Anul trecut am luat in deradere sarbatoarea Valentine’s Day, participand la un proiect care s-a vrut ironic, am explicat in reteta de salata de boeuf de ce.
Anul acesta m-am resemnat, generatiile tinere s-au nascut cu aceasta sarbatoare importata, nu schimb eu istoria, asa ca m-am gandit pentru aceasta zi la o combinatie romantica: ciocolata cu inghetata.
Reteta este salvata de multa vreme de pe blogul teoskitcken.ro. Este un deliciu opulent, pe care vi-l recomand cu mai multa inghetata decat am aratat in imagini.
dimensiuni tava 12 x 25cm (nu o tava mai larga pentru ca se va usca) >>> 8 bucati mari
INGREDIENTE
BROWNIES
– 200g ciocolata amaruie (60-70& cacao)
– 150g unt
– 3 linguri cacao
– 200g zahar tos fin
– 2 plicuri zahar vanilinat ori extract de vanilie
– 3 oua mari
– 100g faina
– 1 praf de sare
– 100 g nuci sau alune zdrobite mediu
– 100 g stafide (optional)
INGHETATA NOUGAT GLACE
dupa reteta de aici, ajustand cantitatile pentru 600 ml frisca
-fara crantz, nu merge cu brownie, doar cu adaos de fructe confiate si nuci / alune / migdale zdrobite mediu
TOPPING
70-100 g ciocolata (am avut si alba) topita la bain-marie +
+ 3 linguri smantana lichida pentru frisca
PREPARARE
Incalzeste cuptorul la 180 grd C.
Asterne hartie de copt in tava.
Zdrobeste nucile si alunele cu robotul, masura medie.
1. Amesteca intr-un bol faina cu sarea si cacaoa. Lasa in asteptare.
2. Incinge apa intr-o craticioara mica, potrivita ca diametru pentru ca sa incapa un ibric larg, in care vei pune untul cuburi si ciocolata rupta bucati mai mici. Ibricul il pui in apa care clocoteste mediu (bain marie dar poate sa stea cu fundul in apa). Cand este topita, omogena si lucioasa compozitia, opreste focul si scoate ibricul din apa. Adauga vanilia si amesteca putin.
3. Intr-un bol mare, mixeaza ouale cu zaharul pana ce acesta se topeste.
4. Toarna sosul de ciocolata mixand continuu la viteza mica pana incorporeaza uniform.
5. Opreste mixerul si vei continua cu telul para (manual). Adauga amestecul uscat si omogenizeaza.
6. Incorporeaza uniform si nucile + stafidele care sunt bine-venite cu piscatura lor dulce, rupand tenta amaruie a ciocolatei negre.
7. Toarna amestecul de-a lungul tavii tapetate cu hartie de copt, sau distribuie lingura cu lingura. Niveleaza cu dosul lingurii, eu folosesc feliatorul de tort, avand suprafata mai mare de netezire.
8. Introdu tava la cuptor pe raftul din mijloc. Regleaza ventilatia sa coaca si de sus. Dureaza cam 20-30 de minute. La exterior va fi coapta, la mijloc ramane usor umeda, in nici un caz aspect de chec copt in toata masa lui. La cuptorul fara ventilatie, dar care are arzator sus (grill) am copt 20 de minute fara grill, apoi am comutat 10 minute pe grill-ul dat la minim, la foc mic. Pentru reusita brownies se recomanda si coacere de sus.
Liv(e) it!
Vai, ce nebunie ! Iar eu n-am nimic dulce in casa …macar cu niste clatite sa-mi inec amarul ! Pupici !
buuune clatitele 🙂
Vai, am salivat citind reteta poftind rau in special la inghetata.
Chiar am vrut sa-mi cumpar azi ca era asa frumos afara, apoi m-am razgandit.
Rau am facut ca nu mi-am luat ca uite am dat peste reteta ta acum :)))
Super arata si cred ca-i si mai super la gust!
Meri, am gasit comentariul tau in spamuri, ce i-o fi venit! Ma bucur tare ca iti place:)
Draga Didi, prajitura ta este irezistibila!
Dar o praji facuta de o diva, cum o fi?:)
Pingback: Capsule din ciocolata, cu brownies si inghetata la mijloc | FOOD DESIGN
Pingback: Capsule din ciocolata, cu brownies si inghetata la mijloc | Atelierele Roua
Vai cat de tare este. Trebuie sa o fac neaparat!
🙂