In Postul Craciunului avem dezlegare la peste sambata si duminica. Biserica a randuit ca in fiecare sambata si duminica cuprinse intre 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului in Biserica) si 20 decembrie (pomenirea Sfantului Ignatie Teoforul), sa avem dezlegare la peste.
Batranii nostri nu tineau postul cu somon, cu siguranta nu este o varianta de meniu de post smerita. Pe de alta parte ar fi nedrept sa-l excludem de pe masa noastra timp de 40 de zile doar pentru acest motiv. Eu l-am preparat vara, cu sos de iaurt si menta atunci cand cautam variante de fel principal de mancare usor, cald dar in acelasi timp … racoros si m-a atras ingredientul menta din sos.
Cum a tine post este o optiune personala, pentru cei care nu tin post nu exclud din aceasta postare sosul cu iaurt si menta, este un dressing optional, poate sau nu sa insoteasca acest peste in functie de ceea ce ne dorim sa punem pe masa.
Simplu de pregatit, recomand acest preparat oamenilor ocupati care vor totusi sa consume un preparat de casa de buna calitate.
Ca bautura, am preferat sa fac o limonada in casa, dar merge un vin alb, mai degraba. In post, nu stiu daca astazi este dezlegare si la vin.
INGREDIENTE
PENTRU SOMON
1-2 medalioane de somon (sau file cu piele)- cca. 450g
sare
piper negru
PENTRU MARINADA
2 linguri suc de lamaie
2 linguri de vin (de preferinta alb) … sau cine nu are inlocuieste cu 1 lingura otet din vin
2 linguri ulei de masline extra virgin
2 catei de usturoi (pisati)
coaja rasa de la 1 lamaie
PENTRU SOSUL DE IAURT
1 catel usturoi (zdrobit)
150 g iaurt
1/4 legatura de patrunjel proaspat (tocat)
10 frunze de menta proaspata, tocata
Sare, piper
PENTRU CARTOFI NATUR
12 cartofi noi (cu coaja) sau 4-5 de sezon medii ca marime
1 lingura rasa de unt
optional usturoi zdrobit sau tocat marunt
Sare, piper negru
PENTRU ORNAT
frunze proaspete de menta
coaja de lamaie rasa
PENTRU LIMONADA
zeama de lamaie
miere
frunze de menta tocata foarte fin
apa plata
cuburi de gheata
PREPARARE
PREPARARE SOMON
1.Se sareaza si se pipereaza dupa gust somonul.
2.Lasam in asteptare pana intocmim marinada.
PREPARARE MARINADA
1.Se amesteca intr-un castron 2 linguri suc lamaie+2 linguri vin+2 linguri de ulei de masline.
2.Se adauga coaja rasa de la 1 lamaie.
3.Se zdrobesc cu latul lamei de cutit 2 catei de usturoi (eventual ii si tocam rapid) si se amesteca.
4.Se transfera in castron somonul si intorce pe toate partile pana se imbraca uniform cu marinada.
5.Se acopera castronul si se lasa pestele la marinat minim 2 ore, in frigider.
PREPARARE SOS IAURT
1.Se zdrobeste cu latul lamei de cutit 1 catel de usturoi ca sa iasa sucul.
2.Se freaca interiorul unui castronel cu usturoiul zdrobit, restul se arunca sau cine doreste pur si simplu il lasa cu totul in sos dar va concura cu gustul mentei, e mai bine sa fie discret.
3.Se toarna 150 g iaurt.
4.Se adauga 1/4 legatura patrunjel tocat
5.Se adauga 10 frunze de menta tocate
6.Se asezoneaza cu sare si piper
7.Se acopera castronul cu folie si se tine la frigider minim o ora ca sa se combine aromele.
PREPARARE LIMONADA
1.E timpul sa preparam si limonada. Se toaca marunt frunzele de menta si se pun in ¼ din apa+miere, doar cat sa aiba timp menta sa-si lase esenta, iar mierea sa se topeasca, in timp ce trec cele 2 ore de marinare. Se amesteca.
2.Un moment inainte de a pune cartofii la fiert, puneti la congelator paharele goale pt limonada, udate un pic la gura (bine ar fi cu un pic de miere) si amprentate cu zahar pt decor; le lasam pana inainte de servire cand turnam limonada din frigider, completand cu apa rece si cuburi de gheata;
PREPARARE CARTOFI NATUR
1.Se fierb in coaja 4-5 cartofi medii sau 8 mai mici
2.Cand sunt fierti (verificati intepandu-i cu o furculita care trebuie sa patrunda usor in cartof) se decojesc fierbinti (eu ii tin cu un prosop curat ca sa nu ma arda la mana).
3.Se taie cuburi
4.Se pun sub capac cu o lingura rasa de unt, optional usturoi tocat, sare si piper
5.Se agita cu vasul pt asezonare.
PRAJIREA PESTELUI
1.Se scot fileurile de somon din marinada si se usuca prin tamponare cu prosoape de hartie.
2.Se incing intr-o tigaie mare 1-2 linguri ulei de masline si se prajesc fileurile la foc mediu-iute la inceput dar apoi redus la mediu, 3 minute pe prima parte si doar 2 minute pe a doua parte, …. sau pana ce sunt rumenite.
3.Se lasa sa se odihneasca 5 minute, inainte de a-l servi.
Se serveste somonul alaturi de cartofi, stropit cu sosul de iaurt, ornat cu frunze de menta si firisoare de coaja de lamaie alaturi de felii de lamaie pe care si le stoarce fiecare deasupra pe masura ce mananca.
Savurati cu placere, este un deliciu. Limonada am preparat-o din zeama de lamaie, miere, menta tocata foarte fin, apa plata si cuburi de gheata.
Liv(e) it!
Chiar daca nu consum peste imi place cum arata preparatul tau!
Se poate trai si fara peste.
I came across your blog site on google and view a few of your current early blogposts. Continue to keep up the very good operate. I just added up your Rss to my personal MSN News Reader. Seeking forward to studying more from you later on!
Thanks for following my blog! I hope you will enjoy my recipes and writing.