Daca o intrebi pe fiica-mea, ramane tortul ei preferat de care suntem cam toti atasati pentru ca este tortul mamei, un tort deloc gretos pentru ca are crema fiarta, desi imbogatita cu unt bun. Secretul gustului este dat de nuca prajita si optional stafidele / merisoarele adaugate in crema, frisca neaparat din smantana naturala, fructele care dau nota de “racoritor” si insiroparea este importanta. Te asigur ca este foarte bun.
Tort însiropat "Mama" cu cremă de cacao, nuci, ananas, frişcă
Ingrediente
PENTRU BLATUL DE TORT - PANDISPAN
- 6 oua mari
- 180 g zahar (cu pudra se prepara mai repede)
- 135 g faina alba 000
- 1 plic zahar vanilinat
- 1 praf micut de sare
PENTRU CREMA DE CACAO CU UNT (Sanda Marin)
- 8 linguri zahar tos (cristale) normal
- 4 linguri cu varf de faina alba
- 3-4 linguri cacao
- 900 ml pana la 1 l lapte (mai bun gras integral sau 3.5% grasime)
- 150 g unt (mai savuros gras 80% grasime)
IN PLUS PENTRU CREMA
- 150-200 g miezuri de nuca
- 80 g stafide sau merisoare
PENTRU SIROPUL DE LAMAIE
- 130 ml apa
- 2 lg (linguri) zahar
- zeama de la 1 lamaie medie ca marime
- 1 plic zahar vanilinat
ANEXE LA TORT
- 1 cutie de compot de ananas taiat bucatele (sau 1 ananas proaspat - fruct)
- 200 ml smantana lichida pentru frisca
- 1 plic zahar vanilinat pudra
- ornati si cu ananas cubulete, eu am pus capsuni pentru culoare
PREPARARE TORT
Eu incep prin a pregati chestiile plictisitoare. Ung cu unt din loc in loc peretele tavii de 26 cm cu pereti detasabili, ca sa stea hartia. Tai un disc din hartie de copt dupa metoda rapida si sigura de AICI: Taie un patrat din hartie de copt cu latura putin mai mare decat diametrul fundului rotund al tavii, apoi pliezi in 4 si cat mai mult. Obtii un cornet pe care il tai pe latura cea mai mica vizibila. Astfel obtii un disc perfect.
Taie o banda din hartie de copt si fixeaz-o ca perete, cu unt. Apoi asezi discul de hartie pe fund sau invers vad ca am facut din greseala :).
Am curatat de coji miezurile de nuca, le-am prajit usor fara sa fumege 2 minute in tigaia teflonata pentru gratar caci e groasa si am oprit focul, astfel se mai coc fara sa se arda, de la caldura tigaii. Dupa racire le-am pus in punga cu zip si zdrobit rapid cu sucitorul din lemn (acela pentru intins foi de prajitura) sau cu o sticla de sticla.
PREPARARE BLAT DE TORT PANDISPAN
Tava de 26 cm diametru si vei taia 2 discuri, ca aici, sau tava are 24 cm diametru si creste suficient ca sa tai 3 discuri.
1. Prin protectia de hartie a tavii nu mai frec la tava mai apoi si blatul iese neted fara sa se lipeasca.
2. Poti sa cerni faina pentru aerare, dar eu de obicei nu o fac pentru ca ma grabesc.
3. Am dat drumul la cuptor la foc mic deocamdata (120 grd) .
4. Am separat albusurile si le-am batut cu mixerul impreuna cu un praf de sare pana am obtinut varfuri tari. Dupa aceea am adaugat zaharul in 2 transe si am batut mai intai la treapta 1 apoi imediat am crescut la maxim (ca sa nu zboare zaharul, pornesc cu treapta 1). Varfurile usor se apleaca.
3. Am adaugat toate galbenusurile in bezea, am dat 2-3 impulsuri. Gata cu mixerul.
4. Am rasturnat peste bezea faina pregatite si am amestecat la robot in mod exceptional pentru a salva timp
si a iesit asa:
Corect este sa freci galbenusurile cu zaharul la mixer pana se albesc, apoi cu faina si la final manual este indicat de adaugat tot albusul batut, cu un tel para amesteci cu miscari de jos in sus, astfel se va pastra aer mult, uite ce frumos arata la cel cu cacao de aici, dar merge si cel de sus cand il faci pentru casa:
Gasesti si varianta de blat de tort – Pandispan cu cacao, AICI
5. Se toarna compozitia in tava pregatita, am nivelat cu spatula si am copt timp de 40 de minute sau si 1 ora la 180 grade (treapta 4.5 aragaz pe gaz obosit cu usa care nu inchide etans). In cuptoare electrice noi, dureaza 40 – 45 de minute, atentie, testati cu scobitoarea dupa acest timp. Trebuie sa iasa curata cand o infigeti in mijlocul blatului.
6. Banda de hartie laterala o poti desprinde imediat ce ai scos blatul din forma si l-ai tras pe un gratar la racit. Hartia de pe fund o vei scoate dupa ce blatul se raceste complet, timp de vreo ora minim. Eu l-am scos blatul in balconul inchis unde e mai rece, dar nu este ger, asta iarna.
Blatul il vei sectiona rece cu un cutit cu lama lunga si eventual zimtata. Pentru a aprecia inaltimi egale, tine dreptar pana pornesti cu o farfurie intinsa sau mai bine un tocator nu prea inalt daca ai.
Este un blat de tort minunat!
PREPARARE CREMA DE CACAO FIARTA
Se va lucra cu un tel de preferinta din silicon, altfel vei zgaria cratita / oala. Vasul sa fie cu invelis din praf de piatra, ori teflon, sau o oala cu fund gros din inox, care nu lipeste. Cea mai proasta este cea emailata.
1. Amesteci uscatele zahar + faina + cacao
2. Torni progresiv laptele rece si amestecand circular cu telul, astfel nu face cocoloase. Nu il pune chiar pe tot laptele, vezi cum incheaga crema, mai poti sa adaugi in timp ce fierbe pentru a potrivi consistenta.
3. Pui la fiert pe plita la foc moderat. Dupa 3 minute incepi si amesteci continuu, altfel se lipeste pe fund.
Devine neteda si lucioasa,
se va fierbe pana leaga mai groasa decat o smantana, dar nu pietrificata, caz in care vei mai adauga lapte. Nici prea fluida, caci desi se intareste la racire, poate sa curga la montaj. Vei invata cu timpul proportia optima, din ochi.
4. Opreste focul si pune untul cuburi. Amesteci pana la topire.
5. Adaugi si nuca si omogenizezi. Lasi la racit cateva ore.
Acum taie conserva cu ananas si o pui la scurs in sita de spaghete pe un castron, siropul il vei colecta pentru insiropare.
PREPARARE SIROP
Toate ingredientele fara vanilie le fierbi 2 minute. Opresti focul, amesteci cu zaharul vanilat, pui capac o farfurioara si lasi la racit. Dupa racire, amesteci cu siropul de la compotul de ananas.
PREPARARE FRISCA DIN SMANTANA NATURALA
Frisca din smantana naturala nu o poti bate daca nu e grasa de minim 30% (La Dorna e cea mai buna si nu este reclama) si racita 15 minute in congelator, inainte de batere.
Daca o bati prea mult, se va taia si se va separa untul. Prin urmare, bati cu mixerul la treapta mica la inceput 30 secunde, apoi la maxim vreo doua minute cred, depinde de cantitate. Cum s-a intarit, spre final aproape, adaugi zaharul neaparat pudra (la rasnita de cafea macina-l) vanilat – 10 sau 20 grame, nu mult.
Castronul sa aiba margini inalte, altfel vei tine cu stanga un prosop de panza pavaza, caci vor sari stropi de frisca pe pereti. Mixerul static este minunat, are si capac. Pui la rece frisca in frigider, nu in congelator.
ASAMBLARE TORT
1. Taie un guler din hartie de copt ca sa nu mai cureti apoi platoul pe margini. Cum ? Ca mai sus tai discul si apoi indepartezi 2/3, partea cu varful conic si ramane astfel o gaura la mijloc care sa intre 2 cm sub discul de blat de la baza. Nu mai mult sa fie sub blat pentru ca se va uda de la sirop si se va rupe.
2. Cu un cutit cu lama lunga si ascutita, sau fir de taiat blaturi, taie in doua blatul. O jumatate o asezi pe platoul de servire cu taietura in sus, insiropezi cu 1/2 din sirop. Vezi, poate la tine a rezultat prea mult sirop, sa nu balteasca totusi. Cealalta jumatate o depozitezi cu taietura in sus pe o farfurie mare intinsa si insiropezi doar pe jumatate ca sa nu risti sa se rupa cand o vei pune pe tort.
3. Distribuie cam 35% din crema cu nuca pe prima jumatate de blat. Presara stafidele toate (optional, dar e mai bun). Aseaza 1/2 din bucatile scurse de ananas
4. Pune al doilea disc din blat cu taietura / partea poroasa in sus ca sa distribui cu o lingura restul de sirop. Imbraca tot tortul in crema netezind cu spatula din silicon sau cutit cu lama lata si distribuie sus restul de ananas.
Cu un pos din silicon ar fi cel mai comod, cu duiuri stea sau cum iti place, orneaza cu frisca rece, spriteaza rozete si ciufuleti pe platoul de sus. Pe lateral mai rarut caci frisca din smantana nu se tine chiar asa de bine precum cea vegetala.
Eu am pus capsunile doar pentru culoare, fiindca le aveam in casa.
Sa il tii la frigider macar 3 ore ca sa se impreuneze gusturile.
Il recomand si copiilor, nu e deloc gretos. Este clasic si bun, bun, bun.
Liv(e) it !
ITI MAI RECOMAND ALTE TORTURI:
TORT CU FRUCTE DE PADURE SI CIOCOLATA
TORT DE TOAMNA CU PERE SI GUTUI + CIOCOLATA
TORTUL GRATIN CU PORTOCALE ESTE CEL MAI RACORITOR DINTRE TOATE