Pandișpan cu vișine, rețeta clasică a mamei

Dulceata de visine cu zahar putin-reteta casei Pentru că astăzi îmi ocupam timpul cu alte îndeletniciri prin birou decât la calculator, am dat drumul pe fundal la televizor, ca să ascult ce mai minte. De obicei nu mă opresc la emisiuni gen “Ce se întâmplă doctore” pentru că mi se pare că am toate bolile despre care se vorbește și mă apucă anxietatea. Azi l-am lăsat totuși, pentru că am nimerit un fragment când Smiley canta din “Acasă” și se destăinuia că în principiu poate să urmeze o dieta, dar îi este foarte greu să renunțe la prăjiturile mamei.


În cadrul următor apărea psihologul și repeta ceea ce știam deja, că prăjiturile mamei sunt direct legate de copilărie, zona de confort cu al ei sentiment de bine, protecție și lipsă de griji. Conexiunile au lucrat rapid și m-au îndemnat să postez această rețetă de pandișpan cu vișine, varianta clasică din caietul cu rețete al tuturor mamelor.
Formula o întâlniți peste tot în blogosfera, nu aduc nimic nou, o înregistrez pentru fiica mea și pentru cei care nu știu cum se face, deși au mâncat-o adesea acasă, sau în deplasare pe la rude ori prieteni.

Acum, știu că voi pregătiți lopețile pentru dat zăpada și că iarna nu-i ca vara, dar eu vin agale cu coșulețul cu vișine pe braț, ca să trezesc bunătatea și bucuria copilăriei care doarme în voi.
Dulceata de visine cu baton de vanilie - retete livit.ro
Dimensiuni tava: cca 30x30cm sau echivalentul suprafetei

Timp de preparare 45 minutes
Timp de gatire 35 minutes
Portii 36 bucati 5 cm

Ingrediente

  • 6 ouă
  • 6 linguri de zahăr
  • 3 linguri de ulei
  • 8 linguri de faină
  • coaja de la 1 lămaie medie
  • 2 plicuri - zahăr vanilat
  • 1 kg de vișine sau caise fără sâmburi

Pandispan cu visine
PREPARARE
1. Eu aici am preparat cu vișine din congelator. Le-am lăsat să se dezghețe de seara într-o sită antioxidantă. Erau deja fără sâmburi și spălate.
Găsesc util să menționez cum se face congelarea fructelor. Le cântărești porționat. Le așezi una lângă alta într-o tava cu sau fără folie alimentară din plastic, depinde de fruct, dacă este tare precum vișina, nu este necesară folia. Când le vei scoate vor fi bile tari care nu se lipesc unele de altele transformandu-le într-o dihanie fără formă. Se depozitează în pungi cu zip sau casolete (ocupă mai mult loc în casolete dar eu una le prefer) etichetate cu: denumire, data, gramaj (prin cântărire înainte de congelare).
Dacă prepari din vișine sau caise proaspete, le speli, scurgi, cureți de sâmburi și le lași în așteptare la scurs cât timp prepari pandișpanul. Caisele, dacă sunt mici se rup în doua pe lung, dacă sunt mari, l sectioneazi în sferturi.
2. Pune în tavă hârtie de copt cu marginile ridicate. Dacă nu stă, cocoloșești marginile sau chiar toată foaia și apoi o întinzi în mâini și va lua forma tăvii.
3. Încinge cuptorul (fără tavă) la 180 grade.
4. Rade coaja de lămâie și las-o în așteptare.
5. Mixează albușurile crescând treptat viteza.
6. Când capătă consistenta aproape de tare, adaugă zahărul în 3 transe.
7. Când este tare, adaugi cate un gălbenuș continuând să mixezi. Acum am schimbat paleta pară de la mixerul static, cu cea pentru aluat.
8. Redu viteza de la maxim la jumătate, presară 3-4 linguri de faină și omogenizează cu mixerul.
9. Toarnă uleiul lingură cu lingură mixând.
10. Adaugi apoi coaja de lămâie și zahărul vanilat.
11. Pune treptat și restul de faină. Eu am lucrat cu mixerul stabil, de masă …
12. Toarnă aluatul în tava pregătită și nivelează. Cu feliatorul de tort obișnuiesc să nivelez, căci are talpa plată și lucioasa + mânerul ridicat că la mistrie, numai buna pentru a nivela.
13. Deasupra așezi vișinele cu mana, una cate una răspândite uniform.
14. Coci prăjitură intre 35 sau 45 min, în funcție de cât de viteaz sau capricios este cuptorul tău. Semnul că e gata, este atunci când prăjitura se desprinde cu tot cu hârtie și se îndepărtează de marginile tăvii pt. că se strânge un pic la copt, și atunci când este moderat de rumenă. Poți să desprinzi un colț de hârtie și te uiți dacă marginile sunt rumene bine, caz în care o oprești.
Poți să o pudrezi. Noi o mâncăm cu mai puțin zahăr și îmi place să văd fructele.
Liv(e) it!
Pandispan cu visine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Don't Miss! random posts ..