Ciorbă revigorantă de fasole galbenă păstăi

M-a atras ca sa aflu cum poate fi la gust o ciorba preparata cu lapte si putin usturoi?! Cum sa fie? Excelenta! O recomand. La mine se vede o ciorba rosie (fara adaos de rosii !), dar numai suprafata e asa (este de la ardei), continutul este mai degraba alb, de la lapte. Tocmai asta este interesant si din punct de vedere estetic.
Ciorba de fasole galbena
CIORBA DE FASOLE GALBENA PASTAI

Ingrediente

  • 300g fasole galbena pastai
  • 1 morcov mare
  • 1 radacina de patrunjel
  • 1/2 telina mica sau 2 cm feliuta din una mare
  • 300 ml lapte
  • 1 lingura de faina (optional !)
  • 1 ceapa medie spre mare
  • 1 ardei kapia / gras rosu mediu (sau 2 lingurite de boia dulce)
  • 2 lg ulei
  • 1 catel de usturoi mediu
  • 1 legatura leustean sau/si patrunjel
  • telina cateva frunze optional
  • sare dupa gust
  • 1/3 lingurita sare de lamaie (eu am pus in farfurie, desi reteta nu prevede)

PREPARARE
1. Intr-o oala de 2.5-3 litri pune 3-4 cani de apa cu un varf de lingurita de sare sa se infierbante.
2. Spala pastaile. Fasolea galbena, soiul cu pastaia subtire si frageda, nu are ate. Doar taie capetele. Pe un tocator, aseaza un buchet de fasole si tai-o in 3. Pune-le in apa fierbinte.
3. Spala, curata de coaja si taie cubulete morcovul, telina si radacina de patrunjel. Le calesti intr-o lingura de ulei intr-o tigaie pentru 3-4 minute. Apoi, le rastorni in oala. Mai completezi cu apa fierbinte daca e in sec, sa acopere cu o latime de palma.
4. Curata ceapa si ardeiul, taie cubulete si in aceeasi tigaie mai pui o lingura de ulei si le calesti si pe acestea. Eu am presarat si niste boia dulce ca sa accentuez culoarea rosiatica. Dupa 2-3 minute, stinge cu 1-2 polonice cu zeama (depinde de marimea polonicului). Lasa un clocot si apoi rastoarna in oala. Coloreaza frumos.
5. Daca vrei sa pui faina (eu nu pun), o dizolvi in lapte rece si freci cu mai putin la inceput, sa nu faca cocoloase. Pui laptele tot in ciorba.
6. Dupa ce fasolea e fiarta, rade cateii de usturoi fin, pune-i in oala si lasa-i 2-3 clocote si sareaza dupa gust.
Sarea de lamaie, recomand acum sa fie pusa de fiecare doar in farfurie, nu in toata oala, deoarece contine lapte si ar putea afesta textura stand pe a doua zi. Daca nu pui, va fi dulceaga, poate esti ardelean si iti place asa :). Mie imi plac ciorbele acre.
7. Toaca marunt verdeata, opreste focul si adaug-o in oala.
Eu una, nu mananc ciorba cu paine, dar sotul meu da, asa ca asocierea cu painea fara gluten, a fost o combinatie fericita pentru el.
Sa va fie de folos!

Ciorba de fasole galbena

Ciorba de fasole galbena
Campania: “Gatim sanatos si fara gluten cu Dr. Schär” este propusa de Dr. Schär Romania si acceptata de blogul cu retete de mancaruri vegetariene si healthy lifestyle Gourmandelle sa o gazduiasca, demers care va atinge punctul culminant in ziua de 4 octombrie la “Ziua fara gluten Dr. Schär”, eveniment la care sunteti invitati. Detalii, aici.

Frecventa bolii celiachia in lume este conform statisticilor efectuate, de 1/100 la 1/300. … Si mai tineti cont ca in realitate este subdiagnosticata în toate regiunile lumii unde grâul este folosit ca aliment de baza. Celiachia poate aparea la orice vârsta daca exista o predispozitie genetica, prin urmare, voi, cei care aveti copii mici, observati-i si informati-va, investigati. Acum este mult mai usor pentru toti cei care au intoleranta la gluten, datorita producatorilor de alimente fara gluten. Am gustat painea si aproape ca nu sesizezi diferente semnificative la gust. Arata ca orice paine apetisanta, este nu numai gustoasa si pufoasa, dar am banuiala ca nici nu ne impovareaza cu exces de calorii pentru ca este pe baza de faina de orez.

PAINEA FARA GLUTEN “PAN BLANCO” – COMPOZITIE
amidon de porumb
apa
faina de orez
ulei de floarea soarelui
zahar
agenti de ingrosare: guma de guar, hidroxipropil metilceluloza (nu se cunosc reactii adverse)
proteine de lupin
drojdie
sare
emulgator: esteri mono si diacetil tartrici ai mono si digliceridelor acizilor grasi (nu se cunosc reactii adverse)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Don't Miss! random posts ..