Cartofi la gratar n-am mai facut si n-am mancat copti, decat in cuptor. Metoda aceasta de preparare este una desteapta. Nu eu am inventat-o ci niste americani. Poate ca asa ii faceti si voi. Bravo! Eu acum am aflat si sunt foarte incantata.
Salvati reteta pentru ca o sa va fie de folos la picnic, la gratarul de 1 Mai 🙂 sau veti impresiona musafirii din bucataria voastra de bloc pentru ca i-am preparat si pe aragaz si metoda functioneaza perfect. Aromele le puteti adapta gustului propriu, eu asa recomand astazi.
INGREDIENTE
16 cartofi noi mici (aproximativ 2-3 cm în diametru) -se pot folosi si vechi dar mici si soiul alb
3 linguri de sare grunjoasă + apa
2 linguri ulei de masline extra-virgin
3-6 catei de usturoi nedecojit
1 lingura de cimbru proaspat tocat
1/2 lingurita de frunze de rozmarin proaspete tocate marunt
PREPARARE
1. Dizolva intr-o cratita 3 linguri de sare in doua cani cu apa si pune-o la fiert cu capac.
2. Spala bine cartofii si lasa-i cu coaja. Taie cartofii pe din doua pe lung.
3. Dai focul mic si vei pune cartofii in apa fierbinte. Mai completeaza cu apa ca sa-i acopere cu 3 cm. Ii vei fierbe timp de 7-10 minute (depinde de marimea lor 2-3-4 cm).
4. Toaca verdeata.
5. Pune cateii de usturoi nedecojiti pe tocator si zdrobeste-i cu latul lamei de cutit.
6. Scurge bine apa dupa ce au fiert cartofii.
7. Pune peste cartofi verdeata si uleiul. Amesteca-i si lasa-i sa se raceasca la temperatura camerei.
8. Taie 4 bucati -forma patrata din folia de aluminiu.
9. Ia o patrime din cartofii reci si pune-i in mijlocul foliei. Peste gramajoara pune 1-2 catei de usturoi zdrobiti cum am spus.
Uneste doua dintre margini, fa 1-2 pliuri sigiland. Intoarce capetele foliei in triunghiuri si dedesubt, formand un pachet etans.
10. Tii pachetele cu sigiliul in sus la temperatura camerei pentru 2 ore sau la frigider pana la doua zile.
Daca nu ii coci la “foc de tabara” pe gratar, pe aragaz focul sa fie la mediu spre mare (tot pe gratar, evident). Gratarul il pregatesti cum am descris la Ostropiorul de Pui.
11. Pune pachetele sa sfaraie pe gratar pentru 15 minute. Le intorci ocazional cu o paleta fara sa strapungi folia (m-am ajutat si cu stanga cu manusa de protectie).
12. Transferi pachetele pe o farfurie cu sigiliul in sus. Cu o furculita le desfaci pe mijloc, cu atentie, pentru ca un abur fierbinte va navali afara. Se mananca cu o salata de vara sau pot sta alaturi ca garnitura la gratar sau friptura, desi nu este indicat sa combinati carbohidratii cu carnea.
Sa va fie de folos!