Cojile de portocala confiate pentru torturi si prajituri sunt acea dulceata care nu trebuie sa iti lipseasca din casa deoarece se foloseste la o multime de prajituri si torturi. Se apropie Craciunul si Revelionul, le vei folosi in cozonac, la tort si poate la vreun chec. Este atat de aromata si miroase asa de bine in bucatarie cand o gatesti, te astepti sa intre pe usa Mos Craciun. Ai sa gasesti mai jos un tips despre cum fac sa umplu borcanele inguste la gura, fara sa le murdaresc cu dulceata. Cojile de lamai se confiaza la fel, doar ca trebuie sa alegi din cele mici la plasa pentru ca au coaja subtire. Daca sunt mari si cu coaja groasa, atunci obtii coaja cu un peeler.
Eu am folosit coaja de la 3 portocale si au cantarit 330 de grame. Am fiert ca pe orice dulceata cu inca 330 de grame de zahar (si apa cum explic la preparare), dar ce sa vezi, siropul ar fi fost insuficient pentru conservare, prin urmare am reglat cantitatile altfel, asa cum scriu in ingrediente. Veti vedea la final un mic bol care contine vreo 75 de grame de coji confiate pe care le-am folosit la prepararea prajiturii cartof nepublicata inca (facuta pe jumatate din cantitatile uzuale cu piscot, alune, fructe confiate, stafide si stropit din belsug cu coniac) si s-a nimerit numai bine sa imi ramana sirop destul ca sa umplu un borcanel de 350 de grame impreuna cu restul de coji. Daca nu as fi pregatit aceasta prajitura, mi-ar fi ramas coji fara sirop, prin urmare trebuie sporita cantitatea de sirop ca sa ajunga sa umpli un borcan de vreo 400 de grame cu tot cu coji. Sporirea siropului nu poti sa o faci adaugand mai multa apa sau fierband dulceata mai putin, ci sporind cu 20% cantitatea de zahar.
Prin urmare, daca ai de preparat imediat o prajitura, atunci fierbe coji + zahar in cantitati egale de 1 la 1. Daca prepari cantitate mai mare, ca sa ai peste iarna, atunci proportioneza 1 cantitate de coji la 1 cantitate de zahar + 20%. Apa se pune in orice situatie cat sa le cuprinda 3 sferturi cojile (1 pahar zdravan). La fiert in sirop cojile nu vor mai sta curbate, se vor lasa si numai bine siropul le va cuprinde ca sa nu fiarba in sec.
Se face proba picurand pe o farfurie, siropul va sta bob fara sa se imprastie. Sau inmoi lingura in sirop, acesta curge o data mult si apoi picura de 2 ori si a treia picatura sta pe lingura si chiar se intinde intr-un fir.
Am cumparat un zahar se spune de mai buna calitate si intr-adevar, dulceata nu a facut spuma, asta si pentru ca sunt acide cojile, probabil.
Borcanul trebuie sterilizat in cuptor pentru 1/2 ora, ca la orice dulceata.
Dau exemple la final de prajituri la care se folosesc cojile de portocale sau lamai confiate.
Ingrediente
- 330 g coji de portocala (de la 3 portocale mari)
- 400 g zahar cristale (tos)
- zeama de la 1/2 lamaie mica
- apa sa le cuprinda 2/3 (depinde de vas)
PREPARARE Coji de portocala confiate pentru torturi si prajituri
1. Portocalele daca nu sunt bio se vor spala cu un buret abraziv sub jet de apa calda. Le stergi cu un prosop curat, tai capacel si apoi sectionezi de sus in jos superficial, cat e coaja de groasa. Decojesti cu mana. Poti folosi si un peeler care taie bine, dar nu vei mai avea forme controlate. Eu am anticipat ca voi decora poate tortul de Revelion cu ele si am vrut felii mai generoase de coaja, ca sa le tai dupa plac in diverse ocazii, si cubulete mici si mai mari. Cu pulpa ramasa faci o salata de fructe sau le storci intr-o delicioasa bautura racoritoare.
2. Cojile le pui intr-un castron nu prea mare in apa rece, acoperi cu o farfurie adanca, ca sa le impinga in apa pe cele care plutesc, si le lasi peste noapte, minim 12 ore in frigider.
3. A doua zi le fierbi 20 de minute in alta apa curata, apoi le scurgi in sita si le racoresti sub jet de apa daca vrei sa le mai dai in doua pe lung. Eu asa am procedat, ca sa intre mai usor in borcan.
4. Vasul in care vei fierbe dulceata nu trebuie sa fie larg pentru ca apa se va evapora repede si poate sa caramelizeze zaharul, desi ajuta mult zeama de lamaie pe care o vei adauga ca sa lege siropul si cojile au aciditate. N-ar trebui sa fie probleme. Cantaresti zaharul asa cum am explicat in introducere ca proportie. Apa se pune cat sa le cuprinda 80%. La fiert cojile nu vor mai sta curbate, se vor relaxa si se vor lasa la fundul oalei, astfel siropul le va cuprinde total si nu vor fierbe in sec. Timp de 20-25 de minute va fierbe dulceata la foc moderat, apoi focul se va reduce. La mine a durat 45 de minute pana am obtinut bobul de sirop dorit. In ultima faza m-am uitat si am testat la fiecare 5 minute de 3 ori pana sa opresc focul. Siropul cald are consistenta mierii care n-a stat la frigider.
5. Cat timp fierbe dulceata sterilizezi la cuptor borcanul / borcanele timp de 30 de minute.
6. Eu i-am pus babetica din hartie borcanului ca sa nu il murdaresc, astfel:
7. Cu un cleste am pescuit cojile din sirop si le-am introdus in borcan, putin le-am presat ca sa ocup maxim spatiul. Apoi am turnat siropul.
8. Insurubezi capacul si intorci borcanul cu fundul in sus pe capac si il lasi asa pana se raceste aproape de tot. Se depoziteaza in locuri intunecoase la cca. 5 grade. Dupa ce deschizi si folosesti din continut, il depozitezi in frigider.
Eu am preparat prea putin un borcan, sunt prajituri cum este cartoful de casa la care trebuie 200 de grame coaja confiata si din doua transe de facut astfel de prajituri, se termina borcanul :).
Liv(e) it!
Prajituri la care pot folosi coaja de portocale confiata:
– marea majoritate a checurilor romanesti, aveti aici o reteta a bunicii:
– Tortul “Iarna” – Tort gratin cu portocale
– cozonac fara framantare, umplut cu nuca si fructe confiate
Am facut si eu, din pacate, dupa cateva zile siropul s-a zaharisit si am scos cu greu cojile din borcan. Jumatate din ele, le-am tavalit prin zahar si le-am lasa sa se usuce, acestea s-au comportat mult mai bine. Inteleg de la un specialist cofetar ca procesul este mult mai amplu, daca dorim sa le pastram un timp mai indelungat. Tocmai de aceea,personal, nu ma mai complic, pentru o aroma intensa folosesc coaja de la portocalele bio, data pe razatoarea cu gauri mici si amestecata cu zahar. Pupici !
Draga Miha, trebuie sa precizezi ca nu dupa reteta mea ai preparat!
Bine ca mi-ai spus, voi fi cu ochii pe ele. Le fac pentru prima oara. Ai sterilizat constiincios borcanul inainte de a-l umple? Ai pus zeama de lamaie?
Daca se zaharisesc si ale mele, desi nu dau semne si au trecut deja cateva zile, sa ne spui, te rog, sau sa ne dai link-ul cu reteta de la cofetar. Multumesc! 🙂 Puteai sa incalzesti borcanul in apa ca sa le scoti usor cojile, dupa zaharisire 😉
Am facut demult, probabil am gasit reteta intr-o carte veche. Observ ca nu am folosit lamaie,iar de sterilizat borcane, sunt fan :). Reteta o am pe blog, copiez mai jos raspunsul persoanei care spune ca a facut cursul de cofetar, se gaseste la reteta prezentata de mine, in comentarii ” Acum fac un curs de cofetar si am aflat ca acest preparat se poate pastra luni intregi, dar nu asa se prepara. Procedeul este mult mai lung, se intinde pe aproape o saptamana. In primul rand cojile se tin la frigider in apa rece o zi. Se schimba apa cat mai des. In ziua urmatoare se fierb intr-un sirop de apa cu zahar si se lasa la racit. Se pun in borcan cu siropul in care au fiert. Ziua urmatoare se scurg cojile de sirop, iar acesta se pune la fiert cu cantitati suplimentare de zahar. Se lasa la racorit si apoi se adauga peste cojile aranjate intr-un borcan. Se repeta operatiunea inca de 4 ori, ultima data adaugandu-se glucoza sau miere si dandu-se si cojile intr-un clocot. Se pot pastra in borcane inchise ermetic luni intregi”
O sa incerc si varianta prezentata de tine 🙂 !
Draga Miha, acum parca imi amintesc ceva, am citit mai demult la Gina Bradea cred procedura indelungata pentru fructe confiate in general, nici nu ma gandesc sa fac o astfel de reteta complicata, stiu ca nici tu nu ai timp cum nu am nici eu. … Si nici nu cred ca doar asta este reteta garantata. Pana la urma, este o dulceata ca oricare alta. Imbratisari!