Mai sus, rețeta moștenită de la bunica Zitza.
Am tăiat mai lungi decât 4-5 cm cât indica reteta.
Cornulețe cu nucă și unt mult, rețeta bunicii
Timp de preparare 1 hour
Timp de gatire 40 minutes
Portii 36 bucati
Ingrediente
- 250 g făină + 1-3 linguri pentru corecții dacă este cazul
- 200 g unt 80% grăsime, la temperatura camerei
- 100 g zahăr fin sau pudră
- 1 gălbenuș
- 1 albuș spumă
- 1 praf de sare
- 150 g nucă zdrobită
IN PLUS
- zahar pudra vanilinat pentru pudrat
1. Miezurile de nucă le cureți bine de cojile rămase și le zdrobești nu foarte fin, la robot.
2. Eu am măcinat pudra, electric, zahăr + zahăr vanilinat.
3. Încinge cuptorul de la aragaz la foc mediu (treapta 4 la cel cu gaz, cam 180-190 grade).
4. Separi într-o farfurioară gălbenușul, iar într-un castron, cu mixerul bați spuma albușul împreună cu 1 praf de sare.
5. Într-un castron mare mixezi untul cu zahărul până devine ca o cremă fină.
6. Adaugi și gălbenușul și omogenizezi mixând.
7. Adaugi nuca și încorporezi tot cu mixerul.
8. Cu telul pară (manual), adaugi alternativ din albuș și câte putina făină, până termini albușul.
9. Adaugi și restul de făină și frămânți cu mâna un aluat elastic și plăcut de modelat. Am mai presărat făină în plus până n-a mai fost deloc lipicios. Lasă-l în frigider până pregătești tava.
10. Pune hârtie de copt în tava mare a cuptorului.
11. Rupe o bilă cât 1 ou mare de gâscă :), restul ramanad în frigider și o rulezi pe blatul de lucru cel lucios, fără făină, într-un cordon gros de 1.5 cm.
12. Taie bucăți de 4-5cm lungime, curbează-le și aseaza-le în tavă. Eu nu le subțiez la capete pentru că se ard înainte de a se rumeni și mijlocul.
13. Le coci 15 minute, tragi tava, le întorci și le mai coci 10 minute. Așa coace aragazul meu. Al tău poate lucra altfel, să rumenească și sus uniform. Arzător sus am și eu tip grill, dar nu este pentru copt cornulețe. Este de testat.
14. Le scoți imediat din tava de aragaz într-un castron larg și le pudrezi cam pe fiecare tavalindu-le prin zahărul mult și scuturând un pic excesul. Poți să pui mai multe și arunci cu o lingura din zahăr peste ele. Le așezi pe o tava larga unul lângă altul până la servire. Pentru a doua zi se țin în casoletă cu capac, sau în punga.
TIPS: Eu am pudrat o parte într-o casoleta mică cu capac adăugând câteva linguri de zahăr peste cornulețe, plină ca să nu aibă loc să se zbată și să se frângă, am răsturnat-o de 3-4 ori invers. Se pudrează uniform, doar că atunci când le scoți, se ating unele de altele și nu mai e zahărul strat compact. Le mai presari cu sita direct în farfuria de servire.
Liv(e) it!
Cine ar rezista acestor cornulete? Yammy!!!
multumesc! … vad ca generatie de generatie nu rezistam 🙂