Pentru prepararea gemului, eu asez fructele intregi, crude, in vasul de fiert pentru gem si le acopar cu zahar (cam 1/2 kg de zahar la 1 kg de fructe). Le las sa stea peste noapte (acoperite cu un stergar de bucatarie). Pana a doua zi isi lasa zeama proprie si apoi le fierb. In timpul fierberii protejati cu un disc din plasa (in loc de capac), deoarece lichidul stropeste peste vas.
Nu este rea nici ideea cu zaharul pus la jumatatea procesului de fierbere, si ma refer la cazul gemului. Pentru aceia dintre voi care doresc un aspect omogen de gem, fructele trebuiesc tocate cu robotul de bucatarie, sau blenderul.
Gem sau dulceata de capsuni
Ingrediente
- 1 kg capsuni
- 0,5 / 1 kg zahar cristale (tos)

PREPARARE GEM / DULCEATA DE CAPSUNI
1. Spalati bine fructele si aveti grija ca nici una sa nu fie stricata. Fructele alterate pot duce la compromiterea intregii cantitati.
2. NU puneti zahar, decat in ultima jumatate de ora de fierbere. Zaharul este cel care se arde, se lipeste de oala si ne obliga sa stam langa ea si sa amestecam tot timpul. Fierbeti fructele si amestecati ocazional. De asemenea, zaharul, daca se caramelizeaza in timpul fierberii, va schimba atat gustul cat si culoarea gemului sau a dulcetii.
In cazul dulcetii, daca nu veti omogeniza prea des, fructele se vor pastra intregi.
3. Adaugati zaharul doar dupa gust. Unele fructe sunt mai dulci altele mai acre, asa ca o cantitate fixa de zahar nu este potrivita pentru orice fruct. Adaugati zahar cate putin si gustati. Mai adaugati, numai daca este nevoie.
4. Fierbeti fructele pana cand cantitatea lor scade la jumatate. Nu este necesara acoperirea cu un capac. Recomand vas cu pereti mai inalti, sau acoperire cu disc protectiv cu plasa, in prima faza, pentru a proteja ca sa nu stropeasca. Nu este nevoie de apa, decat in cazul fructelor care nu contin suficient lichid. Spre exemplu, la dulceata de nuci verzi. In rest, toate fructele vor lasa zeama atunci cand le incalziti sau atunci cand le veti lasa peste noapte fructele impreuna cu zaharul.
5. Fierbeti intotdeauna dulceata sau gemul la foc foarte mic, in oale de calitate (cu invelis din piatra, ceramice, de inox cu fund dublu). Daca este cazul, folositi un disc metalic de protectie, din tabla, intre flacara si oala.
6. Turnati dulceata si/sau gemul fierbinte in borcane foarte curate si uscate, cu capace care se inchid ermetic. Dupa ce le inchideti bine, intoarceti borcanele cu capacul in jos si lasatile asa pentru minim 10 minute, sau pana la racirea completa. Orice fanta a capacului va fi umpluta imediat cu dulceata/gem si va fi sigilata.
7. Inainte de a turna intreaga cantitate de gem/dulceata fierbinte in borcane puneti in fiecare, cate o lingura din compozitia fierbinte. In acest fel, sticla borcanului se va incalzi treptat si nu va suferi soc termic ca sa se fisureze.
In cazul dulceturilor (1 kg zahar + 1 kg fructe) este recomandata metoda prepararii unui sirop de zahar (zahar cu putina apa) [click aici pentru varianta dulcetii de cirese] pe care il scad pana ce trece de testul picaturilor puse intr-un pahar cu apa rece, cand formeaza bilute, si apoi adaugati fructele. Evitati sa amestecati, doar clatinati cratita. Nu le fierbeti mai mult de cca 6 minute. Opriti focul si acoperiti cratita cu un stergar ud de bucatarie. Fructele se racesc in siropul de zahar si absorb lichidul, devin sticloase, avand aspect de confiere.
Liv(e) it !
ALTE RETETE CU CAPSUNI:
Minitarte cu capsuni, crema de lamaie si frisca
Miniecleruri homemade cu friscă si căpsuni
Crema de căpșuni pentru torturi și prăjituri