Mentionez de la inceput ca stratul de nuca de deasupra este optional, ca si cel de la baza (talpa). Mie asa mi-a trebuit pentru un tort de toamna, cu multa nuca si puternic insiropat. Voi puteti sa il faceti doar cu nuca macinata in compozitie, asa cum explic in modul de preparare. Pentru ca este un blat cu nuca pentru torturi fara agenti de crestere, daca optati sa puneti strat de nuca pe deasupra, s-ar putea un pic sa se lase, dar nu este nimic dramatic in asta.
Nuca din compozitie se macina cu ajutorul cutitelor de la robot, nu merge cu rasnita de cafea pentru ca doar va scoate uleiul din ele si se va transforma intr-un conglomerat nefolositor. Numai cand am rasnit impreuna cu zahar, am reusit cat de cat sa macin aproape bine, dar nu este cazul acestei retete, zaharul ne trebuie pentru baterea albusului.
Am avut niste oua XXL, provenite de la gaini crescute la sol, de aproape 80 de grame cantarite cu coaja, foarte mari. De aceea am pus 5. Puteti pune 6 oua mici.
Va indemn sa taiati blatul in 3 discuri si sa puneti la mijloc doua randuri de crema, daca tava este de 24 cm diametru, cat a mea. Daca blatul este lasat de mijloc si n-are inaltime suficienta, mai bine il taiati in doua.
Ingrediente
- 5 oua XXL sau 6 mici
- 120 g zahar pudra (cam 6 linguri)
- 1 praf de sare
- 1-2 plicuri cu zahar vanilat
- 150 g nuca macinata aproape fin
- 80 g faina (cam 4 linguri cu varf)
În plus
- 160 g nuca taiata cu cutitul
Aceasta este sectiunea prin blat.
PREPARARE Blat cu nuca pentru torturi
1. Pregateste o forma de blat de tort cu pereti detasabili de preferinta, cu diametrul de 24 cm. Unge cu putin ulei peretii formei ca sa stea pe ei o banda innadita din hartie de copt, ca in pozele de mai jos. Taie hartie de copt in forma de cerc asa cum explic AICI ca sa iti fie usor si fixeaz-o pe fundul formei.
2. Prajeste usor, fara sa le arzi, cam 5 min la foc mediu, cele 150 g de nucă, într-o tigaie grea sau tigaia tip gratar, amestecand permanent. Daca incep sa fumege, opresti focul si eventual, daca mai este necesar le mai lasi un pic in tigaie cu focul oprit. Macina-le la robot. Eu prefer granulatia medie spre fina, ca sa rontai un pic de nuca, atunci cand mananc. Amestec-o cu faina intr-un castronel.
OPTIONAL, mai taie la cutit 160 g de nuca neprajita, jumatate o vei pune la baza in forma si jumatate o vei presara pe deasupra.
3. Rajneste zaharul cu rasnita de cafea, daca nu il ai deja pudra. Preincalzeste cuptorul la 180 de grade, acum.
4. Separa albusurile de galbenusuri. Bate albusurile spuma cu mixerul impreuna cu un praf de sare. Adauga si zaharul pudra + zaharul vanilat si bate o bezea.
5. Cu telul para amesteca bezeaua cu galbenusurile, cu miscari de jos in sus si nu prea mult timp, ca sa nu piarda aerul.
6. In acelasi mod amesteci si cu nuca impreuna cu faina.
7. Toarna in forma tapetata sau nu cu nuca taiata la cutit si niveleaza. OPTIONAL mai adaugi nuca pe deasupra, jumatate din cea taiata la cutit.
8. Coace-l la 180 de grade timp de 35 de minute, dar depinde mult de cuptor, incearca cu scobitoarea dupa 30 de minute daca iese curata dupa ce o infigi in mijloc. La unii poate sa dureze si 40 de minute. Dupa acest timp scoate-l pe un gratar sa se raceasca. Hartia din lateral o scoti imediat, iar cea de pe fund, dupa ce se mai racoreste.
Se va taia in 3 discuri si se va umple cu crema. Partea cu extra-nuca o vei intoarce catre crema.
Este un blat de tort minunat, care poate fi gatit in orice anotimp si se poate combina in infinite variante. Noua ne place puternic insiropat cu sirop din compot sau sirop de lamaie vanilinat.
Liv(e) it!
Asa arata cu baza in sus: