reteta). Ii da un gust foarte bun oricarei mancari.
3. Taie cubulete rosiile sau le dai pe razatoare si adauga-le in tigaie. Adauga 1 lingura cu varf de boia dulce si iute, dupa preferinte. Adauga 1/2 ligurita sare, 1 lingurita rasa cu piper macinat proaspat si 1/2 lingurita cu seminte de chimen (atentie, nu chimion, a nu se confunda).
4. In cratita cu carne si supa rastorni continutul tigaii. Adaugi cartofii spalati, curatati si iar spalati si taiati cuburi mici. Mai umpli cu apa fierbinte daca este cazul, ca sa fie acoperite de lichid, si dezlegi in supa si o lingura cu pasta de tomate. Le lasi sa fiarba sub capac pana se inmoaie cartofii, cam 30 de minute, la foc moderat. Gusti si dregi de sare.
Este foarte gustoasa si iti mai las trei variante de tocanite, la fel de bune, ca sa alternezi:
– Tocana nationala cu mamaliguta – reteta din vechime
– Tocanita din rasol de vita, cu vin rosu
– Tocana secuiasca cu sos din smantana
– Tochitura de vita sau porc cu ciuperci
Liv(e) it!
Gulas unguresc cu carne de vitel si cartofi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Don't Miss! random posts ..