Oțet de casa, altul decât din vin sau fructe

Afla cum poti sa iti prepari acasa otetul, altul decat din vin sau fructe. Il vei folosi la prepararea marinadelor (“marinatelor”) pentru carnuri (click aici pentru marinade), vei acri ciorbele, mai ales cea din gighiri de la Pasti, poti sa il folosesti si in loc de vin la fripturi, atunci cand iti lipseste vinul din casa, are o multime de intrebuintari, iti las la finalul textului cateva retete la care folosesc acest otet. Nu imi place si la salatele de vara (salata + rosii + castraveti + ceapa),  dar merge cu cele de iarna, de exemplu Salata de sfecla cu cartofi si vinegreta. Pe cele de vara le prefer acrite tot cu zeama de lamaie sau otet din vin, dar la mancaruri este excelent acest otet din drojdie. Am preparat sosul de la un peste marinat, reteta pe care o voi posta curand, am obtinut un gust fantastic numai datorita acestui otet care se adauga generos la preparat. Nu a fost gata sa-l fi probat si cand am gatit conserva de Ardei capia (copt) in sos de mustar (click aici pentru reteta). Atentie! Acesta este un otet mai slab, nu am probat si nu cred ca are putere suficienta ca sa fie folosit si pentru muraturi. Voi experimenta acum, cu un borcanel, ca sa vad cum tin, dar mai sigur este sa nu il folositi si la muraturi pana nu verific.

Metoda functioneaza perfect, este probata de mine si timpul investit tinde catre zero, nu este mai nimic de muncit ca sa il obtii. De ce am preparat ? Dintr-o mare curiozitate si pentru ca se pare ca nu este de gasit in blogosfera culinara reteta de otet din drojdie de bere si readuc astfel in atentie o reteta veche de aproape 60 de ani.
Gustul este foarte, foarte asemanator cu al otetului din vin, dar mai slab. Pe undeva, aduce la gust si cu berea. Este un otet mult mai bland ca acreala decat oricare din comert si tocmai de aceea imi place.
otet de casa din drojdie

Timp de preparare 5 minutes
Portii 1 litru

Ingrediente

  • 1 litru de apa plata
  • 130 g miere
  • 1 felie paine de secara
  • 15-20 g drojdie proaspata
  • cateva stafide

otet de casa din drojdie
PREPARAREA otetului de casa din drojdie
1. Solutia de zahar cu apa se fierbe timp de 10-15 minute.
2. Cand s-a mai racit si este doar calduta, se ia din ea si se dizolva intr-o ceasca drojdia.
3. Pregateste un vas ceramic (smaltuit) cu gura larga si torni in vas solutia calduta. Adaugi drojdia dizolvata in solutie si felia de paine de secara “acra”.
4. Acoperi cu o panza curata si il depozitezi intr-un loc cald pentru 3 zile. Eu am o oala simpatica ceramica pentru cuptor care are un capac cu un orificiu pentru iesit aburul. In acesta l-am pus.
5. Dupa ce lichidul a fermentat 3 zile, il torni prin strecuratoarea de ceai in care ai asezat tifon – pansament steril de la farmacie, sau o panza curata, strecuratoarea asezata pe palnie, torni deci intr-o sticla de sticla, si ii adaugi vreo 5 stafide. Se pune un dop din vata. Eu l-am turnat lichidul intr-un borcan (se mai evapora in astea 3 zile) si l-am acoperit cu un patrat de prosop de hartie si am pus un elastic. L-am tinut 14 zile in bucatarie, ma uitam cum dintr-o emulsie albicioasa in toata masa ei se limpezeste si devine galbui spre transparent. Nu este transparent, dar e placut la vedere, ca un vin alb. Nu este transparent ca otetul cumparat din comert.
Este bun pentru consum si dupa numai 7-10 zile. Gustati-l! Eu am preferat sa il mai tin pana la 14 zile.
Aceasta a fost reteta de preparare acasa a otetului, altul decat din vin sau mere sau orice alte fructe.
Preparate la care folosesc otetul:
– Salata de sfecla cu cartofi si vinegreta
– Ardei capia (copt) in sos de mustar – conserva
– Praz cu masline, reteta de la 1938
Liv(e) it!

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Don't Miss! random posts ..