Acest preparat se va face numai cu creier proaspat, fie ramas de la mielul de la Pasti, fie asa cum am cumparat eu de la o macelarie arabeasca cu carne mereu proaspata si de buna calitate. Eu am comandat un creier de vitel. Este un preparat foarte consistent, prin urmare, atunci cand este servit pe un platou cald asortat, ca antreu / aperitiv, ar fi bine sa fie prajit in bucati mai mici si neaparat cu felii de lamaie sau lime insotit. Noi de zi cu zi il mancam ca fel principal, fiind foarte consitent.
Creier pane de vita, porc sau oaie / miel
Ingrediente
- 350 g creier de vita / porc / miel / oaie
PENTRU OPARIREA CREIERULUI INAINTE DE PANE
- 1 l apa
- 1 lingurița cu varf de sare grunjoasa
- 1 lingură otet
PENTRU CRUSTA - PANE
- 3 ouă intregi
- sare, piper macinat proaspat
- 1 mana de făină cam 150 g
- 1 mana de pesmet cam 150 g
- 1/2 l ulei pentru prăjit
PENTRU SERVIRE
- Felii de lămâie sau lime
- Frunze de salata verde pentru decorare platou
PREPARARE CREIER PANE
1. Intr-un castron cu apa rece se introduce creierul pane si se curata de cheaguri, pielite care atarna si eventual fragmente osoase. Este oribil ca mai tarziu la mancat sa simti ceva tare, respectiv o spartura de os. Mai usor se realizeaza optiunea daca desparti lobii vizibili, mai ales in cazul creierului provenit de la un animal mare se realizeaza mai usor asta.
Cu grija transferi totul in sita de spaghete la scurs in chiuveta.
2. In cazul meu, fiind creier de vitel, a trebuit sa il feliez, altfel este prea mare.
Inainte de feliere am pus la clocotit 1 litru de apa cu 1 lingurita cu varf de sare. Cand a inceput sa freamate apa (bule mici) am pus o lingura de otet.
Am redus mult focul si am introdus in apa lobii de creier si fiert timp de 1-2 minute, vedeti ca i se schimba aspectul din fragil in ferm aproape. Le-am pescuit cu spumiera si lasat un pic la racit pe o farfurie mai larga sau platou / tavita.
A fost suficient de mare ca sa il feliez de 2- 3 cm grosime, vezi si tu cat de bine se tine si am depozitat in asteptare pe tocator.
4. Pregatesti 3 farfurii adanci, una cu faina, alta cu pesmet si una in care bati ouale (eu cu un mic tel din silicon sau furculita). La final am pus sare fina si piper proaspat macinat care este mult superior celui cumparat gata macinat la plic si am mai batut pentru omogenizare.
Acum am luat o tigaie cu margini inalte dar de capacitate nu prea mare pentru a crea o baie de ulei, strat gros de vreo 3 cm si incingi la foc mediu, sa nu ajunga sa fumege.
Pregateste si o farfurie intinsa protejata cu prosop de hartie dublu, din rola de servete de bugatarie.
Iei felia / lobul mic de creier, scursa bine de apa si o treci pe o parte si alta prin faina,
apoi inmoi in compozitia cu ou si la final prin pesmet.
5. Cand pui lobul de creier cu pesmet in uleiul incins, dar nears, trebuie sa sfaraie. Daca nu se intampla asta mai cresti un pic focul, inseamna ca nu s-a incins destul, dar reduci iar la moderat imediat ce incepe sa sfaraie in jurul bucatii de creier din tigaie. Apoi adaugi si restul de felii, dar la distanta de 2 cm ca sa nu se fiarba ci prajeasca frumos. Se frig cam 4 minute, ridica si vezi culoarea. Pe partea cealalta, dupa ce ai intors bucatile, sa fii cu ochii pe tigaie, in cam maxim doua minute este gata rumenit, testeaza ridicand usor cu paleta si vezi culoarea rumena, nu galbena.
6. Scoti cu clestele sau paleta bucatile pe prosopul de hartie pregatit cum am spus mai sus.
7. De preferinta se serveste cald, insotit de felii de lamaie sau lime. Nu prea mai este necesara alta garnitura in afara de o salata si unii nu concep sa il manance fara paine proaspata sau prajita. Mie imi ajunge crusta, nu prea il mananc cu paine.
Liv(e) it !