Este reteta clasica de piure de cartofi. Si piureul din cartofi albi, fainosi, se face dupa aceeasi reteta. Recunosc ca am cumparat cartofi mov din curiozitate ca sa aflu ce gust au. Nu exista nici o deosebire fata de cartofii comuni. Unora li se par un pic mai dulci, eu n-am simtit nici o deosebire.
In general, cartofii mov se vand la plasa in cantitati mici de 500 de grame, puteti dubla sau tripla daca ii cumparati pentru un eveniment. Piureul din cartofi mov (violet) decoreaza frumos o masa festiva la o aniversare, sau alt eveniment.
Reteta clasica de piure (din cartofi mov)
Ingrediente
- 500 g cartofi
- 40 g unt
- 70 ml lapte
- sare (1/2 lgr) dupa gust
PREPARARE Reteta clasica de piure (din cartofi mov)
1. Se pune la clocotit apa cu 1 lingurita de sare in care vei fierbe cartofii in coaja dupa ce incepe sa clocoteasca. Cam 1.5 litri de apa sa fie. Daca dublati cantitatea de cartofi, sa depaseasca cu 3-4 degete apa nivelul cartofilor. Eu si cand fac piure din cartofi albi ii fierb in coaja. Cei decojiti si fierti cuburi in apa devin aposi. Numai daca va grabiti tare, ii puteti fierbe asa, caci fierb mult mai repede fiind taiati cuburi. Sare se pune in apa in orice situatie. Oala o veti mai umple cu apa fierbinte daca raman in sec cartofii atunci cand sunt mari.
Dupa fierberea in coaja care dureaza 20-25 de minute la foc iute – sau mult mai mult la cartofii mari – (pana intra usor furculita in ei, asa se testeaza) se scurge apa tinand capacul tras putin intr-o parte. Atentie la aburul care poate frige. Apoi se lasa descoperiti sa se mai racoreasca. Cum eu ma grabesc mereu, ii tin cu un prosop si ii decojesc fierbinti. Se si paseaza mai frumos cand sunt fierbinti.
2. Intr-un castron se pun feliile de unt. Se adauga cartofii pe masura ce ii cureti. Se vor pasa imediat unul cate unul, sa nu apuce sa se raceasca pentru ca vor ramane “gloduri”, bucati de cartof nepasate. Sa nu incercati sa pasati la robot. Va rezulta o masa gumilastica necomestibila. Nu ne plac deloc asa. Am facut doar o singura data si nu am mai repetat greseala. Se paseaza cu ustensila pentru pasat manuala sau cu o furculita.
3. Dupa pasare se pune laptele treptat, poate ca nu va fi nevoie chiar de tot. Depinde de puterea de absorbtie a cartofilor. Laptele se pune fierbinte. Daca mai trebuie, mai picurati din sticla direct.
Potriviti de sare, nu uitati sa amestecati si sa gustati pe masura ce sarati. Este gustos, un fel clasic de mancare din copilarie, cu siguranta, aici difera doar culoarea.
Liv(e) it!