La mine pe blog, in fereastra cu cele mai vizualizate retete vad in 5 zile din 7 tochitura cu mamaliguta postata. Romanii sunt neobositii cautatori ai tocanitei perfecte. Uite ca eu am gasit reteta tocanitei tocanitelor, nu de la bunica sau mamica, ci de la genialul Gordon Ramsay.
Normal ca e cea mai buna, cu fond de vita, vin rosu din belsug si scazuta la cuptor sub capac 2.5 ore. Sa nu va sperie fondul acesta de vita. Este zeama de la o supa. Ei, da, este musai sa o adaugati daca vreti sa obtineti cea mai buna tocanita de pana acum (asa a fost votata in familia noastra).
Eu am avut supa obtinuta dupa ce am fiert carnea de vita si legumele pentru o salata de boeuf (decadenta pentru carcotasi). Toate popoarele Europei iubesc tocanita. Voi studia si pe ale francezilor: blanquettes ,carbonades, navarins, daubes …
Tx sisterkitchen.ro si Carturesti din nou pentru ca m-ati premiat cu cartea numita Meniul Perfect al lui Gordon.
INGREDIENTE
700 g rasol de vita fara os
2-3 linguri de faina
sare (de mare ar fi ideala)
piper negru proaspat macinat
ulei de masline pentru preparat
125g slaninuta afumata
2 morcovi
600 g telina (am pus dovlecel)
100g ceapa mica (salote)
crengute de cimbru
2 foi de dafin
175 g ciuperci
1 lingura de pasta de rosii
350ml vin rosu (cei care nu au voie sa puna vin inlocuiesc cu cateva linguri de otet balsamic si apa)
250ml fond de vita
1 mana de patrunjel tocat
PENTRU SERVIT <
varza trasa in unt (click pentru reteta)
piure cu mustar sau Champ (click pentru reteta)
PREPARARE
1. Ai nevoie de doua cratite, sau tigaie mare antiaderenta si cratita in care va fierbe la cuptor.
2. Incinge cuptorul la 150grd (treapta 2 de aragaz)
3. Intr-o punga cu zip (una rezistenta mai lunga sa nu se rupa) pui faina, sare si piper.
4. Spala carnea, scurge-o bine (eventual tamponezi cu servete din hartie groase) si taie carnea cuburi cat o inghititura de mari).
5. Pune carnea in punga, inchide-o bine la gura si scutur-o ca sa se pudreze carnea. Eu o scot in tava cu manere si gauri mari de la steamer si o cern de surplusul de faina. Deci scapati cumva de surplusul de faina.
6. Intr-o cratita sau tigaie antiaderenta prajesti carnea in transe, sa nu fie inghesuita. Scoti carnea in cratita in care va fierbe la cuptor.
7. Slanina taiata feliute o prajesti dupa carne si o muti sub capac in cealalta cratita.
8. Spala si curata de coaja morcovii si telina. Taie-le de 2 cm.
9. Morcovul, telina, ceapa mica intreaga, cimbru si dafin le sotezi la foc mediu 5 minute in aceeasi tigaie-cratita teflonata.
10. Taie ciupercile in doua sau 4 daca sunt mari. Pune-le in tigaie impreuna cu pasta de rosii. Le prajesti 2-3 minute.
11. Adaugi vinul rosu si racai tigaia pe fund.
12. Adaugi supa si le fierbi 5 minute.
13. Rastorni totul peste carne. Lichidul trebuie sa acopere bine amestecul.
14. Pune capac si da-o la cuptor pentru 2 ore si jumatate la 150grade.
15. Cand este gata, ii presari patrunjelul tocat si o decorezi cu crenguta de cimbru.
Meniul complet este sa fie servita alaturi de varza creata trasa in unt si piure de mustar. Voi trimite curand la retetele acestea.
Va mai las link-uri cu alte tocanite delicioase de pe blog:
– Tocana nationala cu mamaliguta – reteta din vechime
– Gulyas / Gulas unguresc cu carne si cartofi
– Tocanita din rasol de vita, cu vin rosu
– Tochitura de vita sau porc cu ciuperci
– Tocana secuiasca cu sos din smantana
Liv(e) it!