Pentru un eveniment în familie, savarsit in casa de la tara, am preparat vreo 4 prajituri, s-a nimerit bine ca sa va dau idei, avand in vedere ca luna viitoare vom sarbatori Craciunul si Revelionul, toate vor fi potrivite si pentru aceste zile.
Am vreo 4 bloguri la care ma duc direct atunci cand vreau sa prepar o prajitura cu foi sau in straturi.
Pastram un rest de mac intr-un borcan si am tinut cont si de acest aspect atunci cand am ales. Reteta circula de ceva vreme, eu la Mirela am remarcat-o. Mult mi-a placut prajitura Furnicuta pe care am gatit-o la Pasti (si la gust, si pentru cum arata), pe aceasta in dungi am vazut-o a fi asemanatoare ca aspect si totusi diferita la gust. Cum sa nu fie buna cu nuca, cacao, unt si ciocolata?
TAVA mea are: 25X30 cm (merge si in 23×35)
Ingrediente
PENTRU BLATUL CU MAC
- 1 ou
- 5 lg zahar
- 150 ml smantana
- 5 lg faina
- 1 lingurita praf de copt
- 5 lg mac
PENTRU CREMA DE CACAO
- 1 ou
- 5 lg zahar
- 150 ml smantana
- 4 lg faina
- 1 lingurita praf de copt stins cu zeama de lamaie
- 2 lg cu varf de cacao (3 daca este decolorata)
PENTRU BLATUL CU NUCA
- 1 ou
- 5 lg zahar
- 150 ml smantana
- 5 lg faina
- 1 lingurita praf de copt stins cu zeama de lamaie
- 5 lg nuci macinate
PENTRU CREMA CU GRIS
- 400 ml lapte
- 4 lg gris
- 170 g ... pana la 200g zahar pudra
- 2 plicuri zahar vanilat
- 200 g unt gras
PENTRU GLAZURA
- 150 g ciocolata cu lapte (+ 50 alba daca vrei sa desenezi dungi albe pe deasupra)
- 1 lg unt
- 2 lg lapte
Recipe Notes
<strong>TAVA mea are: 25X30 cm (merge si in 23x35)</strong>
De retinut prescurtarile: <strong>lgr=lingurita, lg=lingura</strong>.
PREPARARE
1. Pregateste tava 25x30cm si 3 foi de hartie de copt pe masura, cu marginile ridicate. Ca sa stea, indoaie pe conturul muchiilor interioare si pliaza apasand pe ele.
2. Toate cele 3 blaturi se coc in acelasi mod si se scot pe un gratar la racit, cu tot cu hartie:
BLAT MAC
1. Intr-un castron cu margini inalte mixaezi spuma oul cu zaharul.
2. Adaugi smantana.
3. Adaugi praful de copt stins cu zeama de lamaie.
4. Amesteci faina cu macul si adaugi.
5. Torni in tava (protejata de hartie). Ajuta mult daca ai o paleta triunghiulara cu talpa plata cu care servesti feliile de tort cu care sa nivelezi.
BLAT CACAO
1. Intr-un castron cu margini inalte mixezi spuma oul cu zaharul.
2. Adaugi smantana.
3. Adaugi praful de copt stins cu zeama de lamaie.
4. Amesteci faina cu cacao si adaugi.
5. Torni in tava (protejata de hartie). Nivelezi
BLAT NUCA
1. Intr-un castron cu margini inalte mixaezi spuma oul cu zaharul.
2. Adaugi smantana.
3. Adaugi praful de copt stins cu zeama de lamaie.
4. Amesteci faina cu nuca si adaugi.
5. Torni in tava (protejata de hartie). Nivelezi.
CREMA
1. Pune laptele la fiert intr-o craticioara cu fund gros.
2. Toarna in ploaie grisul peste el, amestecand pana se ingroasa. Lasa amestecul sa se raceasca.
3. Mixeaza untul cu zaharul pudra si zaharul vanilat.
4. Adauga peste el adaugam din grisul racit, lingura cu lingura.
ASAMBLARE
Scoti hartia de la cate un blat, pe masura ce il asamblezi.
In ordinea de la baza in sus:
Blat mac
1/2 crema
Blat cacao
1/2 crema
Blat nuca
GLAZUREZI – cele 3 ingrediente le topesti intr-o craticioara la bain marie (pui ciocolata rasa / maruntata bine, merge repede fara ca sa se arda), pe foc mic. Eu am desenat si dungi albe din ciocolata alba topita la bain-marie (pe abur).
Lasa prajitura la frigider pentru circa 3 ore, apoi poti taia si servi.
Liv(e) it!