Pui la cuptor cu ciuperci si vin rosu

Zilele trecute aprovizionasem cu ciuperci champignon, cu gandul sa prepar o ciulama. Pentru mine, mai toate mancarurile care au adaos de vin, imi par bune si mi-am zis ca nu poate sa fie grav daca prepar cu ciuperci champignon o reteta recomandat sa fie gatita cu alt tip de ciuperci. Aveam doar piept de pui dezosat, altfel as fi preparat din copane. Ar fi fost probabil si mai gustos daca aveam o carne cu os, dar si adaptarea aceasta ne-a placut, eu apreciez cel mai simplu dupa cantitatea de mancare ramasa in farfurie. N-a lasat nimeni, nimic.
I-am facut o garnitura din orez basmati simplu, alb, la abur dupa metoda de aici . La fel de bine ar fi mers cu o mamaliguta alaturi.

Timp de preparare 20 minutes
Timp de gatire 20 minutes
Timp total 40 minutes
Portii 4 portii

Ingrediente

  • 500 g carne de pui (pulpe, aripi)
  • 500 d ghebe, ciuperci, etc
  • 2 cepe mari
  • 1 morcov mic
  • 4-5 catei usturoi
  • 1 lg cu varf pasta de rosii
  • 400g rosii taiate (la conserva)
  • 1/2 legatura patrunjel
  • cimbru
  • 100 ml vin rosu sec (sau 2 lg otet balsamic)
  • 2 lg ulei
  • sare, piper

PREPARARE
1. Pregatesi o tava cu pereti mai inalti pentru cuptor. Ar fi bine sa aiba capac.
2. Am spalat carnea cu apa rece, am scurs-o bine de apa, am taiat-o cuburi cam de 2cm latura.
3. Intr-o tigaie larga rumenesti carnea in uleiul incins, amestecand sau scuturand tigaia. Focul sa fie mare.

Carnea daca este inghesuita in tigaie, fierbe in suc propriu. Este bine ca tigaia sa fie incapatoare. Presari cu sare si piper, amesteci de cateva ori, dupa care o scoti carnea pe o farfurie. In tigaie ar trebuie sa ramana cam 2 linguri de sos.
4. Inte timp toci ceapa fin cuburi, razi pe razatoare morcovul si le calesti in sosul ramas, dupa ce ai scos carnea.
5. Se adauga ceapa tocata fin si morcovul dat pe razatoarea mica si calesti, pana ceapa e moale. Adaugi usturoiul si mai calesti 1 minut. Adauga pasta de rosii si calesti inca 3 minute.

6. Daca pui ghebe congelate, nu le decongelezi inainte. Eu ciupercile proaspete le-am feliat iar pe cele mari le-am mai dat si in doua. Le pui in tigaie la calit putin timp.
7. Mixezi conserva de rosii pe care o adaugi peste ciuperci.
8.,Adaugi vinul, rosiile mixate in blender, pudra de hribi, patrunjelul tocat si frunzulitele de cimbru. Aduci totul la fierbere pt 5 minute.
10.Trebuie sa ai un sos consistent, dar totusi usor lichid, fiindca va scadea un pic la cuptor. Adaugi 150 ml apa fierbinte.
11.Condimentezi sosul de ciuperci cu sare si piper dupa gust.
12.Pui carnea intr-o tava cu pereti inalti care merge la cuptor. Torni sosul de ciuperci peste ea si scuturi ca sa se aseze bine.

Acoperi tava cu capacul daca are, sau folie de aluminiu etansand cat mai bine, ca sa nu se evapore sosul.
Adnia imi spune ca sa nu mai pun folie, pt. ca este mai sanatos cu hartie de copt, dar hartia nu etanseaza precum folia din aluminiu. Cel mai bine e cu capac.
13.Dai tava la cuptor, la 180C pentru 45 minute (daca ai folosit aripioare) sau 1 ora (daca ai folosit pulpe). Eu am pus piept fara os, puteam sa las mai putin, dar la jumatatea timpului am redus focul si am lasat 45 de minute.
Liv(e) it!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Don't Miss! random posts ..