Am vrut sa o prepar cu nuci, dar n-am avut timp sa sparg si curat, asta fiind treaba anevoioasa. Imi spui tu cum e varianta cu nuci. A mea este si ea foarte buna si ti-am propus un design altfel, asa cum este in felia individuala, tip baton amprentat cu crema caramel si nuca pe cant, foile vazandu-se vertical in sectiune, nu orizontal, asa cum esti obisnuit/a.
Subliniez ca nu este prea dulce, adaosul generos de cacao amaruie, nucile si foaia de napolitana, echilibreaza perfect balanta gustului dat de dulceata de lapte (dulce de leche sau crema caramel).
Azi nu prea am timp de spus alte povesti, decat ca eu m-am grabit sa o tai imediat dupa asamblare pt. ca trebuia sa plec, inainte deci de a se fi intarit untul din crema. Trebuie sa o tii cateva ore bune la frigider, dar mai bine pana a doua zi. Atunci cand crema este intarita bine, se va taia perfect, straturile se vor citi curat, in culorile proprii contrastante si vor fi si mai frumoase. Se va taia cu o lama subtire si f. bine ascutita, de preferinta un cutter de bucatarie cu lama lata.
Iti amintesc, dulce de leche fierbe timp indelungat la palpaire mica de flacara, dar nu iti consuma din timp, se pun la gramada si fierb de capul lor singure, timp in care faci altceva. Poti sa il fierbi cu o seara inainte, e ca si cand l-ai fi cumparat de-a gata.
INGREDIENTE
4-5 foi de napolitana format mic (19×28)
DULCE DE LECHE (crema caramel sau dulceata de lapte)
1 l lapte gras 3.5%
200 ml smantana grasa 30%
480 g zahar tos
IN PLUS PENTRU CREMA
50 g cacao
100 g unt
esenta de rom sau putin lichior/whisky
100+50=150 g nuci prajite (am avut arahide si migdale)
PREPARARE
1. Dulce de leche il prepari dupa metoda de AICI, ar trebui sa obtii vreo 650g. Daca iti este mai comod, il cumperi gata facut sau inlocuiesti cu lapte condensat gros la conserva (doua conserve mici).
2. Consistenta va fi ca a smantanii care curge. Poate sa te pacaleasca, sa o intaresti prea mult si sa nu mai poti apoi sa o intinzi usor.
3. Incorporezi cacaoa in dulce, cu un tel din silicon ca sa nu zgarii cratita antiaderenta (poate fi cazul), sau cu spatula din silicon. Mai dai doua clocote si opresti focul.
4. Adaugi estenta de rom / cativa stropi de bautura (gusti sa fie usor aromata).
5. Adaugi cubulete de unt, omogenizezi pana ce acestea se topesc.
6. In timp ce fierbe dulce de leche, cureti miezurile de nuca de partile lemnoase care sigur exista si la prajesti, de preferinta in cuptor la 200grd, pe hartie de copt pusa in tava, timp de vreo 8-10 minute. Se poate si in tigaia tip gratar fara ulei, dar trebuie sa le vanturi mereu pana incep sa miroasa putin a prajit. Le vei scoate imediat intr-o farfurie larga (rasfirate pt racit) caci altfel continua sa se prajeasca de la tigaia incinsa. Abia dupa ce s-au racit le macini cu robotul granulatie medie, opresti din ea 1/3 ca sa ornezi, iar restul de 100 g continui sa macini marunt, pt. crema.
7. Adaugi nuca macinata marunt, dar nu chiar praf toata si omogenizezi.
ASAMBLARE
1. Intr-o tava pe masura, ca sa nu ocupe loc mult la frigider, asezi o foaie de napolitana cu fagurii in sus, apoi insiri vreo 3 linguri de crema semilichida, uniformizezi cu dosul lingurii metalice in strat subtire cat sa acopere doar cavitatile foii de napolitana. Montezi straturi alternative pana mai ai doar 4 linguri de crema pt final.
2. Inainte de a pune stratul de crema care ramane la vedere, ar fi bine sa o tii macar 1 ora cu o greutate (un tocator de lemn / tavita cu greutate pe ea) ca sa se preseze un pic si sa fie mai compacta.
3. Cantitatea de crema ajunge cam pt 4-5 foi, ideea este sa termini cu strat de crema (dupa ce ai lasat-o la presat), ca sa presari pe stratul de crema final nuca cu granulatie medie, oprita special pentru ornat.
Eu propun alt design: taie forme clasice de napolitane, baghete si le ungi pe cant cu crema ramasa, apoi le amprentezi in nuca pt. ornat. Astfel peretii vor fi din napolitana, asa cum vezi in pozele cu felia) si in sectiune se vor vedea foile vertical. Este parca mai dragut asa. Nu?:)
Daca te grabesti pt ca vin musafirii, o bagi la congelator pentru 30 de minute, ca sa se intareasca untul, se va felia foarte frumos cand e crema intarita. Altfel, trebuie sa stea minim 6 ore la frigider, dar mai bine pana a doua zi. Eu m-am grabit sa plec, si n-am asteptat sa se intareasca, am taiat-o pt poza imediat si crema a manjit un pic straturile de napolitana.
Liv(e) it!
Ce as servi si eu 2-3 bucatele. Pup!
cu drag <3