Pentru consumul din zilele sarbatorii pascale, am gatit alaturi de pasca si bomboanele din cocos doua prajituri in premiera. Le-am ales si pe criteriul sa fie usor de transportat pentru ca le-am preparat acasa, apoi am calatorit. Nu numai aspectuoasa este “Furnicuta” dar este si una dintre cele mai gustoase prajituri (prajitura noua pentru mine), alese din blogosfera > retetepapabun.ro
INGREDIENTE
Inregistrez doua variante:
1.-pentru masura de foi mici 20/28cm (blaturile vor fi mai putin inalte dar foarte aspectuoase, se vor vedea ca niste foi)
2.-pentru “furnicuta XXL” 26x38cm (voi scrie in paranteza masurile; blaturile se vor “citi” mai inalte in sectiune). Am decupat din foi de 28x38cm
Ingrediente
BLAT 1
- 4 albusuri de ou (8)
- 4 linguri de zahar (7)
- 3 linguri nuca macinata (6)
- 2 linguri faina (4)
- un varf cutit sare
BLAT 2
- 5 albusuri (9)
- 5 linguri de zahar (9)
- 3 linguri mac (6)
- 3 linguri faina (6)
- un vf cutit sare
CREMA
- 250 gr unt moale (475) LA TEMPERATURA CAMEREI
- 10 linguri zahar (19)
- 9 galbenusuri (17)
- esenta de vanilie
- coaja rasa de portocala
- 5 linguri apa (10)
IN PLUS
2 foi napolitana 20/28 (26x38cm)
PREPARARE
Scoti untul din timp ca sa se inmoaie (eu de seara pt. dimineata daca nu este vara).
Imbraci tava in hartie de copt.
BLAT 1
1. Separi albusurile de galbenusuri. Galbenusurile le pui in craticiora in care vei fierbe crema.
2. Bati spuma albusurile cu un praf de sare. Adaugi apoi treptat zaharul si mixezi pana la diluarea completa a cristalelor de zahar. Trebuie sa obtii o compozitie ferma.
3. Preincalzesti cuptorul la 170-180 grd.
4. Adaugi faina cernuta si nuca si omogenizezi amestecand usor, de jos in sus, cu o lingura (eu cu telul para).
5. In tava cu hartie de copt, distribui lingura cu lingura compozitia si apoi nivelezi.
6. Dai tava in cuptorul preincalzit, la foc mediu (cam 180 grd), si lasi pana ce blatul prinde o culoare usor aurie (cam 30minute).
7. Il scoti cu hartia si il pui pe un gratar la racit.
BLAT 2
1. Separi albusurile de galbenusuri.
2. Amesteci faina cu macul.
3. Bati spuma albusurile cu un praf de sare. Adaugai apoi treptat zaharul si mixezi pana la diluarea completa a cristalelor de zahar. Trebuie sa obtii o compozitie ferma.
4. Adauga faina cernuta si macul, si omogenizezi amestecand usor, de jos in sus.
5. Pui hartie de copt in aceeasi tava si distribui lingura cu lingura compozitia apoi nivelezi.
6. Dai tava in cuptorul deja cald, la foc mediu (cam 180 grd), si lasi pana ce blatul prinde o culoare usor aurie (cam 30minute).
7. Il scoti cu hartia si il pui pe un gratar la racit.
CREMA
1. Untul lasat la temperatura camerei il mixezi spuma.
2. Galbenusurile impreuna cu zaharul si apa si le amesteci intr-un vas cu fund dublu.
3. Pui vasul pe foc si lasi la foc mic, amestecand continuu, pana ce compozitia capata consistenta unei budinci/a unei smantani.
4. Lasi sa se raceasca complet si adaugi esenta de vanilie si coaja rasa de portocala. Iei din compozitie si adaugi lingura cu lingura peste unt, mixand la treapta 1.
ASAMBLARE
1. Eu am desprins hartiile de copt de pe blaturi.
2. Asezi pe tava o foaie de napolitana peste care intinzi 1/3 din crema.
3. Urmeaza blatul cu mac pe care-l pui cu partea superioara peste foaia de napolitana cu crema (il rastorni).
4. Intinzi peste blatul cu mac 1/3 din crema apoi asezi blatul cu nuca in acelasi mod.
5. Intinzi restul de crema
si asezi cea de-a doua foaie de napolitana. Daca e cazul taie cu un cutit marginile de blat care depasesc dimensiunea foii de napolitana.
Pune o greutate deasupra.
Portioneaza cu un cutit cu lama extrem de subtire, bine ascutita sau un cutter de bucatarie.
Liv(e) it !
ALTE PRAJITURI RECOMANDATE:
PRĂJITURA SEMILUNA, CU NUCA
FINANCIERS CU SMOCHINE
Biscuiti sfaramiciosi cu unt – Martha Stewart
Senzational! Prezentarea e Dumnezeiasca! :)))))
Gaby, asa ma bucura si incalzesc cuvintele tale <3. Iti multumesc!
Nu prea fac prajituri cu foi de napolitana, cred ca am sa incerc si eu, arata super !
Mie imi place mult si cea clasica, cu foi Lica, nuca si zahar ars pe care o facea mama 🙂
Super arata! Eu nu prea fac, cu mac, pentru ca nu mananca ai mei, dar a ta arata tare bine!
Asa mi-a zis si fiica-mea, ca ea stie ca macul se pune doar pe covrigi :)) si apoi a venit sa imi spuna ca este ffff buna.
Delicioasa aceasta furnicutza!!!
Pofta buna, cu furnicutza! 🙂
este dementială reteta si arată la fel, cred că este si fff bună am notato si o voi face iar denumirea i se potriveste multumesc ptr postare
eu iti multumesc Any pentru laude
arată bestial această prăjitură ,o so fac si eu dar am o propunere cînd mai postezi retete cu prăjituri te rog pune întîi reteta si apoi foto să le pot si eu scoate la imprimantă mulutumesc ptr. întelegere si succese
Iti multumesc pentru laude, Any.
Din pacate nu pot sa pun reteta inainte, prea putini fac asta. Pe acest blog este o poveste cu introducere cuprins si incheiere, clasic. Retetele sunt alese din ceea ce am testat si mi-a placut, dar acestea sunt un motiv ca oricare altul pt a ilustra preocuparile mele artistice, care au prioritate sa fie infatisate. Este un blog culinar tehnic in planul 2, daca vrei sa o iei asa. Poti insa foarte usor sa marchezi cu mouse-ul textul cu tot cu poze si sa dai paste in NotePad, nu in Word, si iti ia doar textul fara poze, ca sa nu mai pierzi vremea sa selectezi. Multumesc pentru intelegere.
PS- eu macar fac efortul sa dau lista cu ingrediente clar si prepararea pe pasi numarati, Adi Hadean, spre exemplu, spune ca pe o poveste totul si trebuie sa iti extragi cantitati si ingrediente dintr-o poveste, si pe modelul lui merg multi. Se pierde timp si totusi este nr. 1 adesea in topuri…
Niciodata nu-mi tiparesc retetele cand prepar, pierd esenta actiunii. Eu mi le notez prescurtat / telegrafic din maxim 3-5 cuvinte la un pas si la ingrediente si pe lista de cumparaturi scriu IA la iaurt, L la lapte, P la paine, …fiecare are un mod propriu, la mine e redus la esenta, desi pe blog ma pierd in explicatii nesfarsite ca sa poata executa si incepatori precum fiica-mea cand va avea nevoie. 🙂
bună ziua multumesc ptr. explicatie cum să pot printa ,ptr că mie îmi plac imaginile că este mai bine si dă indicatiile aproape motamo sper că nu am fost înteleasă gresit eu voiam să pot printa dar acum ai fost foarte drăgută si miai dat indicatia care nu o stiam cum să printez fără imagini asa îti multumesc mult,ptr. că nu am specifixcat că nu sunt asa de bine învătată cu informatica le învăt din mers.încă odată multumesc si spor la postări ptr. că ai retete super bune
multumesc pentru intelegere! sa iti fie de folos!
Pingback: Prajitura in dungi | FOOD DESIGN
Pingback: Prajiturele cu nuci, preparate la rece | FOOD DESIGN
Pingback: Prajitura cu lamaie, capsuni si ciocolata | FOOD DESIGN
Pingback: Prajitura cu lamaie, capsuni si ciocolata | Atelierele Roua