Mie lintea verde nu prea imi place. Cumpar numai cand nu gasesc din cea rosie. Ca sa o prepar, am cautat o reteta care sa contina in proportie egala, sau mai mare, alte ingrediente ca sa-i echilibreze gustul. M-am oprit la reteta Adniei de pate din linte cu migdale si seminte de dovleac. A fost bine-venita pentru ca aveam aproape toate ingredientele din reteta. Am inlocuit doar semintele de dovleac cu de floarea soarelui, mi-am spus ca in fond uleiul cel mai popular este din floarea soarelui. Rece se mananca asa cum mancam pateul vegetal.
Cald, este o excelenta varianta de garnitura. Eu am alaturat-o unei fripturi la gratar din carne suculenta de vitel. Am inlocuit rosia deshidratata din ulei pentru care nu o aveam, din pacate, cu o lingurita de pasta de rosii preparata in casa. Ceea ce ramane, se poate consuma rece cum a recomandat Adnia, cu paine prajita si legume. Am vorbit la timpul trecut pentru ca este o reteta din arhiva, inca nepostata pe blog. Reteta este de la Adnia retetelemeledragi.com
INGREDIENTE
150 g linte
1 ardei gras mic (mie imi place cel rosu mai mult)
1 lingurita cu varf pasta de rosii
1 mana migdale
1 mana seminte de floarea soarelui
1/2 legatura marar proaspat
1 legatura patrunjel verde
1/2 ceapa
1 catel usturoi
1 lingura ulei de masline
2 linguri zeama de lamaie
sare,
1/3 lingurita piper,
1 lingurita boia dulce,
1 varf chilli
PREPARARE
1.Lintea (150g) spalata bine se pune la inmuiat intr-un castron cu apa (apa sa acopera cu de 4 ori mai mult volumul lintei) pt. cateva ore (sau peste noapte). In poza de mai jos sunt deja inmuiate, nu puneti doar atata apa.
La fel am procedat si cu migdalele (o mana).
2.Lintea, 1 lingurita pasta de rosii si 1 ardei gras mic se pun in cavitatea vasului de fiert orez al steamerului,
impreuna cu 1+1/2 cana apa.
Am fiert totul cca 20 minute (la steamer).
3. Am transferat compozitia in vasul blenderului si am adaugat migdalele scurse de apa si semintele
si la acelasi pas, toate celelalte ingrediente, de fapt.
4. Am mixat pana am obtinut o pasta cu o textura rustica, nu foarte-foarte fina.
5.Gustati si mai adaugati condimente daca o vreti mai iute.
6.Am mancat-o calduta, nu rece.
7.Ca pateu se lasa la racit 2 ore, se mananca cu o paine buna (facuta in casa) si legume. eu am ramas fidela retete de lipii rapide la tigaie. Este o varianta foarte buna si de post.
Sa va fie de folos!
ce bine arata pateul, Didi! iti multumesc tare mult ca ai incercat reteta mea si ca te-a incantat! te pup si te imbratisez cu drag!
eu iti multumesc, cum asa? da, chiar m-a incantat