Dovlecelul, denumit stiintific cucurbita pepo este o planta care provine din America si face parte din familia cucurbitaceelor. Floarea dovlecelului este superba, de un galben intens, in armonie cu culorile toamnei. Va mai amintiti din primii ani de scoala versurile lui Toparceanu: “… S-a ivit pe culme Toamna, Zâna melopeelor, Spaima florilor şi Doamna
Cucurbitaceelor…” ? 🙂
Aceasta floare, in aparenta delicata, permite sa fie umpluta si chiar condimentata in diverse variante. Spre deosebire de florile de salcam care se mananca in varianta dulce exclusiv, florile de dovlecei pot fi prajite dupa ce au fost trecute printr-un aluat sarat cu sau fara ou in compozitie. Pentru ca nu am gasit in gradina prea multe flori, nu am testat decat cu umplutura de crema de branza, fara multe condimente, ca sa simt din plin gustul florii. Se mai pot umple cu amestec care sa contina ciuperci tocate si chiar bacon. Servite la mic dejun, alcatuiesc o masa cu gust minunat si inedit pe care n-am cu ce sa-l asemuiesc, de aceea te invit sa prepari acest fel de mancare cand ai ocazia sa procuri flori de dovlecei.
Ingrediente
- 8 flori de dovlecei cat mai mari
Pentru aluat
- 1 ou de gaina foarte mic
- 80-90 ml / g de lapte
- 2-3 linguri de faina
- 1 praf de sare
Pentru umplutura
- 50-60 g crema de branza sau urda
- patrunjel sau marar tocat
- boia si piper OPTIONAL
PREPARARE Flori de dovlecei umplute, in aluat de clatite
1. Toaca marunt verdeata si amesteca toate ingredientele de la umplutura. Gusta!
2. Am indepartat coditele florilor si frunzulitele de la baza. Am scos pistilul de la florile mari. Pistilul este comestibil, poate fi lasat in florile mici care nu se vor umple si care se vor trece doar prin aluat si se vor praji.
3. Cel mai usor se umplu florile cu un pos, la mine nu a fost cazul pentru ca n-au fost decat 3 flori mari. Dupa umplere se rasuceste usor varful pentru sigilare.
4. Pentru aluat am batut oul cu un praf de sare, am adaugat 1/3 din lapte, am presarat cate 1 lingura de faina si am amestecat rotit cu un tel mic, apoi iar am adaugat lapte si iar faina pana am legat un aluat ca de clatite, poate fi ceva mai consistent daca doriti crusta mai groasa.
5. Am incins la foc moderat ulei intr-o tigaie cat sa le cuprinda pana la jumatate. Le-am trecut florile prin aluat si le-am pus la prajit pe o parte si alta pana s-au rumenit uniform. Dureaza 3-4 minute. Le-am scos pe servet de hartie pe o farfurie ca sa absoarba uleiul.
Este un fel de mancare cu care poti impresiona musafirii, servite ca antreu / aperitiv la masa de pranz, la micul dejun, ori cina. Noua ne-a bucurat ochiul si ne-am delectat savurand flori de dovlecei umplute, in aluat de clatite.
Liv(e) it!