Segarcea – Prajitura mea fină cu bezea

Prajitura mea finaDin categoria prajiturilor unicat, ca si in cazul Cremei de gutui, n-am gasit o compozitie identica cu a acesteia, va rog sa imi trimiteti link daca o mai gasiti in vreun alt blog, pentru ca vreau sa ii gasesc un nume. In caietul meu cu prajituri am numit-o, la vremea inregistrarii, prajitura Segarcea, pentru ca am reteta de la matusa mea de la Segarcea.

Parerea unora din familia mea este ca aceasta prajitura ar fi cea mai fina din tot ce am eu in vechiul caiet. Nu mi-am schimbat parerea despre Crema de gutui ca ar fi regina prajiturilor, dar nu intra la termeni de comparatie, ea ramane pe un piedestal ca o piesa rara.

Aceasta prajitura, o gatesc la ocazii speciale. Am ales sa o prepar pentru o aniversare in familie, in loc de tort. In loc de tort, pentru ca este cam la fel de laborios de facut, precum un tort. Trebuie sa va mai spun, insa, ca a fost victima unei magii negre. Fotografiile le-am facut a doua zi dupa eveniment, si cand am ajuns cu scrierea retetei la etapa in care mentionam ca se pune bezea ca strat intermediar, peste primul strat de crema, am realizat ca, de fapt, nu mai era. Stiam sigur ca n-am uitat sa-l aplic pentru ca am impartit fix in 4 bezeaua (pentru ca am taiat blatul in doua ca sa-l sectionez usor apoi in doua foi). Ma uitam la poze si nu-mi venea sa cred. Pana atunci, n-am realizat .

Misterul a fost elucidat. Acest blat trebuie scos din cuptor cand este inca elastic si colturile incep sa se desprinda. Eu l-am tinut cam mult timp la cuptor si s-a cam uscat. Din aceasta cauza, foaia a absorbit bezeaua. Daca blatul este ok, veti avea o frumusete de straturi alternative galben/maro/alb si iar galben/maro/alb+cioco. Stiu ca n-am s-o mai prepar prea curand, altele isi asteapta randul, asa ca o postez asa cum este, pana la urma, ar fi foarte buna oricum.
prajitura-mea-fina-768x989

Timp de preparare 1 hour
Timp de gatire 1 hour
Portii 36 bucatele

Ingrediente

PENTRU FOI (BLAT)

  • 5 galbenusuri
  • 250 g zahar tos (1 cana)
  • 10 linguri apa fiarta
  • 260 g faina (1+1/2 cana)
  • 1 plic cu praf de copt (10 g) -am pus din cel cu sofran

PENTRU CREMA

  • 60 ml lapte (1/4 cana)
  • 80g zahar tos (1/4 cana)
  • 2 linguri cu lapte
  • 2 linguri cu faina
  • 1 pachet unt la temperatura camerei
  • 2,5 linguri mari cu cacao (dupa gust si concentratia pudrei de cacao)

PENTRU BEZEA

  • 5 albusuri
  • 1 ciupitura de sare
  • 270 g zahar pudra=1 cana (atentie!-fara amidon-cititi pe pachet)

PENTRU DECOR

  • 1 ciocolata cu lapte - la temperatura camerei.

Prajitura mea fina
PREPARARE Segarcea – Prajitura mea fina cu bezea
BLAT
1. Protejezi tava de cuptor (30x32cm a mea) cu hartie de copt. Poti sa cocolosesti initial marginile ca sa ia usor forma tavii urcand pe pereti.
2. Intr-un bol, cu mixerul, freci galbenusurile cu zaharul pana se topeste.
Prajitura mea fina
3. Adaugi cate o lingura de apa fiarta dar nu clocotita, opresti cand incepe sa faca bule mici.
4. Intre timp preincalzesti cuptorul la 180 grd.
5. Amesteci faina cu praful de copt.
6. Adaugi amestecul uscat peste oua, in transe, reducand viteza sau chiar oprind la inceput mixerul ca sa nu se ridice particulele (sa nu zboare faina).
7. Rastorni in tava amestecul. Nivelezi.
Prajitura mea fina
8. Coci la cuptor pentru cca 25 de minute. Acest blat trebuie scos din cuptor cand este inca elastic si colturile incep sa se desprinda. Cercetezi. Este in functie de cat de iute coace cuptorul tau.
9. Se scoate cu hartia din tava pe un gratar si se lasa la racit.

CREMA
Este potrivita si pentru torturi!
1. Intr-un castron mediu, omogenizezi cu telul para, ca sa nu faca cocoloase, 2 linguri faina + 2 linguri lapte.
Intr-un ibric cu fund dublu sau oala mica, faci o “scrobeala” astfel:
2. 60 ml lapte + 80g zahar tos fierbi la foc mic pana se dizolva zaharul.
3. Acest lichid il torni treptat peste faina + laptele (2 linguri) din castron amestecand continuu pana obtii o pasta lichida.
4. Astea le pui inapoi in ibric si dai cateva clocote la foc mic, ca sa nu se prinda, pana se incheaga si nu mai miroase a faina. Dai la rece.
Prajitura mea fina
6. Intr-un bol cu pereti inalti freci untul cu pudra de cacao cernuta cu sita de ceai, pana omogenizeaza.
7. Adaugi cate o lingura din scrobeala rece pana se obtine o crema onctuoasa. Consistenta e moale dar se va intari la frigider dupa ce o aplici pe foi.
Prajitura mea fina
8. Dai pt 15 minute la rece. Daca se intareste prea rau o vei intinde greu sau trebuie s-o remixezi ca sa devina semi-fluida.

BEZEA
Este elvetiana, se bate la abur (bain-marie).
Pregatesti doua vase care vor fi puse unul in altul, cel de jos va avea apa care clocoteste domol. Eu am descoperit o “gaselnita”, pun peste prima oala sita de la steamer care are orificii mari si astfel oala de deasupra poate sa aiba orice dimensiune (mai mica) si are stabilitate.
1. In oala care va fi deasupra, bati separat, la rece (pe o masa), cu mixerul pana se intaresc.
Prajitura mea fina
2. Adaugi cate 1/3 din zaharul pudra: opresti mixerul, omogenizezi un pic cu miscari de jos in sus, dai drumul spre viteza maxima.
3. Pui oala cu albusurile la abur (pe foc domol) si continui sa bati cu telul tip arc. Incearca si cu mixerul. Eu prefer cu telul pentru miscarile de jos in sus care fac sa nu se piarda aerul si sa nu se separe o zeama din zahar.
4. Le-am batut cam 7 minute. Nu trebuie sa capete aspect de albus fiert. Am mai explicat procedeul la Prajitura dintii negrului. Nu ma intrebati de ce a devenit usor roz. De la telul vechi in contact cu inoxul cratitei.
Prajitura mea fina
5. Dai la rece.

ASAMBLARE
Dupa ce s-a racit blatul, il dai in doua ca sa il poti sectiona usor mai apoi, in doua pe grosime. Ideea este sa obtinem doua straturi de blat (doua foi= 2 jumatati de tava)
Asamblezi in ordinea: un strat blat, apoi un strat crema si peste crema un strat de bezea si iar peste bezea blat+crema si deasupra bezea.

DECOR
Ciocolata puteti sa o radeti pur si simplu fin. Eu am vrut sa fie carlionti. Pentru asta, ciocolata trebuie sa fie la temperatura camerei, mai moale. Carliontii se fac cu ustensila de decojit cartofii sau cutit cu fanta.
1. O parte am ras fin si am tapetat bezeaua apoi am taiat prajitura in portii mici, patrate sau romburi, de vreo 5 cm.
2. Carliontii i-am pus pe fiecare portie din platou la servire.
Prajitura mea fina
Liv(e) it!
Prajitura mea fina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Don't Miss! random posts ..