Este ciorba mea de post preferata. Nimic nu o egaleaza. Reteta de ciorba de raci este una foarte veche, traditionala in zona Olteniei si astazi putine gospodine o mai prepara, numai cei ai locului o mai stiu. Nu este vorba de racii cu clesti, sunt niste ardei rosii destul de micuti (4-6 cm), ascutiti la varf dar largi la baza, cu pereti subtiri si care se cultiva special pentru acest fel de mancare. Asa cum spuneam, cand sunt uscati, coaja lor este foarte subtire, asa cum va arat in fotografii. Toamna se culeg, se insira pe o ata si se lasa la uscat, la soare si vant, pentru a fi folositi pe timpul iernii si in postul Pastelui.
Primavara, cei de prin sate prepara mancaruri din verdeturile anotimpului: urzici, dragavei, macris, stevie, stir, frunze de ceapa verde. Recunosc, nu ma impac cu toate, sunt bucuroasa cand aflu retete noi care sa le imbogateasca gustul. Retetei de raci insa, nu ii aduc nici o imbunatatile, pentru ca nu are nevoie.
Ciorbele oltenii le prefera mai acrisoare. Le acresc cu zeama de varza, suc de rosii, agurida sau corcoduse verzi. Preferate sunt ciorbele de pasare, legume de sezon, praz, loboda, stevie. Click aici pentru reteta: Mancare de stevie, ceapa si usturoi
INGREDIENTE
16 bucati ardei raci de cca. 4-6cm lungime
500 g praz sau ceapa galbena
300 g faina
dupa nevoie 50-100ml apa
2 morcovi potriviti
1 pastarnac
500 ml zeama de varza (plus inca 1 litru chiar, pentru dres/umplut dupa gust)
ulei de floarea soarelui
bulion dupa gust (am pus doua linguri)
100 ml pasta de rosii
sare, piper, marar, cimbru, patrunjel
PREPARARE
1. Intr-o cratita pui 1/2 apa la clocotit in care vei opari pentru cateva minute racii uscati ca sa ii decupezi mai usor. Poti sa ii dai cateva clocote daca sunt prea crocanti si se sparg la taiere, dar nici prea moi sa nu fie. In nici un caz nu trebuie sa se inmoaie, ca sa poata fi umpluti.
Scoti cotorul si cureti semintele sub jet de apa. Le crestezi varful ca sa nu se sparga la fiert (o mica fanta, nu le tai varful) si ii pui cu gura in jos la scurs.
2. Taie ceapa (sau partea alba a prazului) marunt.
O calesti intr-o tigaie mare in 3 linguri de ulei incins. Cand prazul / ceapa devine sticloasa, tragi tigaia deoparte si scoti intr-o farfurie echivalentul unei cepe ca sa o pui in zeama.
3. Pune sare, piper, pasta de rosii si amesteci pentru omogenizare.
4. Adaugi faina toata, amesteci si daca este prea uscat (depinde cat de hidratate sunt legumele) picuri apa rece pana obtii un amestec consistent cu care vei umple racii. Gusta de sare. Este extem de delicios deja.
5. Umpli ardeii cu compozitia de mai sus, dar nu la refuz pentru ca un pic se mai umfla compozitia. Unii ii sigileaza in acest capat cu faina pentru evita ca umplutura sa iasa din ardei, dar nu functioneaza asta tot timpul. Eu n-am sigilat.
6. Intr-o oala, se pune la fiert zeama de varza + 1.5 sau 2 litri apa.
7. Taie morcovii rondele, pastarnacul cubulete.
8. Cand apa clocoteste, pui morcovul, pastarnacul si ceapa calita oprita in farfurie.
9. Dupa cateva clocote, pui bulionul (am pus doua linguri) si alta zeama de varza sau apa, vezi ca zeama sa nu fie prea sarata/acra.
Tragi oala de pe foc alaturi si asezi racii cu grija (cu paleta cu gauri pentru spumuit). Lasi sa fiarba la foc mic, ca sa nu se sparga, cam 30 de minute.
1. Adaugi verdeata si mai dai un clocot.
Liv(e) it!
Alte retete delicioase oltenesti: Mancare de stevie, ceapa si usturoi
Sau minunata: Ciorba de loboda cu leustean, iaurt si smantana
Sau o salata de primavara cu untisor: reteta aici
ar fi trebuit sa stiu si eu de ciorbita asta, ca nu ne despart multi km ….Inteleg ca racii sunt niste ardei grasi mai mici, nu ?
Ai inceput sa faci niste poze pe gustul meu, extra !
da, Miha, dar ardeii astia sunt borcanati dar au si varful ascutit. ardei gras ascutit, mic
In Bihor exista o varianta asemanatoare cu ciorba ta. Mama stiu ca foloseste ardei proaspeti pe care ii umple exact asa cum ai procedat tu. In umplutura, in loc de faina de obicei se pune orez. Oricum ciorba ta arata fabulos. Aproape ca m-ai pacalit cu racii 😀
nu stiam despre varianta pe care o descrii. trebuie sa fie foarte buna 🙂
M-ai cucerit cu ciorba asta! sincer, primul gand a fost catre aia mici si vitezomani, dar am descoperit o mare bunatate! Bravoo, Lia!
ma incurajezi cand vorbesti asa!
Pingback: Ardei umpluti cu varza si morcovi - muratura | Livit – Rețete culinare
Pingback: Mancare delicioasa de prune uscate ca in Oltenia | Livit – Rețete culinare