Din categoria “Healthy Foods”, mai dietetic decat atat si in acelasi timp gustos, nu se poate. Foarte potrivit de preparat vara, o mancare usoara, de buna calitate, si a carei preparare … nu face caldura in bucatarie 🙂 . Un preparat potrivit aproape oricarei diete si acelora care numara caloriile si bine fac.
Preparatul gatit en papillote este fraged si suculent, plin de aroma si de gust. Termenul “en papillote” provine din limba franceza si denumeste o metoda de a gati alimentele in hartie pergament. In limba noastra metoda se numeste “in papiota”, sau “in folie”. Alimentele potrivite pentru acest tip de gatit sunt, de obicei, cele fragile, care nu suporta mereu foarte bine contactul direct cu sursa termica: fileuri de peste, piept de pui, fructe de mare, legume. In acest caz avem de-a face cu o metoda umeda de transmitere a caldurii, prin intermediul aburului. Alimentele se gatesc, de obicei, cu un mic adaus de lichid aromat, sau, in unele cazuri, datorita umezelii interne. De obicei pachetelele cu alimente se gatesc in cuptor, dar eu am folosit aici un steamer improvizat.
Ca papiota se foloseste cel mai des hartia pergament, dar la fel de bune sunt si folia metalica, pungile de hartie, pungile de plastic, frunzele de bananier, frunzele de varza etc. Conditia este ca ambalajul sa fie inchis ermetic, pentru a se putea forma aburul fierbinte ce gateste alimentele. Acest tip de preparate se aduc la masa ca pachetele nedesfacute, lasand acest lucru pe seama meseanului. La desfacerea ambalajului, se elibereaza un abur plin de aroma, care face preparatul extrem de apetisant.
SURSA retetei: blog RETETELE LUI RADU
Am gatit dublu din:
INGREDIENTE
1 file de peste (pangasius, somon, pastrav, crap, etc.)
200 g coaja de lamaie, taiata fasiute
2 feliute de ghimbir, taiate fasiute
1 catel de usturoi,
sare
piper negru proaspat macinat
1/2 ardei gras rosu, taiat fasiute
1/2 ardei galben rosu, taiat fasiute
1/2 ceapa rosie, taiata fasiute
1 lingura de suc de lamaie
1 lingura de vin alb
ceapa verde tocata
patrunjel tocat
feliute de lamaie pentru servit
IN PLUS
salata (laptuca, rosii, rucola, vinegreta)
PREPARARE Peste en papillote cu legume, la cuptor
1. Am pus pestele pe o bucata de hartie de copt. Am avut un medalion si un “semi-file”
2. Peste el am asezat fasiile de coaja de lamaie, ghimbir si usturoi.
3. Langa el am aranjat legumele.
4. Am stropit pestele cu suc de lamaie si vin. Am inchis pachetelul. Daca vrei, il legi cu fire de ceapa verde si il gatesti in aburi. Eu am folosit steamerul. Daca nu ai, foloseste-te de ingeniozitate: poti pune o sita ca cea de bambus, asezata pe fundul unui wok mare, peste un strat de apa de 3 cm inaltime. Pe sita asezi pachetelul cu peste si legume si, cand apa a inceput sa clocoteasca, reduci flacara la mic. Acoperi totul cu un capac potrivit ca dimensiune si gatesti pestele in aburi circa 10-20 de minute, functie de grosimea fileului, pe ochiul aragazului.
5. Desfaci pachetelul. Asezi pe o farfurie mare si il servesti cui vrei, presarat cu ceapa verde si patrunjel, alaturi de o salata si de cateva feliute de lamaie.
Liv(e) it!
Alte retete cu peste care ar putea sa iti placa:
File de peste posat, cu sos olandez si legume >>> reteta
Peste marinat in sos cu otet de casa, o reteta din vechime >>> click pentru reteta
sau poate deliciosul Peste copt in frunze de viţa cu sos de rodie >>> reteta
am facut de mii de ori, nu stiam denumirea la impachetare ….. papilotte :))
eu aveam de la o prietena reteta de facut la cuptor si in folie de aluminiu, dar fara lamaie. nu ma gandeam la hartie …