Gomboti, galuste cu prune, reteta copilariei

Retetele de prajituri cu fructe sunt cele mai iubite, deoarece aduc acel ceva proaspat dulce-acrisor intr-un preparat. In cazul acesei prajituri, dupa scoaterea samburilor, poti sa introduci un miez de nuca in loc, dar sa ai grija sa fie pe masura cavitatii, sa nu stea deschisa pruna. Se mai poate pune in pruna un bob de cireasa de la dulceata sau chiar zahar tos. Aceste galuste se pot face si cu caise si chiar cu fructe mari din dulceturi, scurse bine de sirop.
Povestea acestui preparat, in orice varianta ar fi spusa este frumoasa, deoarece evoca copilaria, amintiri legate de mamele si bunicile noastre trebaluind prin bucatarie, neaparat cu dragoste. Cred ca acesta este secretul ca sa reuseasca un preparat.
Gomboti galuste cu prune

Timp de preparare 45 minutes
Timp de gatire 25 minutes
Timp total 1 hour 30 minutes
Portii 8 galuste

Ingrediente

  • 350 g cartofi albi cantariti cu coaja
  • 3-4 lg ulei
  • 130 g faina
  • 1 ou
  • 1 praf de sare
  • 8 prune

Pentru INVELISUL DIN PESMET

  • 50 g unt
  • 100 g pesmet
  • 1 lgr scortisoara
  • 50 g zahar pudra (sau tos)

TOPPING

  • Zahar pudra si scortisoara


PREPARARE Gomboti, galuste cu prune
1. Dupa ce ii speli bine, fierbi in coaja cartofii timp de 30 de minute, daca sunt mici. Verifici, furculita trebuie sa intre usor in ei. Cartofii pentru fiert, la cumparare, se aleg sa fie albi, nu rosii, iar ca marime, cei mai mici pentru ca fierb repede.
2. Prunele trebuie sa nu fie foarte mari, nici prea tari, dar nici prea moi, ca sa poti sa le scoti usor samburii. Despici pruna pe nervura pana la jumatate, apesi delicat pe capete si se deschide, scoti apoi samburii cu grija ca pruna sa isi pastreze forma. Se pot extrage si cu o penseta de bucatarie daca adera. Prunele poti sa le umpli cu un sfert de miez de nuca (eu nu am pus nimic) sau cei care le doriti mult mai dulci, un bob de cireasa din dulceata sau zahar.
3. In acest timp, intr-o tigaie topesti untul si adaugi pesmetul impreuna cu scortisoara. Omogenizezi cu o lingura de lemn si sfarami cocoloasele. Adugi si zaharul si mai amesteci. Opresti focul.
4. Pui 3-4 litri de apa la fiert intr-o cratita mare in diametru, dar si adanca. Adaugi 1/2 lingurita de sare si doua linguri de ulei.
5. Dupa fierbere, scurgi apa la cartofi cu grija ca sa nu te arda aburul fierbinte, cureti coaja cat sunt calzi (poti sa tii cartoful cu un prosop curat, daca te arde) si pasezi cu pasatorul manual de cartofi (sau electric cu brat vertical), apoi adaugi 3-4 linguri de ulei pe care eu am uitat sa le pun, dar a fost totul ok, amesteci si pui si restul: oul intreg, sarea si faina. Vei obtine un aluat moale, usor lipicios, dar ai sa poti ca sa il scoti pe blatul de lucru foarte bine infainat. In cazul in care cartofii au fost foarte aposi, mai adaugi un pic de faina. Ideea este sa poti pe blatul de lucru sa ii dai o forma de sul pe care il imparti in doua si apoi iar in doua si uite-asa pana obtii 8 bucati relativ egale.
6. Cu mana stanga foarte bine infainata (sau uleiata) iei bila, o aplatizezi cu dreapta si cu degetele formezi o cavitate (sau cu fundul unui paharut). Pui pruna in cavitatea formata si o invelesti sigiland bine ca sa nu intre apa, caz in care s-ar desface la fiert. Le pui pe o farfurie usor infainata.
7. Apa sa clocoteaza cu clocote domoale (nici prea mari, nici prea mici). Iei cate o galusca, o pui intr-o lingura si scufunzi in apa. Repet, oala / cratita sa fie larga (de 4 litri), galustele sa nu se suprapuna ci sa fiarba in voie. Daca nu ai cratita mare, le fierbi in doua transe. Se fierb in 15-20 de minute. Daca vezi ca galustele stau pe fund, le desprinzi cu lingura de pe fund pentru ca ele se ridica la suprafata, atunci cand fierb si vei vedea ca se si rotesc.
8. Le scoti cu spumiera pe un platou ca sa se mai scurga de apa doar 1 minut (sa nu se usuce), dupa care le dai prin compozitia cu pesmet de la punctul 3 si asezi pe platoul de servit. Inainte de servire, se pudreaza cu zahar pudra si scortisoara.
Pesmetul care iti ramane dupa tavalire nu se arunca ! Este o excelenta combinatie sa-l mananci cu crema de mere si frisca (click aici pentru reteta)
Liv(e) it!

PREIETENII NOSTRI AU GATIT DUPA ACEASTA RETETA ! Felicitari, Alice, arata apetisant, minunat, prajitura ta.
Galuste prune Alice

ALTE RETETE CU PRUNE
Mancare delicioasa de prune uscate ca in Oltenia


Magiun de prune fara zahar, la cuptor

Tarta rustica cu prune indulcite si nuci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Don't Miss! random posts ..