Gomboti, galuste cu prune, reteta copilariei

Retetele de prajituri cu fructe aduc acel ceva proaspat, dulce-acrisor, intr-un preparat. In cazul galustelor cu prune, dupa scoaterea samburilor din fructe, se poate introduce un miez de nuca in cavitate.  Se mai poate pune in pruna un bob de cireasa de la dulceata sau chiar zahar tos. Aceste galuste se pot face si cu caise sau cu fructe mari din dulceturi, scurse bine de sirop.
Povestea acestui preparat, in orice varianta ar fi spusa, este frumoasa, deoarece evoca copilaria, amintiri legate de mamele si bunicile noastre trebaluind prin bucatarie, neaparat cu dragoste. Cred ca acesta este cel mai interesant ingredient.
Gomboti galuste cu prune

Timp de preparare 45 minutes
Timp de gatire 25 minutes
Timp total 1 hour 30 minutes
Portii 8 galuste

Ingrediente

  • 350 g cartofi albi cantariti cu coaja
  • 3-4 lg ulei
  • 130 g faina
  • 1 ou
  • 1 praf de sare
  • 8 prune

Pentru INVELISUL DIN PESMET

  • 50 g unt
  • 100 g pesmet
  • 1 lgr scortisoara
  • 50 g zahar pudra (sau tos)

TOPPING

  • Zahar pudra si scortisoara


PREPARARE Gomboti, galuste cu prune
1. Dupa ce ii speli bine, fierbe in coaja cartofii timp de 30 de minute. Furculita trebuie sa intre usor in ei. Cartofii pentru fiert, la cumparare, se aleg sa fie albi, nu rosii, iar ca marime, cei mai mici pentru ca fierb repede.
2. Prunele trebuie sa nu fie foarte mari, coapte mediu, ca sa poti sa le scoti usor samburii. Despica pruna pe nervura pana la jumatate, apesa delicat pe capete ca sa se deschida. Scoate samburii cu grija, astfel incat pruna sa isi pastreze forma. Se pot extrage si cu o penseta de bucatarie, in cazul in care samburele nu este foarte aderent. Prunele poti sa le umpli cu un sfert de miez de nuca sau cei care le doriti mult mai dulci, cu un bob de cireasa din dulceata sau cu zahar cristale.
3. Pentru compozitia cu pesmet, este necesar sa topesti untul intr-o tigaie, dupa care sa rumenesti pesmetul pentru cateva minute. Omogenizezi cu o lingura de lemn, sfaramand cocoloasele formate. Se adauga zaharul si scortisoara, omogenizand.
4. Intr-o cratita larga se pun la fiert in clocot 3-4 litri de apa. Se adauga 1/2 lingurita de sare si doua linguri de ulei.
5. Dupa fierbere apa in care au fiert cartofii se scurge cu mare grija pentru ca aburul arde. Coaja se va curata cat timp acestia sunt calzi. Poti sa tii cartoful cu un prosop curat, daca te arde si ii pasezi imediat cu pasatorul manual de cartofi (sau electric cu brat vertical), apoi adaugi 3-4 linguri de ulei, amesteci si adaugi si restul: oul intreg, sarea si faina. Vei obtine un aluat moale, usor lipicios, dar ai sa poti ca sa il scoti pe blatul de lucru foarte bine infainat. In cazul in care cartofii au fost foarte aposi, mai adauga putina faina. Ideea este sa poti pe blatul de lucru sa ii dai o forma de sul pe care sa il imparti in 8 bucati egale.
6. Cu mana stanga foarte bine infainata (sau uleiata) iei bila, o aplatizezi cu dreapta si cu degetele formezi o cavitate (sau cu fundul unui paharut). Pui pruna in cavitatea formata si o invelesti sigiland bine ca sa nu intre apa, caz in care s-ar desface la fiert. Le asezi pe o farfurie infainata.
7. Apa ar fi bine sa clocoteasca cu clocote domoale. Iei cate o galusca, o pui intr-o lingura si scufunzi in apa. Repet, oala / cratita sa fie larga (de 4 litri), galustele sa nu se suprapuna ci sa fiarba in voie. Daca nu ai cratita mare, le fierbi in doua transe. Se fierb in 15-20 de minute. Daca vezi ca galustele stau pe fund, le desprinzi cu lingura de pe fundul vasului pentru ca ele se ridica la suprafata atunci cand fierb.
8. Le scoti cu spumiera pe un platou ca sa se mai scurga de apa doar 1 minut (sa nu se usuce), dupa care le dai prin compozitia cu pesmet de la punctul 3 si le vei aseza pe platoul de servit. Inainte de servire, se mai pudreaza cu zahar macinat fin amestecat cu scortisoara, dupa preferintele fiecaruia.
Pesmetul care iti ramane dupa tavalire nu se arunca ! Este o excelenta combinatie sa il presari intr-un bol cu crema de mere si frisca (click aici pentru reteta)
Liv(e) it!

PREIETENII NOSTRI AU GATIT DUPA ACEASTA RETETA ! Felicitari, Alice, arata apetisant, minunat, prajitura ta.
Galuste prune Alice

ALTE RETETE CU PRUNE
Mancare delicioasa de prune uscate, ca in Oltenia


Magiun de prune fara zahar, la cuptor

Tarta rustica cu prune si nuci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Don't Miss! random posts ..