Mancata cu mamaliguta sau piure, chiar si cu orez gatit la abur este o mancare foarte gustoasa care tine si de foame deoarece ciupercile se aseamana cu carnea. Se prepara usor si repede, va las si reteta de mamaliguta pripita >>> click aici pentru reteta de mamaliga.
Tocănița de ciuperci (de post) scăzută
Ingrediente
Partea 1 - preparare ciuperci
- 300 g ciuperci
- 2 catei de usturoi
- rozmarin
- cimbru
- patrunjel verde
- sare, piper macinat
- 2 linguri cu ulei
Partea 2 - sosul
- 1 ardei rosu (100 - 150 g) sau capia
- 1 ceapa medie
- 2 catei de usturoi
- 1 lgr boia de ardei
- 1 lingura rasa pasta de rosii
- 300 ml apa
- 1 lingurita cu otet (balsamic de preferinta)
- sare
- 1 - 2 linguri cu ulei
PREPARARE Tocănița de ciuperci (de post) scăzută
1. Am incalzit la foc mic o tigaie cu 2 linguri de ulei. In acest timp am spalat ciupercile in sita de spaghete si le-am taiat cuburi mari cam de 1,5 – 2 cm. Am pus ciupercile la sotat in ulei, am marit flacara.
2. Am curatat usturoiul, l-am zdrobit cu latul lamei cutitului si tocat si l-am pus in ciuperci. Am condimentat (pasul 1 din ingrediente).
3. Am spalat si tocat patrunjelul si l-am adaugat peste ciuperci.
Le-am sotat pana a scazut aproape de tot sosul, vreo 7-10 minute la foc mediu spre mare. Ar fi bine sa mai ramana un pic din sos, eu le-am scazut cam mult. Le-am golit intr-o farfurie mare adanca (castron, ceva …)
1. Mai departe am pus in tigaia goala 1 sau 2 linguri de ulei la foc mic. Am curatat repede ceapa, am spalat-o, am taiat-o cubulete si am pus-o in tigaie marind flacara la mediu spre mare si amestecand ocazional ca sa nu se arda ceapa.
2. Am spalat, curatat de cotor ardeiul si taiat cubulete. De asemenea usturoiul. Le-am pus peste ceapa impreuna cu boiaua si am sotat. Am stins cu otetul.
3. Am pus pasta de rosii si am adaugat 300 ml ( 1+1/2 cana) apa fierbinte si am dezlegat pasta de rosii. Am pus 1/2 lingurita de sare.
4. Dupa 5 minute am rasturnat ciupercile in sos si le-am mai gatit 5 minute toate. Am gustat si dres de sare. Sosul a mai scazut fata de imagine. Fotografia este cu 300 ml apa.
Am gatit rapid o mamaliguta si a fost o combinatie delicioasa.
Liv(e) it!
Va mai las retete gustoase de tocanite: Tocana nationala cu mamaliguta – reteta din vechime >>> reteta
Tocana secuiasca cu sos din smantana >>> reteta
Tocanita din rasol de vita, cu vin rosu-Gordon Ramsay >>> reteta