Aceasta reteta ar fi trebuit inregistrata iarna, intr-o zi friguroasa, pentru ca este cu gogosari murati, cartofi si carne de porc, ingrediente potrivite iernii. Veti gasi in cartile de bucate ale lui Radu Anton Roman retete de mancaruri cu muraturi, culese din zona Olteniei, mai precis, zona localitatii Targu Jiu. Cum cu umor explica el toate retetele, afirma despre oltean ca este un tip pragmatic, scapa repede gatind doi intr-unul, aducand muratura in felul principal de mancare.
Gogosarii merg de minune cu cartofii si un plus o da carnea de porc impanata cu ceva sunculita sau asa cum am gatit eu acum, cu un rasol de vita, pentru o varianta ceva mai light.
Ingrediente
- 600 g carne de porc (pancetta, bacon) sau vita
- 500 g cartofi albi fainosi
- 1 ceapa mare
- 1 lingura de untura sau unt
- 250 g gogosari felii murati
- 1 capatana de usturoi
- 200 ml bulion
- sare, 1/2 lg piper macinat proaspat
- 1 lgr rasa de cimbru
- ulei pentru prajit
PREPARARE Mancare de gogosari cu carne si cartofi
Daca sunt prea acri gogosarii, tine-i in apa rece la dezacrit, 30 de minute. Isi vor pastra gustul, nu se dezacresc in mancare prea mult cand ii gatesti.
1. In 3 linguri de ulei, prajeste carnea pe o parte si alta si apoi gateste-o la foc mediu, adaugand apa fierbinte, pentru vreo 30 de minute carnea de porc macra sau 2 ore rasolul de vita. Daca este pancetta sau bacon, nu se mai fierb in supa, este suficienta prajirea. Adauga si 1/2 lingurita de sare in varianta carne macra. La final, supa sa scada cam la 2 cani (500 ml).
2. Ca sa nu dureze mult coptul la cuptor, spala si fierbe in coaja cartofii. Depinde de marimea lor, daca sunt mici fierb in 20-30 de minute. Cand ii cumpar, cei pe care stiu ca ii fierb ii aleg pe cei mai mici, aceia pe care nu ii vrea nimeni.
3. Cand carnea este aproape gata, caleste in alta tigaie intr-o lingura de unt sau untura ceapa taiata solzisori, timp de 3-4 minute pana devine sticloasa si apoi adauga gogosarii scursi de apa / zeama. Adauga si toate mirodeniile si 1/2 lingurita de sare. Caleste-i la foc moderat, amestecand ocazional, pana ce cureti si cartofii de coaja. Incinge si cuptorul la 200 de grade.
4. In vasul de cuptor, aseaza carnea, raspandeste cartofii cuburi mai mari printre bucatile de carne si peste ele torni si distribui gogosarii cu ceapa. Umple cu supa ramasa, scazuta cam la 2 cani.
5. Le lasi sa scada la cuptor la 200 – 220 de grade timp de vreo 15-25 de minute, pana mai scade zeama si au timp sa isi imprumute gustul, de la un ingredient la altul.
Liv(e) it!