Astazi este sarbatoarea Sfantului Andrei, multi isi sarbatoresc ziua numelui si este o reteta foarte potrivita pentru aceasta zi aniversara, ori dulcele de weekend. Cui nu ii place crema de zahar ars? … mai ales cand reusesti sa topesti zaharul fara sa il arzi prea mult? 🙂 M-am grabit, am dat focul cam mare si am caramelizat un pic mai mult zaharul, nu a fost grav, dar voua va va reusi o crema mai galbena, mai luminoasa.
Si nu renuntati la frisca, este foarte bun cu frisca din smantana, desigur.
Ingrediente
Pentru zahar caramelizat cu mere
- 120 g zahar pentru caramel
- 500 g felii de mere
- 40 g unt
- 50 g zahar
Pentru crema de zahar ars
- 6 oua
- 600 ml lapte
- 150 g zahar cristal (tos)
Pentru blat
- 3 oua
- 60 g zahar
- 3 linguri de unt topit sau ulei
- 3 linguri cu varf de faina
Pentru frisca - decor
- 200 g smantana pentru frisca
- 2 plicuri cu zahar fin vanilat sau 50 g zahar pudra
PREPARARE Tort cu crema de zahar ars, mere si frisca
1. Decojeste merele, scoate mijloacele tari cu ustensila de scos miezuri sau daca nu ai, taie in 4 marul si taie cochilia din mijloc cu cutitul. Mai taie felii / cuburi mari ca in poze. Pune-le intr-o craticioara care nu lipeste la foc mic impreuna cu untul si zaharul de la primul pas. Se amesteca mereu pana se topeste zaharul si opresti focul. Incinge si cuptorul la 180 de grade.
2. Intr-o cratita cam de 32 cm diametru topeste la foc moderat spre mic zaharul, apoi roteste sa imbrace caramelul si peretii pana la jumatate. Opresti focul si adaugi merele si nivelezi. Eu am caramelizat zaharul cam mult, de aceea n-a rezultat un tort prea auriu, dar nu a fost grav.
3. Acum prepari foarte simplu crema de zahar ars. Mixezi ouale cu zaharul. Adaugi si laptele rece. Torni crema peste amestecul cu mere. Merele se vor ridica si de aceea in felia de mai sus vezi merele la mijloc.
4. Introduci in cuptor si lasi sa se coaca pentru vreo 40 de minute in cuptoarele lenese, la 180 de grade si s-ar putea mai putin timp la cele electrice moderne. Crema inca tremura, se va mai coace cu blatul in continuare.
5. Pentru blat, bati albusul sa faca varfuri tari si adaugi si zaharul in 2-3 transe obtinand o bezea tare.
6. Adaugi galbenusurile si omogenizezi cu o spatula (eu cu telul para) cu miscari de jos in sus.
7. Incorporezi la fel si cu faina cu telul para. Torni blatul peste crema de zahar ars dupa ce o scoti din cuptor, imediat si nivelezi cu spatula.
8. Blatul se coace s-ar putea si in 20 de minute la cuptoarele moderne sau 30 si chiar 40 de minute la cuptoarele la care usa nu inchide etans.
9. Dupa ce ai scos din cuptor tortul, treci cu cutitul pe marginea blatului doar, pentru ca crema nu se lipeste de pereti in mod normal, de la stratul de zahar caramel, ii pui capac platoul si cu miscari ferme rastorni tortul pe platou. NU scoti cratita pana nu se raceste tortul in cateva ore. Blatul care astfel ajunge jos pe platou va absorbi siropul de zahar ars care se scurge.
10. Dupa racirea completa, bati frisca din smantana FOARTE RECE nu foarte mult ca sa nu o transformi in unt. Cand incepe sa se intareasca presari zaharul si continui sa mixezi putin, doar cat sa se intareasca si opresti ca sa nu o bati prea mult si sa separe untul.
Este un minunat tort de weekend si sarbatori mici in familie. Nu este un tort festiv, ca pentru Revelion, dar este o minunata prajitura de duminica, ori party cu prietenii.
Liv(e) it!