Rețeta de fasole bătută, aici înregistrată, este cea clasică, așa cum o preparau și mama și bunica. Rețetele care au trecut proba timpului nu este necesar ca să fie modificate.
Portii 6
Ingrediente
- 400 g fasole
- 2 cepe mari
- 3 lg ulei
- 2 lingurițe boia dulce (neafumata !)
- 2-3 caței de usturoi mici-medii
- 1/3 lgr piper măcinat proaspăt
- 2/3 lgr sare
PREPARARE
1. Am spălat fasolea seara, am înmuiat-o peste noapte în apă rece care trebuie să fie ca volum inca de doua ori cât fasolea.
2. A doua zi am înfierbântat 2 litri de apă într-o oală de 4 litri pentru că se umfla la fiert și să nu dea în foc. Când a clocotit, am pus fasolea scursă în sită de apă de peste noapte. Dacă este cazul, mai adaugi apă rece să fie acoperită fasolea cu minim 4 degete de apă. Capacul se tine intr-o parte sau chiar deloc la inceput caci face spuma si se umfla. Nu trebuie sa fiarba in sec, e umple periodic cu apa.
3. O vei lăsa la foc mediu spre mare, adăugând 1 linguriță de bicarbonat și o fierbi prima apă 5 minute minim.
4. O scurgi de apă în sită și o umpli cu apă proaspătă ca inițial și o fierbi minim 1 oră și până la 2 ore, depinde de vechimea ei. Este fiartă atunci când încep boabele să crape.
5. În timp ce fierbe fasolea, călim ceapa fără ca să o ardem, astfel: ceapa decojită o tăiem în 2 pe lung, după care o tăiem subțire solzișori.
6. Încinge 3 linguri de ulei într-o tigaie mare largă, ca să nu se fiarbă ceapa doar.
7. Lasă la foc moderat și adaugă ceapa amestecând constant ca să nu se ardă.
Aici este făcută doar pe jumătate:
8. De la fasolea fiartă oprim din lichid cca 2 cani, dar nu o să o folosești toată. Restul de lichid îl scurgem într-un castron mare și depozităm în borcan la frigider, dar se va folosi maxim a doua zi la un alt fel de mâncare, cum ar fi un ghiveci.
2-3 caței de usturoi mici-medii îi zdrobești cu latul lamei cuțitului pe toator și îi toci.
9. Boabele le punem în robotul cu cuțite împreună cu un pahar mic cu supa de la fiert (cca 120 ml), sau blender de pasat în 2 tranșe. Fasolea poate fi fierbinte sau călduță. Cei care folosesc de la conservă, gata fiartă, nu mai trebuie să o încălziți.
10. Adaugăm sarea, piperul și 1/2 lgr boia dulce și usturoiul. Nu este voie să folosești boia afumată.
Pasezi câteva minute până devine cremoasă, ca în poze. Consistența nu trebuie să fie prea lichidă. Mai adaugi supa numai dacă ți se pare prea vârtoasă și mai dai impulsuri.
11. Răstorni în castron, cureți cu spatula din silicon vasul robotului și deasupra răstorni ceapa din tigaie.
Este bună de mâncat cu murături în anotimp rece, sau salată de vară cu roșii.
Liv(e) it !