Salata de vinete light cu smantana si galbenus

Aceasta varianta de salata de vinete este preferata fiicei mele nu numai pentru ca nu este inecata in ulei sau maioneza, ci pentru ca este pur si simplu delicioasa. Mai jos regasesti metoda cum sa cureti vinetele coapte fara sa te enervezi 🙂 Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.

Timp de preparare 30 minutes
Timp de gatire 20 minutes
Timp total 50 minutes
Portii 4 portii

Ingrediente

  • 3-4 vinete medii coapte
  • 1 galbenus de ou
  • 1 lgr cu varf de mustar clasic
  • 2 catei mari de usturoi
  • 100-150 g smantana 12% sau 1 iaurt grecesc
  • 2 lg ulei
  • 1 - 2 linguri zeama de lamaie

alata-vinete-smantana

1. Pentru gust bun de afumat, vinetele le coc direct pe ochiul de aragaz cu gaz, la flacara mare. Poti sa protejezi plita cu folie din aluminiu ca sa nu cureti dupa aceea, desi nu se murdareste grav aragazul, mai mult cenusa cade. Vinetele le speli, le stergi cu un prosop si este in regula daca mai crapa si pocnesc usor si poate sa curga putina zeama. Le intorci doar o singura data pe cealalta parte.
Dupa ce a inflorit coaja si cand apesi cu o furculita, dar atentie sa nu le gauresti, si se simte ca sunt moi (dupa vreo 20-30 de minute), le pui intr-un castron mare cu apa rece, cat sa le cuprinda. Socul termic face sa se desprinda, mai apoi, foarte usor miezul de coaja.
2. Dupa ce s-au racit cat sa le manevrezi, le iei de codita si spinteci varful si vei vedea ca va curge si apa si suc format datorita socului termic. Asezi vanata pe tocatorul din lemn si o spinteci in doua de-a lungul ei. Cu o lingura metalica, scoti miezul si il depozitezi in sita de spaghete pusa pe un castron sau o farfurie (daca are picioruse). Trebuie sa se scurga de sucul amarui, cam 20 de minute. Cureti bine de pe coaja miezul, tocmai acela afumat da gust bun. Te instalezi aproape de chiuveta, vei vedea ca de mai multe ori vei clati degetele de cojite negre, care nu trebuie sa ajunga in salata. Sau iei un castron cu apa aproape. Daca iti mai cad, le pescuiesti si arunci.
3. Intr-un castron incapator mixezi galbenusul de ou cu 1 praf de sare, cu zeama de lamaie, mustarul si 2 linguri de ulei.
4. Vinetele scurse le toci cu cutitul marunt si le rastorni peste sosul din ou.
5. Cureti de coaja cateii de usturoi, ii presezi cu latul lamei cutitului de bucatarie si ii toci marunt. Daca vrei poti sa ii razi sau la presa ii presezi si adaugi.
6. Adaugi smantana si mixezi cu mixerul.
7. dupa ce s-a racit bine salata, acoperi cu o folie castronul sau o depozitezi intr-o casoleta cu capac.
Liv(e) it!
alata-vinete-smantana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Don't Miss! random posts ..