In post, untul pentru uns foile se va inlocui cu ulei.
Toamna cea bogata in mere si nuci m-a indemnat sa gatesc aceasta prajitura. Daca doresti sa regasesti gustul de strudel din comert, atunci sa nu ii mai pui nuci, va fi la fel de bun. Acum, dupa ce l-am gatit si gustat, am constatat ca nu conteaza daca merele sunt feliate, asa cum scrie in reteta din cartea de bucate a bunicii, sau rase, numai daca le lasi pe jumatate facute aceste mere, poate ca asa s-ar simti vreo diferenta de granulatie. Procedezi asa cum iti este mai usor. Daca optezi sa pui si nuci, sa fie tocate granulatie mai mare, altfel vor usca umplutura de mere. Eu le-am tocat mediu amestecat cu mic si au absorbit rapid putinul lichid care ramasese de la calitul merelor felii subtiri.
Sa profitam ca acum se gasesc foi de placinta subtiri. Reteta de la 1938 explica cum sa intinzi o foaie de placinta cat masa, este chinuitor, mananca timp si despre gust, nu pot sa afirm nimic pentru ca nu stiu. Foaia de placinta de pe vremuri continea 1 ou, 1 lingura de ulei, un paharut mic de otet, 400 g faina si sare + procedura de impachetare.
Am vazut pe net, mai demult, un interviu cu un patiser faimos francez, nu i-am retinut numele, care folosea foi din comert gata facute si se batea pe umar ca a scapat de o mare corvoada sa le faca chiar el.
Atentie la alegerea foilor. Ideal este sa nu fie congelate ci proaspete. Daca sunt congelate, sa te uiti la data fabricarii. Daca au stat mult timp in congelator, sunt casante si nu se dezlipesc foaie cu foaie ci set de 2 cu greu. Eu de Bella nu sunt multumita in acest caz. Bella tip aluat stiu ca e ok, dar foile n-au fost in regula.
Ingrediente
- 400 g foi de placinta (1 pachet)
- 1 kg mere (cretesti)
- 250 g zahar
- 1 lgr scortisoara
- 150 g nuci tocate
- putin pesmet fin
- 50 g unt (sau ulei in post)
- 3 lg ulei
- 100 g zahar pudra
- zeama de lamaie
1. Speli merele si scoti mijloacele tari cu ustensila tubulara sau daca nu ai, le dai in doua, tai partea cu mustati, apoi iar in doua si astfel scoti cu usurinta partea de cochilie din mijloc.
2. Le razi la robot, sau tai felii subtiri la robot, indiferent.
3. Pui merele la foc mediu spre iute in cratita cea grea care nu lipeste si le calesti impreuna cu zaharul si la final scortisoara. Daca vrei sa pui si nuci, sa lasi compozitia mai zemoasa pentru ca se va usca de la nuci. Tot procesul dureaza cca 20 de minute, depinde de mere cat sunt de apoase. Merele la final isi schimba culoarea in aramiu, atunci sunt facute.
Acum incingi cuptorul la 180 de grade, treapta 4.5 la aragaz clasic pe gaz.
4. Topeste untul fara sa il arzi si amesteca-l cu ulei. Pe planseta / blatul de lucru desfaci foile de placinta. Intinzi o foaie alaturi. O ungi cu pensula cu unt + ulei. Pui alta foaie deasupra si o ungi si pe ea. Si pe a treia la fel.
5. Eu am luat un pesmet ultrafin si am presarat un strat foarte superficial de pesmet cu sita de ceai. Apoi un strat fin de zahar pudra. Partea unde se va sigila strudelul nu il acoperi cu pesmet si zahar (cam 3 cm), ca sa se lipeasca si astfel sa sigilezi ruloul.
6. Compozitia de mere o imparti cu paleta in 3 sectoare. Insiri compozitie de mere, o banda de vreo 5 cm inalta de-a lungul foilor uleiate si ultima pudrata cum am spus. Rulezi, inchizi capetele pe care le lasi fara umplutura ca sa poti plia si asezi in tava de cuptor protejata cu hartie de copt. Vei obtine la final 3 rulouri. Mai raman cateva foi din care poti sa faci o mini-placinta greceasca (click aici pentru reteta) intr-un bol ceramic.
7. Le coci cam 30 de minute la 180 de grade. Cercetezi dupa 20 de minute. La cuptorul meu cu usa care nu inchide etans a durat 40 de minute.
8. Dupa ce le-ai scos din cuptor, le pensulezi cu zeama de lamaie si le pudrezi cu zahar farin dupa ce le-ai taiat romburi (4 bucati dintr-un rulou). Ca si la prajitura Chinezoaica (click aici pentru reteta) , daca nu folosesti un cutit cu lama foarte fina si foarte ascutit, se va sfarama din invelis. Eu aici recomand un cutter de bucatarie sa ai, cu care sa tai. A doua zi prajitura se mai inmoaie putin, poti sa o tai si a doua zi ce ramane cu atentie ca sa nu strici stratul de zahar pudra. Mai pudrezi in plus daca e cazul.
Liv(e) it!