Aceasta este o reteta basic de aluat fraged rustic pentru placinte umplute cu branza sau mere si nu in ultimul rand pentru prajituri de casa. Am folosit aluatul la Prajitura “Figaro” cu nuci, bezea cu cacao si marmeladă. Prin urmare, nu este reteta de pate brisée, aluat sfaramicios pentru tarte.
Aluatul nu este deloc pretentios, se lucreaza usor cu el si se intinde in foaie care se lasa manevrata fara probleme. Asa arată dupa ce este scos dn frigider.
Ingrediente
- 300 g faina alba
- 200 g unt
- 100 g zahar pudra
- 3 galbenusuri de ou
- 100 g smantana fermentata
- 1 plic de zahar vanilat
1. Intr-un castron amesteca ingredientele uscate: faina, zaharul si zaharul vanilat.
2. In mijloc faci un cuib in care pui smantana, galbenusurile si untul taiat cuburi.
3. Cu mana amesteci si framanti ingredientele pana se formeaza un aluat omogen. Daca este prea lipicios (depinde de tipul de faina) mai presari faina si il strangi intr-o bila. Presari pe fundul unui castron faina, pui aluatul si il invelesti in folie alimentara. Se va odihni la frigider timp de 1 ora.
4. Dupa acest timp, infainezi blatul de lucru (dai bila in doua parti sau nu, depinde ce vrei sa faci cu aluatul) si intinzi o foaie de forma si marimea tavii in care vei coace prajitura.
Liv(e) it!
Sa va arat si Prajitura “Figaro” cu nuci, bezea cu cacao si marmeladă (click pe imagine) care este facuta cu acest aluat
Felii cu nuci, bezea cu cacao si marmeladă fină
Saleuri / saratele cu branza, unt si cascaval
ALTE RETETE PENTRU SARBATORI:
Cozonac fără frămantare, umplut cu nucă