Prăjitura de post alcatuita din foi cu bulion și cremă de griș este foarte gustoasa si mult cautata in zilele de post. Crema se poate face si cu unt, atunci cand nu postim. Aluatul este atat de placut de intins, desi este o prajitura cu foi nu mi s-a parut ca s-ar face greu. Pe mine m-a ajutat ca am cuptor mare si am copt doua foi pe care le-am dat in doua obtinand 4, n-am intins si copt de 4 ori foi. Trebuie sa aveti o tava ceva mai mare de 30 x 30 cm sau o suprafata echivalenta daca vreti sa coaceti doar de doua ori.
Bulionul este un suc de rosii, nu pasta de rosii groasa, consistenta, incepatorii sa nu confunde.
Prăjitura de post - foi cu bulion și cremă de griș
Ingrediente
Pentru foi
- 110 ml suc de rosii (bulion) = 7 linguri mari
- 130 g zahar tos = 7 linguri mari
- 65 ml (g) ulei = 7 linguri mari
- 320g faina + rezerva
- 1 praf de copt
Pentru crema
- 750 l lapte vegetal din orez sau migdale indulcit
- 60 g zahar (3 linguri)
- 120 g pulpa de mar ras (1 mar maricel) sau 150 g unt
- 150 g gris
- coaja de la o lamaie
- 1 plic de zahar vanilat
In plus
- 210 g gem acrisor si consistent (caise, prune, macese, etc)
PREPARARE FOI CU BULION
1. Am inceput cu prepararea foilor. Am topit zaharul in sucul de rosii la rece si am adaugat uleiul.
2. Intr-un castron am cernut faina si am adaugat praful de copt.
3. In faina se pune amestecul lichid. Initial eu am pus doar 250 g de faina si aluatul era moale, am tot adaugat din aproape in aproape cate o lingura de faina si framantam pana am ajuns la o consistenta foarte placuta de aluat de foi, am apreciat inca 3 linguri, in total rezultand cam 320 g . Puneti doar 300 de grame de faina si mai adaugati daca este cazul.
4. Mai departe sa nu fiti derutati, eu am dat blatul doar in doua pentru ca am tava de aragaz mai mare de 30 de cm si am copt doua foi mari pe care le-am sectionat in doua. Daca cuptorul tau este mai mic si implicit tava, vei taia aluatul in 4 parti egale si vei coace pe rand 4 foi fie rotunde, fie mai dreptunghiulare, cum iti este mai usor sa intinzi, probabil rotunde.
5. Am pus hartie de copt in tava mare. Tu vei pune hartie de copt pe dosul tavii daca ai fix tava de 30 de cm. Am intins foaia cu sucitorul dupa ce am infainat bine blatul de lucru.
Am rulat foaia pe sucitor si am transferat-o in tava de cuptor.
6. Timpul de coacere dureaza cam 10 minute la cuptoarele moderne electrice la 180 de grade. Cautati dupa 8 minute, pipaiti, nu trebuie sa fie chiar scorojita, ea se va mai intari dupa racire. La cuptoarele pe gaz vechi le veti coace la treapta 4,5 cam 15 si chiar 20 de minute daca usa nu inchide etans.
7. Am scos tava din cuptor, am taiat in doua foaia si am transferat pe o masa / gratar cu hartia de copt. Nu s-a lipit deloc de hartie. La fel am procedat si cu foaia a doua.
PREPARARE CREMA DE GRIS CU MERE DE POST
1. Am spalat bine lamaia cu un buret curat abraziv, am uscat-o in prosop si i-am ras coaja pe razatoarea cu gauri mici.
2. Am spalat marul, l-am decojit, i-am scos cochilia din mijloc si l-am ras pe razatoarea cu gauri mari. Am pus in cratita in care prepar crema, una cu invelis din particule de piatra care nu lipeste nici mamaliga, apoi am pus vasul pe cantarul electronic, l-am adus la zero si am cantarit 750 de grame de lapte de orez si migdale indulcit.
3. Mai departe am pus zaharul si le-am infierbantat la foc moderat spre mare. Cand nu este post, in loc de mar puneti 150 de grame de unt, dar la final, dupa gris.
4. Cand a inceput sa faca mici bule pe margini, am adaugat zaharul vanilat si coaja de lamaie, am luat telul para si am redus focul la minim. Am inceput sa adaug in ploaie grisul, cu stanga turnam si cu dreapta cu telul amestecam ca sa nu se formeze cocoloase. Am amestecat continuu pana s-a inchegat, dureaza putine minute, poate vreo 3, daca e mai lichid, dureaza 5-6 minute, depinde de puterea de absorbtie a grisului.
5. Eu am montat imediat pentru ca s-ar fi intarit prea mult crema daca o aplicam rece.
MONTAJ Prăjitura de post – foi cu bulion și cremă de griș
Foaie
1 / 2 crema
Foaie
Stratul de gem acrisor
Foaie
restul de 1/2 crema
Foaie.
Se pune deasupra o punga si o greutate, eu am pus tocatorul de lemn si deasupra un cos cu mere 🙂 ca sa se preseze fara goluri.
Prajitura se poate pudra cu zahar pudra vanilat dupa taiere. O poti taia si romburi. Noi am vrut-o cu mai putin zahar. Priviti ce straturi frumoase de foi si crema.
Liv(e) it!
Va mai recomand alte prajituri in straturi cu foi:
Prajitura in dungi cu mac, nuca si cacao >>> reteta aici
Prajitura cu lamaie, capsuni si ciocolata >>> reteta aici
Prajitura “Craiasa zapezii” cu creme de vanilie, ciocolata si frisca >>> reteta aici