Vara este pe sfarsite, cu ultimele rosii cu gust bun am gatit aceasta supa taraneasca cu legume proaspete si cu adaos de lapte. Se poate insa gati in orice anotimp, mai ales daca ai fost harnica si ai conservat rosii pentru iarna. Pentru un gust mai bogat, poti sa adaugi in farfurie, smantana acra (fermentata).
Ingrediente
- 1.5 lg unt
- 1 ceapa mare
- 200 g rosii
- 1 lgr boia de ardei dulce
- 300 g cartofi albi fainosi
- 1.5 L apa
- 120 ml lapte
- 1 legatura patrunjel
1. Pentru curatarea rosiilor proaspete, incinge niste apa sa dea in clocot, opresti focul, speli rosiile, le crestezi in varf in cruce si le oparesti timp de 1 minut in apa fierbinte. Foarte usor le vei jupui coaja. Le tai cubulete sau le razi si le pui intr-un castron dupa ce ai scos mijlocul tare.
2. Fierbe 1.5 l apa si las-o in asteptare.
3. Oala mea de ciorba este cu invelis cu particule din piatra si pot linistita sa prajesc direct in ea ceapa taiata cubulete in 1,5 linguri de unt, 3-4 minute, pana devine sticloasa si apoi inca 2 minute cu boiaua.
4. Adauga rosiile si caleste-le si pe acestea la foc moderat impreuna cu ceapa, cat timp decojesti cartofii si ii tai cuburi mici de 1.5 cm sau pai. Eu i-am taiat cam mari. Informativ, cartofii albi sunt pentru fiert, iar cei rosii, pentru prajit.
5. Stinge rosiile si ceapa adaugand apa clocotita de la pasul 2.
6. Adauga cartofii si o lingurita rasa de sare.
7. Infierbanta laptele intr-un ibric si il adaugi in oala cu supa.
8. Se fierbe la foc potolit supa, pana se inmoaie cartofii. Dureaza in jur de o jumatate de ora.
9. La final se adauga patrunjel tocat si se opreste focul.
Liv(e) it!
Tot cu lapte, poate va place si Ciorba revigoranta de fasole galbena pastai (click pentru reteta)
Da, e fix pe gustul meu, și-mi place că are în compoziție și-o ceapă serioasă, cât faptul că se face călirea în unt. D-apoi doar un colț de pâine de casă ori un codru de mămăligă mai trebuie, că-n rest toate-s bune.
Victor, ce bine stii tu sa le zici. Multumesc!