Precum este cozonacul prajitura noastra traditionala de Craciun si de Pasti, Piernik este o prajitura traditionala poloneza. “Piernik” se traduce cu: turta dulce. Cat timp sta la cuptor, bucataria voastra va fi inundata de aromele Craciunului: scortisoara, cuisoare, ghimbir, iar cei indrazneti, sa puna si un praf de piper :). Rezultatul este incantator: cu multa ciocolata pe deasupra, straturi de frisca vanilata si gem de portocale la mijloc care o umidifica, aroma de portocale fiind potrivita cu sarbatorile de iarna.
Aici regasiti varianta mea video de preparare, intr-un montaj amuzant 🙂 !
https://youtu.be/2ibz45p7V_0
Out-of-copyright ! Would not be made available for printing. Painting Concept > All rights reserved! The artwork and the content of the site www.liviageambasu.rouavision.ro is protected by the law of copyright (No. 8/1996-Romania).
Prajitura Piernik, turta dulce, frisca, ciocolata - de Craciun
Ingrediente
BLAT
- 150 g unt
- 100 g zahar (brun)
- 200 g miere
- 3 oua mari
- 375 g faina "Mix It"- Dr. Schar (oricare, e fara pretentii)
-
1 praf de copt fara gluten sau 1 lgr bicarbonat de sodiu (folositi din el asa cum scrie pe plic, proportionati la cantitatea de faina)
- 1/2 lingurita scortisoara
- 1/2 lingurita ghimbir
- 1/4 lingurita nucsoara
-
OPTONAL: praf de piper
FRISCA
- 225-300 ml smântâna (in functie de aria tavii)
- 1 pachet zahar vanilat
- 30 g zahar
- 1 plic întaritor de frisca fara gluten (DOAR LA NEVOIE)
UMPLUTURA
- 100 g gem de portocale sau de prune
DECOR
- 140-180 g ciocolata neagra (cuvertura Fin Carre de la Lidl am folosit)
- 3lg miere (iese cam tare) sau 2-3 lg lapte (mai moale)
- 3 biscuiti fara gluten glazurati "Orangino" - Dr. Schar
- 50g ciocolata alba pentru stelute
- cirese confiate, orice fructe deshidratate
Recipe Notes
Tava mea de chec (cozonac?): 12 x 25 cm
PREPARARE
BLATUL
Preincalzeste la 160 grd cuptorul (cu ventilator cine are)
Imbraca in hartie de copt tava de chec.
1. Intr-o craticioara, la foc mediu, incalzeste untul cu zaharul si amesteca pana se topeste zaharul.
2. Opreste focul. Adauga mierea (nezaharisita, altfel o topesti un pic si pe ea la foc) pana aceasta se topeste. Lasa amestecul la racit.
3. Pune faina intr-un castron cu praful de copt si sarea.
4. Adauga mirodeniile uscate in faina si omogenizeaza.
5. Bate ouale.
6. Adauga “siropul” racit in oua.
7. Adauga amestecul umed in cel uscat.Omogenizeaza cu telul fara a suprabate, pentru ca aceasta conduce la obtinerea unei prajituri uscate.
8. Toarna aluatul in forma tapetata.
9. Se va coace la 150 grd timp de 50-55 minute, sau pana trece testul cu scobitoarea.
10.Dupa ce ai scos tava din cuptor, o mai lasi 20 de minute in forma, apoi scoti blatul cu hartie cu tot pe un gratar la racit.
11.Cu un cutit zimtat taie blatul in 4 bucati pe lung, depozitand pe tavi.
FRISCA
1. Smantana o o lasi la congelator 15 minute inainte de folosire.
2. Rastorni într-un castron de mixer si bati la viteza mica. Când începe sa creasca, adaugi treptat zaharul si dai mixerul la o viteza mai mare.
3. Când se îngroasa, adauga zaharul vanilat si, daca da semne ca nu se intareste, pune si întaritorul de frisca, apoi introdu la frigider si lasa la rece.
ASAMBLARE
1. Omogenizezi gemul.
2. Ungi primul strat de blat cu frisca, apoi pui urmatorul blat, ungi cu gem, iar blat, ungi cu frisca si termini cu ultimul strat de blat.
DECOR
1. Intr-un ibric cu fund gros pune cuvertura de ciocolata rupta mic si aseaz-o la foc minim, amestecand pana se topeste. Daca este alta ciocolata, o pui rasa si topita la bain-marie.
2. Amesteci si cu mierea si omogenizezi. Combinatia aceasta mi-a iesit acum cam tare, de aceea as modifica sa fie amestecata cu 2-3 linguri de lapte in loc de miere.
3. Acesta cuvertura se toarna imediat, alte tipuri, se mai lasa la racit 5 minute. Sa fie fluida dar nu zeama.
Cat este calda, fixezi si biscuitii glazurati “Orangino”.
FIGURINE
1. Topeste la bain-marie ciocolata alba menaj sau de buna calitate (unele au amidon, naspa), rasa ori rupta micut.
2. Intinde-o cu fundul lingurii sau o spatula pe o hartie de copt, in strat subtire de 2 mm. O racesti 2 minute la congelator.
3. Scoti ciocolata (nu este impietrita ci tare) si decupezi forme din ea.
Am decorat stelute ca in poze si am inviorat cu fructe rosii: merisoare si goji moi. Daca goji sunt tari, le hidratezi cateva minute in apa si le scurgi bine, eventual uscate in prosop de hartie.
Se taie a doua zi dupa ce s-a inmuiat de la umplutura (pare insiropata).
Sa va fie de folos … si Craciun fericit!
UPDATE: TEXTUL CARE URMEAZA ESTE DIN ANUL 2014 !
Cadoul pe care vi-l ofer de Craciun este prima mea reteta video, montata in maniera mea, vesela de data aceasta, imi doresc sa va aduca zambetul pe buze asa cum bine v-ar sade sa intampinati frumoasele sarbatori de iarna. Aceia dintre voi carora va pasa, puteti sa ma sustineti luna aceasta (IN ANUL 2014 !!!) prin like & share in campania “Un Craciun dulce si fara gluten cu Dr. Schär” pe Facebook, cautand aceasta reteta video in timeline-ul paginilor Dr. Schar, Gourmandelle si la mine in pagina Livit, premiul este deloc de neglijat. Multumesc pentru sustinere.
Mai multe detalii despre campania “Un Craciun dulce si fara gluten cu Dr. Schär”, initiata de Dr. Schär Romania si gazda proiectului Gourmandelle, blog cu retete de mancaruri vegetariene si fara gluten, am scris mai multe in prima mea reteta publicata pentru aceasta campanie: Budinca de casa (fara gluten) cu pere si arahide si la reteta Briose fara gluten, cu crema si fructe.
minunat, magic!
acel va urma il iau in serios, sa stii!
eu mi am luat dupa youtube secvente dragute cu chaplin si alti artisti insa combinati cu gatitul unei retete arata foarte … fain o (de) shag (a) 🙂
sarbatori fericite si sanatate!
Cozia, uneori ma bucur precum un copil din te miri ce, de data aceasta in fata mesajului tau. Pe bara rosie unde scrie VIDEO mai sunt 3 video-uri in maniera aceasta dar “serioase” :). Ma bucur mult ca nume noi apar la mine pe blog, Cozia suna asa de frumos <3
Eu te sustin in campanie.Am urmarit filmuletul si am observat cat de bine se impaca filmul cu muzica si bucataria.
Alina, tu la mine pe blog? 🙂 sunt onorata si bucuroasa pentru ceea ce imi spui in comentariu. Multumesc! 🙂
Eu intru de mult timp la tine pe blog, doar că nu comentez mereu, nu îmi place să dau comentarii în neștire sau să mă bag în seamă degeaba pe blogurile culinare. Și mie cred că-mi mai scapă câte un blog, dar în general le urmăresc pe aproape toate.
grozave vesti. multumesc!
eu sunt abonata la toate, dar nu mai am timp sa admir decat la nimereala sau cu vreo treaba, din pacate
Pingback: File de peste posat, cu sos olandez si legume aburite | FOOD DESIGN
Pingback: Prajitura “Tosca” | FOOD DESIGN
Pingback: Prajitura cu piscoturi, smantana si nuca | FOOD DESIGN
Pingback: Piscoturi cu ananas si frisca vanilinata | FOOD DESIGN
Pingback: Bruschete cu parmezan si usturoi | FOOD DESIGN