Rasol de vita cu sos de hrean cu smantana

Reteta de sos de hrean am gasit-o in cartea de bucate a bunicii, o carte din anii ’50 cand totul se prajea in unt, desi aveau la indemana si ulei. Gustul insa este diferit.
Pentru cei care locuiti in orasele mari, recomand carnea sa fie cumparata de la macelariile arabesti. Rasolul vi-l feliaza si carnea stiu ei cum sa o aleaga ca sa fie mai buna, parca are gust mai bun decat din alte surse.
Rasol cu hrean
INGREDIENTE:
PENTRU RASOL
– 6 bucati rasol de vita cu os
– 1 morcov
– 1 felie de telina
– 1 pastarnac
– 1 ceapa medie
– sare, 6 boabe de piper, 1 foaie de dafin, 1 ramurica de cimbru
PENTRU SOSUL DE HREAN CU SMANTANA
– 1 bucata de hrean
– 1 lingura de unt
– sare, 5 boabe de piper, 1 foaie de dafin
– 150 ml smantana

PREPARARE Rasol de vita cu sos de hrean clasic
1. In oala cu apa rece se pun bucatile de carne spalate, cu 1/2 lingurita de sare, aceasta ajuta sa colectezi spuma mai usor. Spumuieste periodic si umple mereu cu apa. Se va fierbe pana ce carnea se va desprinde de pe os, cam 2+1/2 ora si pana la 3 ore, depinde de cat de batrana este carnea.
2. Dupa ce ai terminat cu spumuitul (cam o jumatate de ora), adaugi mirodeniile (fara sare) si continui fiertul asa cum am spus.
3. Cu o jumatate de ora inainte de a se termina fiertul carnii, (cam dupa doua ore) se adauga cartofii, morcovul, pastrnacul, telina si mai apoi ceapa (fierbe mai repede). In prealabil legumele le speli, le decojesti si iar le speli. Cartofii daca sunt mai mari ii tai cat o imbucatura.
4. Intre timp prepara sosul de hrean. Rade marunt hreanul si caleste-l intr-o lingura de unt in tigaie 2 minute. Stinge cu 150 ml (un pahar nu prea mare) de supa de la carne, fierbinte. Poti sa pui 1 foaie de dafin si 5 boabe de piper sau un ardei mic iute. Se gatesc pana scade lichidul tot.
5. Adaugi smantana chiar inainte de servire, 150 mg sau cum iti place, depinde de cat de mare este hreanul. Se sareaza si se gateste 2-3 minute sau pana se incalzeste smantana. Scoti foile de dafin.
6. Chiar inainte de servire, strecori toate cate le-ai fiert, arunci ceapa, iar supa este un valoros fond pentru alte mancaruri, poti sa il congelezi in pahare de plastic sau chiar pungute rezistente. Servesti pe farfurie carnea scursa, cu legume fierte si sos de hrean.
Liv(e) it!
Cu astfel de supa rezultata am gatit:
– Muschiuleti cu sos bordelaise.
– Manzat cu legume.
Sos rosu pentru chiftele, carne, limba
Rasol cu hrean

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..