Mancare de gutui de post cu zahăr ars

Mancare de gutui-livit.ro-reteteDupa aceasta reteta gateau si mama si bunica mancarea de gutui. Nu ne place deloc cu ceapa si nici cu carne, este absolut gretoasa, in opinia mea, varianta cu carne.
Din numai 3 ingrediente principale, mancarea de gutui este usor de pregatit si binevenita in zilele postului Craciunului deoarece toti aceia dintre noi care avem gutui in curte pastram pe dulap depozitate pe o hartie groasa gutui care parfumeaza toata camera.
Mancare de gutui-livit.ro-retete

Cum se gateste Mancarea de gutui fara carne ?

Mancare de gutui de post, reteta din vechime

Timp de preparare 30 minutes
Timp de gatire 15 minutes
Timp total 45 minutes

Ingrediente

  • 4 gutui mari (cca 800 g cu tot cu cochilie cantarite)
  • 7 linguri cu zahar cristal / tos
  • 3 cani cu apa calda
  • 3 linguri cu ulei SAU UNT CAND NU E POST
  • 3 linguri cu faina sau amidon
  • 1 cana mica cu apa rece cca 120ml
  • optional 1/2 lingurita scortisoara macinata sau 1 baton scortisoara

Puneti apa la incalzit si opriti cand da in clocot.
1. Gutuile se spala in apa rece si se usuca in prosop de bumbac pentru a se indeparta orice urma de puf.
2. Gutuile se dau in doua pe lung si apoi taiati felii de cca 1.5 cm grosime carora le indepartati mijlocul tare (cochilia cu seminte).
3. Intr-o cratita larga care nu arde (cu fund gros) se topeste la foc mediu zaharul, formand cu varful lingurii rotocoale in insulele unde se vede ca se topeste, pentru a se topi uniform si este bine sa ramana auriu. Daca incepe sa fumege, dati repede la minim focul.
4. Dupa topire, cu focul la minim, rasturnati in cratita feliile de gutui si amestecati putin. Stingeti cu apa calda si dati focul mare. Se vor infierbanta pana pregatim rantasul cu faina.
5. Intr-o alta cratita incapatoare puneti untul la topit sau uleiul la incins, la foc mediu, pentru un minut si apoi rasturnati faina pe care o prajiti 1-2 minute, pana devine aurie. In acest timp o tot frecati circular cu dosul lingurii din lemn ca sa nu faca cocoloase. Adaugati putin cate putin apa rece maxim o cana, cat sa dezlege faina si amestecand cu un tel para sau spirala cu miscari circulare, astfel sfarama cocoloasele. Focul este mediu spre mic.
6. In cratita cu faina rasturnati cu grija ca sa nu sara stropi fierbinti pe voi, amesecul lichid cu gutui. Se vor omogeniza cu lingura din lemn si se vor fierbe fix 10 minute impreuna cu scortisoara pe care eu nu o pun (chestie de obisnuinta din familie, noua ne place simpla).
Este delicioasa !
Liv(e) it!
Mancare de gutui-livit.ro-retete

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Don't Miss! random posts ..