Prajitura “Tosca” cu mac, crema si ciocolata

Metoda de preparare, precum si numarul ingredientelor este precum in reteta de baza, clasica. In cazul in care veti alege sa ornati fiecare bucata de prajitura, asa cum am prezentat in fotografii, cantitatea de ciocolata din glazura se dubleaza, de la 100 la 200 de grame.
Prajitura "Tosca"
Vedeti si: Tortul gratin cu portocale de la Revelion.
Prajitura "Tosca"

Ingrediente

BLATUL INFERIOR

  • 4 albusuri mari (sau 5 mici)
  • un praf de sare
  • 120g zahar
  • 3 linguri faina
  • 50 g mac
  • 40g nuca de cocos fulgi
  • o lingurita praf de copt
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • zahar vanilat / esenta de vanilie

CREMA

  • 4 galbenusuri (sau 5 mici) (pentru glazura din ciocolata alba) sau 130 pt (glazura din ciocolata amaruie)
  • 100g zahar
  • 150 ml lapte integral
  • 1 lingura amidon
  • 1.5 linguri faina
  • 50 g unt
  • 100 ml frisca din smantana
  • 2 plicuri zahar vanilat

PREPARARE GLAZURA

  • 200 gr ciocolata cu lapte / amaruie (glazurate individual bucatile)
  • 25 ml frisca lichida
  • 50 gr unt

BLATUL SUPERIOR

  • 1 pachet biscuiti de forma circulara
  • 75 ml cafea preparata si neindulcita

PREPARAREA BLATULUI INFERIOR
Scoate untul din frigider din timp, ca sa fie mai usor de prelucrat.
Asterne hartie de copt in tava.
Preincalzeste cuptorul la 180 grd.
1. Mixeaza spuma albusurile impreuna cu un praf de sare.
2. Adauga treptat zaharul, mixand in continuare, pana la topirea completa a acestuia.
3. Adauga zeama de lamaie, continua mixarea pentru cateva secunde.
4. Amesteca intr-un castron: faina + praful de copt (optional) + macul + nuca de cocos. Rastoarna amestecul in bezea si omogenizeaza manual, cu telul para, cu miscari de jos in sus pentru a nu se pierde bulele de aer din albusul batut.
5. Toarna totul in tava pregatita, niveleaza (eu folosesc feliatorul de tort) si introdu tava in cuptorul preincalzit la 180 grd.
6. Coace la foc mic, pana ce blatul capata o nuanta aurie. La mine a durat vreo 40-45 de minute. In cazul in care dimensiunile tavii difera, de asemenea, timpul de coacere va fi modificat proportional.
7. Dupa coacere, scoate-l cu hartia pe un gratar la racit, la temperatura camerei.
PREPARARE CREMA
1. Pune intr-un vas cu fund dublu galbenusurile impreuna cu zaharul si bate-le bine. Se vor folosi ustensile siliconate pentru a nu deteriora invelisul vasului.
2. Adauga faina si amidonul, apoi, treptat laptele rece amestecand sa nu faca cocoloase.
3. Pune vasul pe foc (pe o plita de protectie daca oala nu are fund dublu) si fierbe la foc mic amestecand continuu, pana ce compozitia capata consistenta unei budinci. Vasele cu protectie din piatra sunt cele pe care le recomand.
4. Raceste amestecul. Poti sa scurtezi timpul de racire daca scufunzi vasul pe jumatate intr-un castron cu apa rece si apoi tinut la frigider.
5. Dupa racire, adauga untul pe care in prealabil l-ai batut spuma, adica l-ai frecat cu o lingura de lemn sau cu un tel para siliconat. La cantitate mica este inutil. Adaugati direct.
6. Mixeaza frisca si incorporeaz-o amestecand usor in crema, impreuna cu zaharul vanilat.
7. Intinde crema peste blatul rece si niveleaza, in cazul in care nu le ornezi individual fiecare bucata, asa cum am procedat eu acum. Am aplicat crema cu un saculet din silicon (se numeste posh).
Prajitura "Tosca"
8. Trece biscuitii prin cafeaua calduta, rapid, sa nu se inmoaie prea tare si sa se rupa, si aseaza-i peste crema. Daca tii mai mult, se imbiba prea mult cu lichid si se rup.
Prajitura "Tosca"
9. Prepara glazura punand toate ingredientele intr-un ibric si topindu-le la foc mic (la bain-marie).
10. Toarna glazura peste biscuiti si niveleaza daca nu ornezi ca mine, individual, fiecare bucata taiata de blat, si da prajitura la rece pentru cateva ore.
Portioneaz-o cu un cutit zimtat, iar in varianta mea, am procedat in felul urmator:
– am taiat 12 bucati patrate blatul
– cu un saculet din silicon / punga groasa taiata la 1 colt 1 cm am aplicat crema in dublu strat pana am consumat-o
– am asezat cate un biscuit inmuiat si scurs de cafea
– am turnat in centru din glazura lasata 7-8 minute la racit la temperatura camerei ca sa se mai ingroase, altfel nu vei putea sa controlezi cantitatea; totusi, cuvertura de la Lidl este consistenta si nu trebuie lasata, aceea o torni imediat, cum am procedat la Prajitura Piernik.
– cuvertura am topit-o, si cu un cornet minuscul facut din hartie de copt, am trasat niste bucle / dungi / carouri / cercuri / spirale / buline, etc.
Liv(e)it!Prajitura "Tosca"
Sursa > retetepapabun.ro

Comments

  • N-am facut niciodata Tosca :), imi face cu ochiul! Trebuie sa citesc neaparat avantajele produselor Schar, vad ca folosesti des.

    Mihaela 06/01/2015 21:33 Reply
    • Folosesc pt ca le am si nu schimba gustul. Si persoanele care tolereaza glutenul pot urma diete fara gluten in scopul unei vieti mai sanatoase, dar numai medicul nutritionist decide.

      Food Design 06/01/2015 22:58 Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Don't Miss! random posts ..