In special pentru mese festive: Craciun, Revelion, Pasti se preteaza aceasta delicioasa rulada cu carne umpluta cu carnati. Sosul este de asemenea foarte gustos, este la baza un sos bordelaise. Explicatiile sunt si in imagini, nu prea aveti ce sa gresiti la aceasta reteta. Avantajul meu este ca procur carnea de la o macelarie unde ofera serviciul sa felieze si bata carnea, ca pentru șnițel. Daca o felie de carne nu este suficient de mare, alaturați doua, oricum se vor lega cu sfoară. Odata gatite si sfoara indepartata, nu se mai desfac și se vor putea felia frumos cu un cutit care taie foarte bine și lama cât mai subtire.
Rulada de carne umpluta cu carnati
Ingrediente
- 4 sau 8 felii snitel sau porc
- 500-600 g carnati proaspeti subtiri
- 4 felii de unt daca este carnea de vita (80g)
PENTRU MARINARE
- 1/2 lgr piper macinat
- 1 lgr sare
- 5 cuisoare
- 2 foi de dafin rupte
- 1 ceapa taiata cubulete sau solzi fini
- 1 capatana mare de usturoi - zdrobiti cateii
- 1/3 lgr chilli
- 3 lg ulei
- coji de portocale si lamai rupte bucati
- vin cat sa cuprinda carnea
PENTRU SOS
- 1 ceapa tocata
- 1 lgr piper boabe
- 2 foi dafin
- 4 fire cimbru
- 1/2 cana vin (110 ml / g vin)
- 1 cana supa 220 ml/g
PREPARARE Rulada de carne umpluta cu carnati
1. Intr-un castron pregatiti amestecul pentru marinada, mai putin vinul.
2. Carnea daca nu este deja pregatita va trebui sa o feliati si bateti superficial. Carnea nu o veti taia perpendicular pe fibra ci din aproape in aproape pe lung. In prealabil sa fie scoase pielitele, dar nu si grasimea. Intr-un castron puneti straturi succesive de carne si condimente. La final adaugati vinul. Lichidul trebuie sa cuprinda carnea, sporiti cantitatea de vin daca este necesar. ci care nu folositi alcool la preparate, sa aveti pentru inlocuirea vinului acest otet de casa slab preparat dupa reteta (click AICI).
Dupa marinare timp de 8 ore, arata asa:
3. Taie cam 1,5 metri de sfoara. Carnaciorii se vor rula in felia de carne (latura mai lunga a feliei de carne sa fie perpendiculara pe carnaciori, ca in fotografii). Se leaga pachetul cu sfoara dintr-un capat in altul insistand acolo unde atarna carne, poate la capete.
4. Pachetele legate le rumenesti putin pe toate partile in ulei.
In tava de cuptor pe masura asterni un pat din ingredientele uscate de sos, apoi asezi carnea.
5. La carnea de vita se pune cate o felie de unt pe fiecare rulou, la carnea de porc cu grasime, doar o felie in sos. Se completeaza cu vinul si supa. Eu am pus mai multa supa si a ramas cam mult sos.
Se va coace la cuptor carnea de porc timp de o ora, iar carnea de vita o ora si jumatate, intorcandu-le periodic sau punand periodic cu lingura din sos peste carne. Daca are tendinta sa se usuce carnea, puteti spre sfarsit sa acoperiti cu o folie din aluminiu tava sau propriul capac al tavii. La mine, nu a fost cazul.
Sosul daca il vreti legat, Dupa 3 sferturi din timpul de coacere, scoateti carnea, adaugati in sos 1 sau doua linguri rase de amidon (depinde cat de multa supa ati pus) dezlegate in supa sau apa, omogenizati, apoi puneti la loc carnea si continuati coacerea.
Este un preparat delicios de la marinare, dar si sosul este extrem de bun. Daca va ramane sos, se va congela si il veti folosi ca fond la alte preparate. Nu are rost sa irositi asa o bunatate.
Liv(e) it!
O alta rulada de carne de pui de asta data, rulouri umplute cu ciuperci, am gatit la o aniversare (click AICI)