Cantitatea poate fi injumatatită. Forma mare are 28 cm diametru, iar cea mică 14 cm diametru.
Timp de preparare 1 hour 40 minutes
Timp de gatire 1 hour
Portii 26 - 28
Ingrediente
- 1 kg brânză dulce de vaci mai uscată și grasă
- 200 g unt (moale, la temperatura camerei)
- 7 ouă
- 150 g stafide
- 250 g zahăr
- 2 - 3 plicuri zahăr vanilat
- 1 vârf de cuțit cu sare
- 40 g faină
- 100 g gris de grâu (suplimentați daca folosiți brânză amestecată cu smântână)
- 1 praf de copt
- 1 lămâie

PREPARARE
1. Cu cateva ore inainte de preparare sau de seara pentru dimineata preparării scoti untul din frigider ca să se inmoaie la temperatura camerei.
2. Coaja de lămâie o razi pe răzătoare și apoi o storci de zeamă.
3. Stafidele le lași la înmuiat în sucul de lămâie obținut.
4. Pregătește o tavă rotundă cu diametrul de cca 28 cm și îmbrac-o în hârtie de copt. Ca să se plieze mai bine pe formă, cocoloșește-o ca să nu mai stea rigidă și apoi o destinde-o.
5. Într-un castron mare mixezi untul și sarea până ce formează o pastă cremoasă.

6. Separă gălbenușurile de albușuri.
7. Gălbenușurile le mixezi cu zahărul și vanilia.

8. Preîncălzește cuptorul la cca. 150 °C si in momentul in care introduci la cuptor preparatul, poti sa cresti temperatura la 175 – 180 °C.
9. Pune brânza dulce amestecată cu stafidele (si zeama de lămâie). Adaugă coaja rasă de lămâie peste unt și amestecă.

10. Toarnă amestecul anterior preparat, cel cu gălbenușurile, peste brânză si omogenizează.


11. Presară acest amestec cu faina, grisul și praful de copt și amestecă.

12. Bate cu mixerul albușurile până când se întăresc.

13. Le încorporezi apoi în restul preparatului, amestecând ușor cu o paletă, cu mișcări de jos în sus.
14. Aluatul astfel format toarnă-l în tava protejata cu hârtie de copt.

15. Vei coace pasca timp de cca. 60 minute în cuptorul preîncălzit. După ce oprești focul, mai ții tava cu pască în cuptorul oprit pentru încă 10 minute, apoi o lași la răcit în tavă sau o scoți cu hârtie cu tot din tavă și o transferi pe un grătar. Dezlipești hârtia după ce s-a răcit.
Dacă cineva dorește, poți să pudrezi porția înainte de servire cu zahăr pudră, sau toată pasca.
Liv(e) it!

